Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Μάρτιν Χάνσον: Το χέρι του Ανρί, οι εφιάλτες και η διαλυμένη οικογένεια για χάρη της διαιτησίας


Οι περισσότεροι θα θυμάστε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ «Les Arbitres», απόσπασμα του οποίου συμπεριλάμβανε τους διαλόγους του Γιώργου Καραγκούνη με το διαιτητή Massimo Busacca στον αγώνα Ελλάδα – Σουηδία...



και σας το είχε παρουσιάσει το Sportena. Ένα άλλο ντοκιμαντέρ που διεισδύει στην ταραγμένη ζωή ενός διεθνή διαιτητή και παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της καθημερινότητάς του, προβλήθηκε προσφάτως στη Σουηδία.

Ο Σουηδός διαιτητής Martin Hansson έχει μείνει στην συνείδηση όλων ως ο άνθρωπος που έκανε το καθοριστικό λάθος στον περσινό αγώνα Γαλλίας – Ιρλανδίας για τα playoff του Μουντιάλ 2010, αφού δεν είδε το καταφανέστατο χέρι του Thierry Henry στη φάση του γκολ που έκρινε την πρόκριση. Η συνέπεια ήταν να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων εναντίον του Hansson, με τους Ιρλανδούς να ζητούν μάταια την επανάληψη του αγώνα και με τον Γάλλο προπονητή της Arsenal, Arsene Wenger, να χαρακτηρίζει «ανίκανο» τον Σκανδιναβό διαιτητή.

Όσα έζησε ο 39χρονος Martin Hansson πριν αλλά και μετά από εκείνη τη μοιραία βραδιά, ενώ προετοιμαζόταν για την δική του συμμετοχή στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, καταγράφονται στο σουηδικό ντοκιμαντέρ «Ο Διαιτητής» (πρωτότυπος τίτλος: «Rättskiparen»). Η ταινία τεκμηρίωσης, η οποία απέκτησε ξεχωριστό ενδιαφέρον έπειτα από το σκάνδαλο στο ματς Γαλλίας – Ιρλανδίας, παρουσιάζει την πορεία του Hansson μέσα σε ολόκληρο το 2009: Με κεντρικό άξονα το κυνήγι του ονείρου του για συμμετοχή στο Μουντιάλ, καταγράφει την έντονη κριτική από πλευράς των Μ.Μ.Ε. και τις απειλές που έχει δεχθεί κατά καιρούς από φανατικούς οπαδούς, αλλά και τις θυσίες που έκανε στο βωμό της διαιτητικής καριέρας, φτάνοντας μέχρι το σημείο να δει την οικογένειά του να διαλύεται.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο σουηδικό κανάλι SVT1 στις 3 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο ο Martin Hansson έδωσε το «παρών» ως ένας από τους 30 διαιτητές που προεπιλέχθηκαν από όλο τον κόσμο, παρά το τεράστιο λάθος του μερικούς μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής περιορίστηκε τελικά σε ρόλο θεατή, αφού η FIFA δεν του ανέθεσε να διευθύνει κανένα παιχνίδι.




http://www.sportena.com

Share on Facebook