Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

"Η Σούπα"


"Μόλις προχθές ο ''πολύς'' οίκος Moodys υποβάθμισε λέει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας επιφέροντας αναστάτωση στο Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα...



Μα ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι οίκοι? Μoodys , Goldman Sachs , Brothers κλπ? Ποιός τους όρισε δερβέναγα που με ύφος 1000 καρδιναλίων υποβαθμίζουν , αναβαθμίζουν , κράτη και ζωές των ανθρώπων ?
Αν ανατρέξετε στην σύγχρονη βιβλιογραφία οι περισσότερες ή μάλλον όλες τους έχουν κατηγορηθεί ( με αποδεικτικά στοιχεία) για απάτη σε βάρος πελατών τους , όπου πελάτες μπορείτε να θεωρήσετε και κράτη σαν το δικό μας .
Η έννοια της απάτης συνίσταται στο ότι με δόλο παρουσιάζουν στοιχεία σαν πραγματικά ενώ αυτά είναι τουλάχιστον παραποιημένα και ψευδή .
Και ενώ οι καταδίκες πέφτουν σαν χαλάζι , άπαντες κρέμονται από τα χείλη τους αν θα μας βάλουν Α ή Β+ ή ΒΒ λες και είμαστε σε περιφερειακό φροντιστήριο ξένων γλωσσών .
Η λέξη κλειδί είναι αυτή του ''δόλου'' όπου συνυπάρχει με την πρόθεση . Υπάρχει σχέδιο λοιπόν το οποίο κάποια χρονική στιγμή αναπτύχθηκε επί χάρτου και τώρα εφαρμόζεται σε βάρος των άμοιρων λαών και με την αιγίδα των κάθε λογής ηγετίσκων , που κυβερνούν τα κράτη πιόνια του σχεδίου.
Ας γνωρίζουμε τουλάχιστον τον εχθρό και το πρόσωπό του για να μην πετροβολούμε όποιον μας πασάρουν σαν ενδεχομένως υπαίτιο της κατάστασης.
Έτσι διαβάζω στο blog σας και σε άλλα μικρότερα αλλά εξίσου ενδιαφέροντα σχόλια αναγνωστών . Σε πολλά από αυτά δυστυχώς μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που αποτελούν κάθε μία και μία κατηγορία εργαζομένων κατηγορεί την άλλη σαν υπαίτια όλων των δεινών. Σε αντιπαράθεση έχουμε , φοιτητές , σπουδαστές , γιατρούς , δημόσιους υπαλλήλους , ιδιωτικούς , στρατιωτικούς , αστυνομικούς κλπ κλπ. Δλδ όλοι μας έχουμε πέσει μέσα στη σούπα που σιγοβράζει και αντί να δώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλο να βγούμε από το ρυπαρό καζάνι τσακωνόμαστε για το ποιος είναι το καρότο και ποιος η πατάτα . Φευ ο χρόνος που το γεύμα θα είναι έτοιμο δεν είναι μεγάλο και μια και τόσο ο σεφ ρίχνει και ένα ανακάτεμα στη σούπα προσθέτοντας λίγο πιπεράκι ( δες κανα DVD με τσοντούλα ) λίγο αλατάκι ( Μαντέλης , Siemens ) και όλα μια χαρά.

Σκεφθήτε μόνο πως οταν θα πέσουμε στο κουτάλι του πελάτη και θα βλέπουμε τα σουφρωτά χείλη έτοιμα να ρουφήξουν το περιέχομενο θα είναι πολύ μα πολύ αργά."

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
----------------------------------------------------------------------------------

"Σχετικά με Moodys, και λοιπούς οίκους. ο Αναγνώστης τους δαιμονοποιεί, και οκ, εν μέρει έχει δίκιο. ΟΜΩΣ είναι οίκοι τους οποίους η αγορά εμπιστεύεται γενικά. Αν ήταν μπαρούφα η κάθε υποβάθμιση, η αγορά θα το καταλάβαινε. Και να θέσω τον εξής συλλογισμό, ειδικότερα για το κράτος μας.

Τι είναι πιο πιθανό; Οι οίκοι να μας υποβαθμίζουν άδικα τώρα
Η
Οι οίκοι μας είχαν αναβαθμισμένους άδικα παλαιότερα. (Ποιος μου λέει οτι αυτό δεν έγινε μάλιστα επι πληρωμής).

Πιο πιθανό θεωρώ το δεύτερο, και εξηγούμαι.

Στην περίπτωση που η χώρα θεωρείτε καλή από τους οίκους, για επένδυση κτλ κτλ, περισσότεροι ξένοι επενδύουν στη χώρα, με την σιγουριά τοι οίκου πο πίσω. Έτσι, και άδικα να βρίσκεται στην κορυφή μια χώρα, αυτό την ωθεί περισσότερο προς τα πάνω. Στην αντιθετη περίπτωση, όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, γίνεται η υποβάθμιση, ώστε η εταιρία να προφυλάξει τη φήμη της, και φυσικά τους επενδυτές που εμπιστεύονται την κρίση της.

Έτσι, απλά για να αναλογιζόμαστε πριν επιρίπτουμε απλά φήμες, και συνομοσιολογίες."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook