Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

"Αργοπεθαίνουν οι άμισθοι φοροεισπράκτορες"


"Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Ένας κλάδος με 100 χρόνια ζωή που στήριξε και στηρίζει την εθνική οικονομία με 46000 σημεία πώλησης με ένα σύνολο πάνω από 150000 οικογένειες σήμερα βρίσκεται προ των πυλών του αφανισμού. Οι άμισθοι φοροεισπράκτορες αργοπεθαίνουν τα φωτά του πολιτισμού που είναι περιπτερά σιγά - σιγά...



να σβήνουν. Η πρόταση μας είναι να καθορισθεί ένα ποσοστό κέρδους του 8,2% είτε με απελευθέρωση της τιμής μη αναγραφόμενη, είτε με ενδεικτική προτεινόμενη τιμή πώλησης, είτε με επαναφορά των ειδικών φόρων κατανάλωσης από 67% στο 60% όπως είναι και ο μέσος όρος της Ευρώπης. Ο στόχος όλων φαίνεται ότι είναι να κλείσουν τις μικρές αυτές επιχειρήσεις των περιπτέρων-καπνοπωλείων προκειμένου να μείνουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα όπως επιτάσσει η παγκοσμιοποίηση, και το μεγάλο κεφάλαιο.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, όταν η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη αποβιομηχάνιση τότε είναι άδικο να επιχειρείται η εξόντωση ενός κλάδου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλοι εμείς πριν λίγα χρόνια βρισκόμασταν στην παραγωγική διαδικασία. Με τα λίγα χρήματα που πήραμε ως αποζημίωση, εξαναγκαστήκαμε να οδηγηθούμε στα περίπτερα. Σήμερα όλοι εμείς είμαστε υπερχρεωμένοι στο τραπεζικό σύστημα. Εάν χάσουμε την δουλειά μας αφενός θα μείνουμε άνεργοι, αφετέρου δε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό μαρασμό λόγω των πολύ μεγάλων λειτουργικών εξόδων. Είναι κρίμα να οδηγηθούμε στην μετανάστευση και να αποχωριστούμε την χώρα στην οποία γεννηθήκαμε. Δεν είναι άδικο να βιώνουμε την απαξίωση όλων; Δεν είναι άδικο άνθρωποι με αξιοπρεπή πορεία να οδηγούνται σε απόγνωση; Δεν χρειάζεται να προστατευτεί η αξιοπρέπεια αυτών ανθρώπων; Οι συνάδελφοι που απασχολούνται σε αυτές τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και που δεν τυχαίνουν προνομιακής μεταχείρισης δεν επιτρέπεται να εργάζονται μόνο για να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα. Δεν επιτρέπεται αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι απαράδεκτο να μην στηρίζονται αυτές οι επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και που συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Εάν λοιπόν όλες αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν περιθώρια κέρδους, πως θα πληρώσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, τα ενοίκια, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα δημοτικά τέλη , την εφορία , το Επιμελητήριο, την συντήρηση των μελών της οικογένειας κ.α; Πως το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει έσοδα από επιχειρήσεις που οδηγούνται σε αφανισμό; Οι οποίες αποφάσεις σας πρέπει να στοχεύουν στην προοπτική αναπτυξιακής πορείας.
Εάν εργαζόμασταν στην οποιαδήποτε επιχείρηση, στοιχειωδώς θα είχαμε τουλάχιστον τα ως προς το ζειν, Σήμερα τι ζητάμε; Να μας δώσουν το ποσοστό κέρδους που είχαμε, ώστε να μην αφανιστούμε, σεβόμενοι την μεγάλη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Εμείς, αγαπητοί φίλοι και φίλες , αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα και μόνο των Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Ελλάδος. Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι να αγωνιστούμε προκειμένου να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας που μέσα από αυτές συντηρούμε τις οικογένειες μας. Αγωνιζόμαστε για να μην μείνουμε άνεργοι, και για το δικαίωμα της εργασίας που δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς. Αδυνατούμε να πουλήσουμε καπνοβιομηχανικά προϊόντα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας με ποσοστό κέρδους με μέσο όρο 3% . Το καθημερινό κόστος των λειτουργικών εξόδων δεν επιτρέπει πορεία βιωσιμότητας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες συναδέλφων μας, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις επιχειρήσεις τους κάτω από την αγωνιά της αβασιμότητας. Μετά την παρέλευση της θερινής περιόδου η εκτίμηση όλων είναι ότι θα έχουμε πολλές αποχωρήσεις λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών κέρδους και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει πάνω από το 50% των περιπτέρων – καπνοπωλείων. Σήμερα η επιβίωση του κάθε συνάδελφου δεν μπορεί να στηρίζεται στα λίγα προϊόντα όπως παγωτά, αναψυκτικά, ζαχαρώδη, κ.α. που υπάρχουν στις μικρές επιχειρήσεις των περιπτέρων – καπνοπωλείων. Αγωνία όλων είναι να γίνει νομοθετική επαναφορά του ποσοστού κέρδους προκειμένου να μην είμαστε ζητιάνοι στην δουλεία μας .
Μέχρι σήμερα μόνο στο θεσσαλικό κάμπο έχουν κλείσει 280 περιπτερά καπνοπωλεία. Σε όλη την επικράτεια είναι πάνω από 1200 σημεία, και φυσικά μεγάλος αριθμός συναδέλφων έφυγε για να μην χρεωθεί και το κόστος της ταμειακής μηχανής, που όπως φαίνεται δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους υπερήλικες του κλάδου. Οι δε πελάτες καταναλωτές παίρνουν τις αποδείξεις και τις πετούν. Σήμερα κάθε συνάδελφος μας αναγκάζεται να εργάζεται 18εως 24 ώρες για λόγους επιβίωσης και ζει με την αγωνία και την αβεβαιότητα του αύριο, να μην μείνει Άνεργος.
Τα φώτα των περιπτέρων – καπνοπωλείων είναι τα φώτα του πολιτισμού, που χωρίς αυτά θα είχαμε περισσότερη εγκληματικότητα και βία και που πολλές φορές και εμείς έχουμε προσφύγει σε αυτά για μια βοήθεια ή ένα τηλεφώνημα. Η γωνιά του μικρομάγαζου στην Ελλάδα είναι τρόπος ζωής, παράδοση ετών, ζει και αναπνέει με την τοπική κοινωνία. Δεν θα ήταν άδικο, αγαπητοί φίλοι, να χαθεί αυτή η γωνιά που λειτουργεί ως πρέσβης των πόλεων και ενημερώνει καθημερινά τους τουριστικούς επισκέπτες;
Σήμερα ο κλάδος των περιπτερούχων – καπνοπωλών βάλλεται κατάφωρα στο σύνολό του. Οι συνεχής πιέσεις και οι πολλές απαγόρευσης οδηγούν τον κλάδο σε αφανισμό. Οι συνάδελφοι μας αγαπητοί φίλοι, είναι μέλη του κοινωνικού συνόλου που ζούμε σήμερα.
Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν και καλούμε τους βουλευτές κάθε νομού, τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τις Ομοσπονδίες των Ε.Β.Ε. να δημιουργήσουν προστατευτική ασπίδα προοπτικής αλλά και αντίστασης σε μια συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης του κλάδου μας και που σίγουρα θα αποφέρει πάρα πολλούς ανέργους.
Για τους προαναφερόμενους λόγους ζητούμε να τροποποιηθεί το νομοθετικό κείμενο πωλούμενων προϊόντων με προσθήκη νέων. Ζητούμε πάγωμα των ενοικίων, των δημοτικών τελών, ευνοϊκότερη εγκύκλιο για ασφαλιστικές ρυθμίσεις οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε., πάγωμα των τιμολογίων των Δ.Ε.Κ.Ο. και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. Χρειάζεται η Πολιτεία να ενσκήψει σε αυτές τις μικρές επιχειρήσεις και να δώσει άμεση λύση με νομοθετική κατοχύρωση του ποσοστού κέρδους, ώστε να υπάρξει οι απαραίτητες προϋποθέσεις βιωσιμότητας.
Χρειάζεται να υπάρξει πάταξη του λαθρεμπορίου.
Αγωνιζόμαστε να μην αφανιστούμε ως κλάδος.
Για να μην αγοράζουμε κάρτες κινητής τηλ/νίας 9,82€ και τις πουλάμε 10€
Για να μην αγοράζουμε τσιγάρα 2,94€ και πουλάμε 3€
Πρέπει να αντιληφθούν οι συνεργάτες μας καπνοβιομήχανοι , αλλά και η Κυβέρνηση ότι τα όρια αντοχής έχουν τελειώσει.

Μετά τιμής"

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Share on Facebook