Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην Κούβα


Νομοσχέδιο που έχει στόχο την άρση των περιορισμών όσον αφορά τα ταξίδια των πολιτών των ΗΠΑ στην Κούβα πέρασε το πρώτο εμπόδιο... που αντιμετωπίζει, καθώς επιτροπή του Κογκρέσου το ενέκρινε χθες Τετάρτη.

Η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το κείμενο του νομοσχεδίου με 25 ψήφους υπέρ και 20 κατά. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση των περιορισμών όσον αφορά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Κούβα.

Οι μακρόχρονοι περιορισμοί όσον αφορά τα ταξίδια αμερικανών υπηκόων στην Κούβα ουσιαστικά απαγορεύουν με ελάχιστες εξαιρέσεις τις επισκέψεις στη νήσο. Η απαγόρευση δεν αφορά όσους έχουν οικογένεια στην Κούβα και από αυτήν εξαιρούνται επίσης διάφοροι εκπαιδευτικοί και άλλοι σκοποί. Οι περιορισμοί αυτοί εντάσσονται στο γενικότερο εμπάργκο που επιβλήθηκε από την Ουάσινγκτον στην Αβάνα μερικά χρόνια αφότου ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την εξουσία το 1959.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη άρει τους περιορισμούς όσον αφορά τα ταξίδια ανθρώπων που επισκέπτονται συγγενείς τους στην Κούβα.

Το νομοθέτημα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή για την Εξωτερική Πολιτική της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο.

Αρκετά παρόμοια νομοσχέδια έχουν απορριφθεί στο παρελθόν.


Share on Facebook