Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Σχετικά με " Υπάρχει φτώχια στις λαικές αγορές"


1) Ο αγρότης που δεν κόβει απόδειξη στις λαικές αγορές δηλώνει όσα θέλει ενώ τα μανάβικα στο φόβο να πληρώσουν πρόστιμο έστω και για μία απόδειξη δηλώνουν οτι βγάζουν.Μόνη διαφορά οτι ο καταναλωτής χωρίς να έχει μαζέψει αποδείξεις (ψωνίζοντας συνέχεια απο λαικές αγορές) θα πληρώσει στην εφορία πρόστιμο γιατί δε θα συγκεντρώσει το ποσό που θέλει η εφορία....




2) Οι τιμές είναι σίγουρα συμφέρουσες για τον αγρότη και τις μεσημεριανές ώρες κυρίως και για τον καταναλωτή. Αυτο γίνεται γιατί : Ο κακόμοιρος ο μανάβης αγοράζει 30 κιλά ντομάτες με 1.2 του ευρώ και τις βάζει 1.70 έχοντας να πληρώσει το ενοικιό του τη ΔΕΗ του και όλες τις άλλες υποχρεώσεις του. Ο αγρότης της λαικής (πιστέψτε με οι περισσότεροι δεν είναι και αγοράζουν μαζί με τους μανάβηδες απο τα ίδια μαγαζιά στην αγορά του Ρέντη) αγοράζει 100 κιλά ντομάτες - αφού πουλάει 3 είδη περνει μεγαλύτερες ποσότητες- με τιμή 80 λεπτά αφού ο μεσάζωντας του κάνει καλύτερη τιμή και τις ξεκινάει 1.7 για να καταλήξει το μεσημέρι 1 ευρώ.

Όπως καταλαβαίνετε γι αυτό κλείνουν τα μανάβικα που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των Σούπερ Μάρκετ για τους ίδιους λόγους παλεύουν να συντηρήσουν το κατάστημά τους.

Και ρωτάω εγώ γιατί να κλείσω το μαγαζί του γειτονά μου μανάβη και να πληρώσω στην εφορία τη διαφορά που κερδίζω στις τιμές ή να γιγαντώσω το απρόσωπο Σουπερ Μαρκετ που από πίσω τα παίρνει ένας και μόνος άνθρωπος ?

Η απάντηση είναι λοιπόν οτι φτώχεια έχει μόνο ο καταναλωτής στην λαική αγορά κοιτάζοντας την εύκολη λύση που είναι η χαμηλότερη τιμή. Για τις άδειες στις λαικές αγορές μην προσπαθήσετε καν , δώθηκαν παλία με ρουσφέτια και τώρα δεν χωράνε άλλοι να πάρουν από την πίττα τους....
Αναγνώστης

Share on Facebook