Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Η διεθνής κοινοτοποίηση δείχνει να απέτρεψε το θάνατο δια λιθοβολισμού της Ιρανής


Που έχει καταδικαστεί για μοιχεία.

Χάρη σε μια ευρεία εκστρατεία κινητοποίησης σε όλον τον κόσμο, μια Ιρανή που κατηγορείται για μοιχεία μπορεί να γλιτώσει από την επιβολή της ποινής του θανάτου δια λιθοβολισμού στο Ιράν, αν ευσταθεί η ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας στη Βρετανία, στην οποία ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν τελικά θα της δοθεί χάρη.

"Σύμφωνα με τις...
πληροφορίες που έδωσαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές στο Ιράν, η Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί δεν θα λιθοβοληθεί", αναφέρει η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλούνται οι βρετανικές εφημερίδες Τάιμς και Γκάρντιαν.

Στην ανακοίνωση αυτή δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν η 43χρονη που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού θα πάρει χάρη ή θα εκτελεστεί δια απαγχονισμού, υπογραμμίζουν οι δύο βρετανικές εφημερίδες.

Ο συνήγορός της Μοχαμάντ Μοσταφαβί δήλωσε σήμερα τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "δεν έχει ενημερωθεί για μια αναστολή της εφαρμογής της ποινής". "Η πελάτισσά μου εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή".

Την ίδια στιγμή και η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να εκκρεμούν πολλά ζητήματα. "Απομένει να δούμε αν οι δικαστικές αρχές στο Ιράν θα επιβεβαιώσουν την ανακοίνωση της πρεσβείας και θα διατάξουν μια επανεξέταση της δίκης. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την τύχη αυτής της γυναίκας και της οικογένειάς της", σημείωσε ο ειδικός της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή Ντρούερι Ντάικ.

Η Αστιανί, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη στο Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν από το 2006, εμμένει ότι εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είναι ένοχη για μοιχεία.

Η καταδίκη της σε θάνατο δια λιθοβολισμού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλον τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τη χαρακτήρισε χθες "μεσαιωνική" και σημείωσε ότι αν εκτελεστεί, ο λιθοβολισμός αυτός θα προκαλέσει "απέχθεια και φρίκη σε όλον τον κόσμο".

"Ο λιθοβολισμός ως μέσο εκτέλεσης μοιάζει με το θάνατο κατόπιν βασανιστηρίων. Είναι μια βάρβαρη και αποτρόπαιη πράξη", δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκ Τόνερ.

Τα παιδιά της Αστιανί διεξάγουν διεθνή εκστρατεία για να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την τύχη της μητέρας τους. "Η εκστρατεία για την απελευθέρωσή της προχωράει καλά", δήλωσε χθες ο γιος της Σαγιάντ στον Γκάρντιαν. "Μου έδωσαν άδεια να της μιλήσω και ευχαριστεί τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που την υποστηρίζουν", προσέθεσε.

Οι Τάιμς ξεκίνησαν μια εστρατεία για την ακύρωση της καταδίκης της για εκτέλεση δια λιθοβολισμού και δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν περισσότερες από 80 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, τρεις πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και ο Ζοζέ Ράμος Χόρτα, πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ και Νομπελίστας της Ειρήνης.

Την επιστολή αυτή υπογράφουν επίσης οι αμερικανοί ηθοποιοί Ρόμπερτ ντε Νίρο και Ρόμπερτ Ρέντφορντ, η γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός και ο συμπατριώτης της, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί.

Η Αστιανί είχε καταδικαστεί στις 15 Μαΐου σε 99 χτυπήματα με μαστίγιο επειδή είχε κριθεί ένοχη για τη διατήρηση "παράνομης σχέσης" με δύο άνδρες μετά το θάνατο του συζύγου της.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αφορμή τη δίκη ενός άνδρα που κατηγορείτο για τη δολοφονία του συζύγου της, άλλο δικαστήριο κίνησε δικαστική δίωξη εναντίον της για μοιχεία με την κατηγορία ότι είχε σχέσεις πριν από το θάνατο του συζύγου της.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια ανακάλεσε την ομολογία της για μοιχεία λέγοντας ότι της αποσπάστηκε δια της βίας, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη.

Η μοιχεία τιμωρείται στο Ιράν με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Εκτός της Αστανί, τουλάχιστον 8 γυναίκες και τρεις άνδρες στο Ιράν κινδυνεύουν να εκτελεστούν δια λιθοβολισμού, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Share on Facebook