Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Εξαφανισμένος ιρανός πυρηνικός επιστήμων εμφανίστηκε ξαφνικά απόψε στην Ουάσινγκτον


Ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας που είχε εξαφανιστεί περισσότερο από ένα χρόνο ξαφνικά και μυστηριωδώς εμφανίστηκε απόψε στην Ουάσινγκτον... ισχυριζόμενος ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται ότι κρατείτο παρά τη θέληση του.

Το Ιράν, που βρίσκεται σε ανοικτή διαμάχη με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τη CIA ότι είχε απαγάγει τον Σαχράμ Αμίρι, που εργαζόταν για τον "Οργανισμό Πυρηνικής Ενεργείας του Ιράν".

Ο Αμίρι, που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια προσκυνήματος στη Σαουδική Αραβία, πριν από ένα χρόνο, εμφανίστηκε χθες στον τομέα των ιρανικών συμφερόντων της πρεσβείας του Πακιστάν, το οποίο εκπροσωπεί το Ιράν επί του αμερικανικού εδάφους καθώς η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμίρι έχει δηλώσει σε διάφορα βιντεοσκοπημένα μηνύματα ότι είχε απαχθεί και βασανιστεί, ότι σπούδαζε στις ΗΠΑ , ότι διέφυγε από αμερικανούς πράκτορες και ζητούσε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στο Ιράν.

Ο Αμίρι σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι "η απαγωγή μου αποτελεί μια επαίσχυντη ενέργεια για την Αμερική".

Το μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση Αμίρι έχει πυροδοτήσει φημολογίες ότι πιθανόν να διέθετε πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που αναζητούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Το Μάρτιο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο Αμίρι είχε αυτομολήσει και βοηθούσε τη CIA.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες δεν έδωσαν καμιά εξήγηση για το πώς και γιατί έφθασε ο Αμίρι στις ΗΠΑ και πώς αποφάσισε να γυρίσει στο Ιράν με δική του θέληση.


Share on Facebook