Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Το ΝΑΤΟ αποτυγχάνει να πείσει τους Αφγανούς να ταχθούν υπέρ του


Το NATO αποτυγχάνει να "κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά" των πολιτών του Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε... χθες Παρασκευή και καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών όπου δρουν οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν αρνητικά τα ξένα στρατεύματα και πιστεύουν πως οι Ταλιμπάν θα έπρεπε να βρίσκονται στην κυβέρνηση.

Πάντως, το 55% των Αφγανών που ερωτήθηκαν από το Διεθνές Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη (ICOS) θεωρούν ότι το NATO και η σημερινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν κερδίζουν τον πόλεμο με τους Ταλιμπάν.

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις τον Ιούνιο με 552 Αφγανούς άνδρες στην Κανταχάρ και στη Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις.

"Αποτυγχάνουμε. . . να εξηγήσουμε τι κάνουμε ή ποιοι είναι η στόχοι μας στο λαό του Αφγανιστάν. Αυτό προσφέρει σαφώς ευκαιρίες στους Ταλιμπάν και στην αλ Κάιντα και την προπαγάνδα τους εναντίον της Δύσης", υποστήριξε η πρόεδρος του ICOS, Νορίν ΜακΝτόναλντ.

Από την έρευνα στις δύο επαρχίες προκύπτει ότι:

* το 75% πιστεύουν ότι οι ξένοι δε σέβονται τη θρησκεία και τις παραδόσεις τους

* το 74% πιστεύουν ότι η συνεργασία με τις ξένες δυνάμεις είναι λάθος

* το 68% πιστεύουν ότι οι δυνάμεις του NATO δεν τους προστατεύουν

* το 65% πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν και ο ηγέτης τους μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ θα έπρεπε να έχουν θέση στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Το 70% εκτίμησαν ότι οι πρόσφατες ενέργειες των ξένων και των κυβερνητικών ένοπλων δυνάμεων στις περιοχές τους είχαν άσχημα αποτελέσματα για το λαό και σε ποσοστό 59% εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη νέα μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που φέρεται να ετοιμάζει το NATO στην Κανταχάρ.

Νωρίτερα εφέτος, χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του "εθνικού στρατού" του Αφγανιστάν συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στην περιοχή Μάρτζα στην επαρχία Χελμάντ. Οι δυνάμεις του NATO ετοιμάζονται για μια ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις στην περιοχή που θεωρείται λίκνο των Ταλιμπάν.

Το 55% όσων ερωτήθηκαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι ξένες δυνάμεις βρίσκονται στο Αφγανιστάν για δικό τους όφελος, για να καταστρέψουν ή να κατάσχουν τη χώρα, ή για να "καταστρέψουν το Ισλάμ". Το 71% θεωρούν ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να επιστρέψουν εάν το NATO αποχωρήσει, παραχωρώντας τον έλεγχο στην Αφγανική κυβέρνηση. Το 61% πιστεύουν ότι ο αριθμός των Αφγανών που εντάσσονται στους Ταλιμπάν έχει αυξηθεί την τελευταία χρονιά και τα τέσσερα πέμπτα εκτιμούν ότι εάν οι Ταλιμπάν ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας, η αλ Κάιντα θα επιστρέψει.

Το 64% πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις περιοχές τους "συνδέονται" με τους Ταλιμπάν και η μεγάλη πλειοψηφία ότι τόσο οι τοπικές κυβερνήσεις όσο και οι Ταλιμπάν κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε μια εβδομάδα πριν το ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και άλλων αξιωματούχων στην Καμπούλ, όπου θα συζητήσουν με τον Αφγανό πρόεδρο Χάμιντ Καρζάι σχέδια για την βελτίωση της ασφάλειας, των οικονομικών ευκαιριών και της "καλής διακυβέρνησης".



Share on Facebook