Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

"ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Ντόμινο λουκέτων στην αγορά!"


"Σπάει... η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και έμποροι, κάτω από το βάρος της οικονομικής ύφεσης και των φορολογικών μέτρων, λυγίζουν κι όσοι δεν έχουν κλείσει εκπέμπουν σήμα SOS... Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν βάλει... λουκέτο 16.000 εμπορικές επιχειρήσεις.Μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν άλλες 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις -μεταποιητικές, επαγγελματικές- και το 2011 αν...



δεν αλλάξει η κατάσταση μπορεί να εξαφανιστούν 60.000 και να χαθούν 150.000 θέσεις εργασίας. Οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε μείωση των τιμών των ενοικίων ακόμη και 50%.

Αγωνία
Με αγωνία ο εμπορικός κόσμος και στη Θεσπρωτία στρέφει τώρα το βλέμμα του στις θερινές εκπτώσεις, που ξεκινούν στις 15 του μηνός, με την ελπίδα πως θα «αιμοδοτηθεί» η αγορά με ζεστό χρήμα.Η περίοδος των εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, φαντάζει σαν σωσίβιο για τους εμπόρους, αλλά και τους καταναλωτές. Οι οποίοι θα έχουν ευκαιρίες για φθηνές αγορές, καθώς τα καταστήματα προσφέρουν ποσοστά εκπτώσεων που ξεπερνούν το 60%.Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων ζητούν εδώ και τώρα ενεργοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων προκειμένου να «τρέξει» ρευστό στην αγορά.«Δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα στην αγορά. Κλείνουμε. Ούτε οι θερινές εκπτώσεις που κάποτε τόνωναν τον τζίρο μας μάς σώζουν...» λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, και δίνει στοιχεία που... σοκάρουν: «Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 16.000 εμπορικές επιχειρήσεις».

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις
«Μήνα με τον μήνα η κατάσταση επιδεινώνεται», περιγράφει με τη σειρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Δ. Ασημακόπουλος, και απαριθμεί κι εκείνος τα... λουκέτα: «Οι φετινές μας προβλέψεις για 30.000 λουκέτα το δεύτερο εξάμηνο επιβεβαιώνονται δραματικά. Αν συνεχιστεί αυτή η... κατηφόρα, το 2011 διαβλέπουμε να κλείνουν 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα μετράμε δηλαδή 150.000 άνεργους. Αυτοαπασχολούμενους αλλά και εργαζόμενους».Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς είναι η δραματική μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας.Τα νοικοκυριά έχουν βάλει «ψαλίδι» στις δαπάνες τους και ιδίως στα είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα, παπούτσια, είδη οικιακού εξοπλισμού κ.λπ. Ετσι οι έμποροι, οι βιοτεχνίες και άλλες μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστό για να κινηθούν.Τα χρέη «τρέχουν», οι φόροι που ανέβηκαν έχουν αυξήσει το κόστος λειτουργίας και πια οποιαδήποτε μείωση τιμής και να κάνουν δεν δελεάζει τους καταναλωτές.Μεγάλη είναι η πτώση και στις παραγγελίες των βιοτεχνιών και των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων.Η... βουτιά στην κατανάλωση «στεγνώνει» την αγορά. Οι τράπεζες έχουν κλείσει τους... κρουνούς της χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, μιλά με αριθμούς:«Επτά στα δέκα επιχειρηματικά δάνεια απορρίπτονται. Στα στεγαστικά η αναλογία είναι πέντε στα δέκα και στα καταναλωτικά οκτώ στα δέκα. Επεξεργαστήκαμε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Το φετινό τετράμηνο δόθηκαν από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις δάνεια μόλις 85 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι 962 εκατ. ευρώ».Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, υπογραμμίζει ότι «οι τράπεζες έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Έχουν τον φόβο των επισφαλειών και δεν δίνουν δάνεια».«Παραμένουν κλειστοί οι τραπεζικοί... κρουνοί», λέει και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, «το μόνο που κάνουν είναι να επιμηκύνουν τις δόσεις των δανείων».

Δεν τα στηρίζουν οι τράπεζες
Η τελευταία ελπίδα των μικρομεσαίων και των εμπόρων είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί, αν και, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν βλέπουν κάποιο φως στο... τούνελ. «Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του ΤΕΜΠΜΕ είναι ασπιρίνες για καρκινοπαθείς», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, εξηγώντας: «Ο τρόπος με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί σε συνδυασμό με την άρνηση των τραπεζών να τα στηρίξουν δεν προσφέρουν τίποτα».«Περιμένουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά ακόμη πάνε με αργούς ρυθμούς. Τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων στις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και προς τους προμηθευτές, δεν τα δίνει καμία τράπεζα», περιγράφει με απόγνωση και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, τονίζει ότι «απαιτείται άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων αυτών». Προσθέτει επίσης πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τον αναπτυξιακό νόμο».Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Π. Ραβάνης, αναφορικά με το ΕΣΠΑ και το ΤΕΜΠΜΕ. Ο ίδιος όμως κάνει άλλη μία πρόταση: «Ζητάμε χωρίς να καταλυθεί ο ανταγωνισμός να προτιμηθούν οι ελληνικές βιοτεχνίες σε προμήθειες και σε έργα δημόσιων φορέων. Τέτοιο αίτημα υποβάλλαμε πρόσφατα στον ΟΣΕ».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"
Share on Facebook