Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

"Ξεκίνησε η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών "


"Mε τη δημοσίευση του νέου νόμου 3851 για τις ΑΠΕ δίνεται εκ νέου η δυνατότητα επένδυσης στα φωτοβολταϊκά, ενώ ευνοούνται, πλέον, οι εγκαταστάσεις σε κτίρια και αυτές που πραγματοποιούνται από αγρότες σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους. Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων είχε ανασταλεί το 2007 μετά από το μεγάλο ενδιαφέρον που είχαν δείξει...

οι επενδυτές, καταθέτοντας χιλιάδες αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σκοπό την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είναι μία από πιο ασφαλείς επενδυτικές δραστηριότητες, με πολύ περιορισμένη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Η απόδοση των φωτοβολταϊκών εξαρτάται από την (λίγο - πολύ σταθερή) ηλιοφάνεια της περιοχής εγκατάστασής τους, ενώ η τιμή πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρισμού είναι εξασφαλισμένη για 20 χρόνια. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά έχουν μικρές απαιτήσεις συντήρησης και χαμηλά λοιπά λειτουργικά κόστη. Με το σημερινό κόστος εγκατάστασης και τις σημερινές τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά έχουν σταθερή καθαρή απόδοση της τάξης του 13% το έτος.

Με την ενεργοποίηση του νέου νόμου δόθηκε ξανά η δυνατότητα για άμεση υποβολή αιτήσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες για έργα έως 100KW και για έργα ανεξαρτήτως ισχύος σε κτίρια (βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες κ.λπ.). Για τους υπόλοιπους επενδυτές η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ανοίγει 3 μήνες αργότερα (δηλαδή τον Σεπτέμβριο) για έργα έως 500KW, ενώ για μεγαλύτερα έργα κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δίνεται ένα προβάδισμα 3 μηνών στους αγρότες και σε όσους διαθέτουν κτίρια που μπορούν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες έγκρισης.

Θα πρέπει, ωστόσο, να συμπληρωθεί πως όσον αφορά τα έργα έως 100KW σε αγροτεμάχια από επιχειρήσεις ή άτομα που δεν είναι κατ'Α επάγγελμα αγρότες, η ΔΕΗ κατ'Α εξαίρεση επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων, παρότι οι τελευταίες θα εξεταστούν μετά την παρέλευση των 3 μηνών που προαναφέρθηκαν.

Παράλληλα με τον νέο νόμο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων απλουστεύεται καθώς δεν απαιτείται αίτηση στην ΡΑΕ για έργα έως 1.000 KW, ενώ δεν απαιτείται και Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων (EΠO) για έργα ανεξαρτήτως ισχύος σε κτίρια και για έργα έως 500KW σε οικόπεδα. Η διαδικασία απαιτεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία και προσφορά σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή, η οποία καθίσταται δεσμευτική μετά τη βεβαίωση απαλλαγής από ΕΠΟ από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή."
http://apolitistosteki.blogspot.com/



Share on Facebook