ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
"Τύχη βουνό" είχε ηλικιωμένη γυναίκα στο χωριό "Μάλκα ‘Αρδα" (Μικρός ‘Αρδας), η οποία δέχθηκε επίθεση από αρκούδα και τελικά γλίτωσε. Το ζώο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι του ...χωριού, εδώ και μήνες τρομοκρατεί τους κατοίκους στην ορεινή περιοχή της βουλγαρικής Ροδόπης, κοντά στην πόλη Σμόλιαν.
Το περιστατικό με την ηλικιωμένη γυναίκα σημειώθηκε, χθες το πρωί, όταν η Γάλια Ντιμίτροβα (64 ετών) πήγε στο βουνό για να μαζέψει μανιτάρια μαζί με την αδερφή της. Ξαφνικά, από το πυκνό δάσος ακούστηκε το μουγκρητό της αρκούδας, η οποία όρμησε στην άτυχη ηλικιωμένη, την έριξε στη γη και άρχισε να τη δαγκώνει σε διάφορα σημεία του σώματός της.
Παρά το σοκ από την ξαφνική επίθεση του ζώου, η αδερφή της 64χρονης αντέδρασε σχεδόν άμεσα. Με φωνές και πέτρες κατάφερε να απομακρύνει την αρκούδα από την αδερφή της, η οποία αιμόφυρτη βρισκόταν στο έδαφος αναίσθητη, με πολυάριθμα τραύματα. Η αδερφή της 64χρονης αναγκάστηκε, για δεύτερη φορά, να αντιμετωπίσει την αρκούδα, η οποία επέστρεψε για να αποτελειώσει το θύμα της.
"Ούτε θυμάμαι τι έκανα, ούτε ξέρω πώς κατάφερα να διώξω τελικά το θηρίο. Δεν καταλαβαίνω πως δεν έχασα κι εγώ τις αισθήσεις μου στην τρομερή θέα της τραυματισμένης αδερφής μου να χαροπαλεύει", διηγείται η Σίικα Βλαντιμίροβα στο σημερινό, βουλγαρικό Τύπο.
Αν και το θύμα έφερε πολυάριθμα και σοβαρά τραύματα, ωστόσο, δεν πειράχθηκε κανένα ζωτικό όργανο και από τη διοίκηση του νοσοκομείου του περιφερειακού κέντρου Σμόλιαν ανακοινώθηκε ότι, η Γάλια Ντιμίτροβα βρίσκεται εκτός κινδύνου και η κατάσταση της υγείας της χαρακτηρίζεται σοβαρή, αλλά σταθερή.
Στο μεταξύ, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της βουλγαρικής Ροδόπης έχουν τρομοκρατηθεί από την επίθεση της αρκούδας, καθώς πριν ένα μήνα περίπου, μια άλλη αρκούδα κατάφερε θανάσιμα τραύματα σε έναν κάτοικο του χωριού Κούτελα. Τότε, έπειτα από ειδική άδεια που χορήγησε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, κυνηγοί θανάτωσαν μια αρκούδα, η οποία, όπως υποστήριζαν, προκάλεσε το θάνατο του κατοίκου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγχωριανούς της 64χρονης που δέχθηκε επίθεση από την αρκούδα και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για το ίδιο ζώο.
Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα εφοδιαστούν με ειδικά σπρέι, που απομακρύνουν τις αρκούδες. Επίσης, προβλέπεται να εγκατασταθούν στην περιοχή ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές, που κατευθύνουν τις αρκούδες σε απρόσβατες ορεινές περιοχές, ανέφερε - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου - η υφυπουργός Περιβάλλοντος Ευδοκία Μάνεβα, σύμφωνα με την οποία το βουλγάρικο υπουργείο ήδη έχει παραγγείλει τα σπρέι, από τον Καναδά.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των αρκούδων στη βουλγαρική Ροδόπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικολογικών οργανώσεων του Σμόλιαν, κυμαίνεται από 280-300 ζώα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακίνδυνα.Share on Facebook