Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

"Σταματά η εξόρυξη πετρελαίου στην Σαουδική Αραβία"


"Την παύση κάθε εργασίας εξόρυξης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον απευθυνόμενος σε Σαουδάραβες φοιτητές ο πρίγκηπας Αμπάλα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde και την αμερικανική ιστοσελίδα Oil Man.
"Προκειμένου να...


καθυστερήσει η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως, η Σαουδική Αραβία, πρώτη παραγωγός υδρογονανθράκων στον κόσμο, θα βάλει τέλος στις εξορύξεις στο έδαφος της, ώστε να διασωθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας για να υπάρξει κάτι για τις επόμενες γενεές", δήλωσε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντάλα.
"Καθώς η δήλωση αυτή έρχεται αμέσως μετά την συνάντηση του Σαουδάραβα ηγέτη με
τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ηχεί ως προειδοποίηση", σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να περιπλέξει την κατάσταση στο μέλλον, καθώς η ζήτηση όλο και αυξάνεται, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Πράγματι, η Σαουδική Αραβία διαθέτει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων μαύρου χρυσού.
"Διηύθυνα μια σύσκεψη. Ανακοίνωσα ότι διέταξα την παύση κάθε κίνησης προκειμένου να διαφυλάξω τον πλούτο της χώρας, εάν είναι θέλημα Θεού", δήλωσε ο πρίγκηπας Αμπντάλα.
Με σκοπό να περιορίσει τη ζημιά που προκλήθηκε από αυτή την ανακοίνωση, Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε στο δίκτυο Dow Jones ότι η απόφαση αυτή του πρίγκηπα Αμπντάλα δεν συνεπάγεται αυτομάτως την παύση κάθε δραστηριότητας αλλά "ότι αυτό που ήθελε να πει ήταν ότι στο μέλλον θα πρέπει να διεξάγονται με μέτρο οι εξορύξεις", σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Αramco σύντομα θα διεξάγει έρευνες στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά θάλασσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Saudi Gazette.
enet.gr"
Share on Facebook