Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ευνουχισμός στην Κύπρο;


Για σεξουαλικά αδικοπραγούντα ατομα

Η κυπριακή πολιτεία δεν πρέπει να καταφύγει στη νομοθέτηση του φαρμακευτικού και χειρουργικού ευνουχισμού ως ένα είδος μείωσης ή αντικατάστασης της ποινής της φυλάκισης στις περιπτώσεις σεξουαλικά αδικοπραγούντων ατόμων, αποφάνθηκε η Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Η πρακτική αυτή ...ακολουθείται σήμερα από λίγες χώρες και η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει καλέσει και την Κύπρο να δώσει τις δικές της θέσεις επί του θέματος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" η Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου εξέδωσε τη γνώμη της στις 6 Ιουλίου και σε αυτή τονίζεται ότι "ο φαρμακευτικός ευνουχισμός, παρόλο που έχει εφαρμοστεί σε κάποιες χώρες σε μείωση ή σε αντικατάσταση της ποινής φυλάκισης στα σεξουαλικά αδικοπραγούντα άτομα, επισύρει σοβαρά βιοηθικά ζητήματα ως προς την αποτελεσματικότητά του, τις βραχυπρόθεσμες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τού ατόμου, στην παραβίαση της ακεραιότητας και αξιοπρέπειας του ατόμου,του πυρήνα δηλαδή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην έλλειψη συνειδητής συγκατάθεσης και ουσιαστικής εμπλοκής του ατόμου στη βελτίωση της συμπεριφοράς του".

Αναλύοντας τις βιοηθικές προεκτάσεις του μέτρου αυτού, η Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι:

-Οι παρεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα ως κρατική πολιτική για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, όπως αυτά τα αντιλαμβάνεται η κάθε κρατική εξουσία, παραπέμπει στην πρακτική της ευγονικής και ως εκ τούτου είναι ηθικά καταδικαστέα.

- φαρμακευτικός ευνουχισμός δεν έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί διαφορετικά. Αυτό που στην πραγματικότητα δηλώνεται με την πρόταση για φαρμακευτικό ευνουχισμό όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα προκειμένου να τερματιστεί ο εγκλεισμός τους στη φυλακή, είναι η αποτυχία του σωφρονιστικού συστήματος να αποδώσει στην κοινωνία νομοταγείς και ηθικούς πολίτες.

-Μια τέτοια αποτυχία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το φαρμακευτικό ευνουχισμό των εγκλεισμένων στη φυλακή, για τον απλούστατο λόγο ότι η αποτυχία αυτή δεν αποτελεί δική τους ευθύνη.

Η Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου συστήνει την παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων σωφρονισμού, τα οποία θα απέβλεπαν στην πραγματική θεραπεία των ανθρώπων που παρουσιάζουν σεξουαλική παραβατικότητα και τα οποία, μάλιστα, θα συνεχίζονταν και μετά την αποφυλάκιση τους.
Share on Facebook