Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

"Η Μέριμνα ψάχνει πάλι για κονδύλια"


"Όταν η Μέριμνα δημιουργήθηκε το 2001 όλοι έσπευσαν να αποτελέσουν το διοικητικό της συμβούλιο: δήμοι, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, δημόσιοι φορείς. Τα χρήματα για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη δομή πρόνοιας και η οποία αποσκοπεί στην εξωσχολική απασχόληση των παιδιών με αναπηρία, υπήρχαν.Από τον Αύγουστο του 2008 η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε. Ο Κώστας Πέτσος πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Μέριμνα» περιέγραψε...


στο τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο με μία φράση την κατάσταση που επικρατεί στη δομή σήμερα: «Όταν παίρνουμε τηλέφωνο τους φορείς που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Μέριμνας, όχι μόνο αρνούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, αλλά ζητάνε και να τους διαγράψουμε από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».Όσο λοιπόν η Ευρώπη πλήρωνε όλοι ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Τώρα έχει απομείνει μόνη της η νομαρχία η οποία δίνει 40.000 ευρώ το μήνα για να λειτουργεί η Μέριμνα. Όμως ούτε αυτά επαρκούν. Έτσι η δομή αναγκάζεται να κλείσει για μεγάλα διαστήματα το καλοκαίρι προκειμένου οι συμβασιούχοι της υπάλληλοι να μην παράσχουν τις υπηρεσίες τους και να μην πληρώνονται. Όταν όμως η Μέριμνα κλείνει τα παιδιά και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα.Η κα Βασδέκη Δρούγκα, δημόσιος υπάλληλος της νομαρχίας απηύθυνε την έκκληση της προς το σώμα του νομαρχιακού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη: «Είμαι μητέρα και το παιδί μου πηγαίνει στη Μέριμνα. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας και τα κονδύλια. Η αγωνία μου ως μητέρα είναι μία: τον Αύγουστο ίσως και τον Σεπτέμβρη το παιδί μου δεν θα μπορέσει να φιλοξενηθεί στο Μέριμνα» είπε μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Δεν επαρκούν τα χρήματα
Το νομαρχιακό συμβούλιο έχει απασχοληθεί κατά κόρον με το ζήτημα. Έχουν άλλωστε μεσολαβήσει κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης περιέγραψε το πρόβλημα: «Φέτος έχουμε μείωση των εσόδων μας: Θα εισπράξουμε συνολικά 350.000 ευρώ λιγότερα. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανταποκριθούμε, αλλά θα βοηθήσουμε γιατί αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να φύγουν από τη Μέριμνα».Απαντήσεις πάντως για το απώτερο μέλλον της εταιρίας (ιδίως με την έλευση του Καλλικράτη που θα αλλάξει περαιτέρω τις αρμοδιότητες και τα οικονομικά δεδομένα) δεν δόθηκαν.Η κα Ρίζου έθεσε το πρόβλημα από την πλευρά των εργαζομένων ως εκπρόσωπός τους: «Πέρσι για λόγους οικονομικούς κλείσαμε χωρίς μισθό και με αντίστοιχες μειώσεις στα δώρα μας για σαράντα μέρες. Και φέτος φοβόμαστε ότι θα γίνει το ίδιο. Είμαστε εργαζόμενοι των 700 και 800 ευρώ. Δεν επιλέξαμε αυτή τη δύσκολη δουλειά για να έχουμε 4μηνες συμβάσεις. Είναι τρομερή η ψυχική μας υπερένταση τα τελευταία δύο χρόνια και θέλουμε να συνεχίσουμε. Αν πάμε στα σπίτια μας για 45 μέρες θα υπάρξει αντίκτυπο σε όλους: στα παιδιά, αλλά και σε εμάς».Η νομαρχιακή σύμβολος Ρόη Ζηκίδου τόνισε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν και ότι η Μέριμνα έφτασε σε κάποια στιγμή να παλεύει με κονδύλια 500.000 € να καλύψει έξοδα ενός εκατομμυρίου ευρώ. Περιέγραψε το οικονομικό πλάνο διάσωσης της Μέριμνας που προβλέπει και κλείσιμο το καλοκαίρι. Το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε πάντως τη χρηματοδότηση με 960.000 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Θα αναζητήσει επίσης τρόπο να αναλάβει στο απώτερο μέλλον τη χρηματοδότηση η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Ηπείρου.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"

Share on Facebook