Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

"Η ανατολή των «ηλικιωμένων» μοντέλων "


"Παρ’ το χαμπάρι, αν δεν βρίσκεσαι ένα βήμα πριν τα 40 και δυο τρία μετά, μοντέλο δεν πρόκειται να γίνεις!
Η βιομηχανία της μόδας φαίνεται να έχει ολοκληρώσει την εμμονής της με τα νιάτα. Ξαφνικά, τα πιο καυτά μοντέλα είναι άνω των 40. Και δεν εννοώ κιλών (που είναι αυτονόητο), αλλά ετών. Ζητούνται «κορίτσια» με πλούσια εμπειρία.

Σαν γυναίκα φτάνεις σε μια ηλικία που ξεκινάς να γίνεσαι αόρατη. Είναι πραγματικά μια παράδοξη αίσθηση. Πάντως, να ξέρεις πως όλο αυτό το παιχνίδι, λίγο έχει να κάνει με την αισθητική, καθώς είναι...


αρκετά περίπλοκο. Οι γυναίκες, περισσότερο από τους άντρες, καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο στη συνείδηση του κόσμου, πάντα σε συνάρτηση με τα νιάτα.

Τι είναι αυτό πάλι; Μόλις πέρυσι ένα περίεργο πράγμα συνέβη. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, άρχισαν να γίνονται και πάλι ορατές, σε μια αρένα, που πάνω από όλα, τα νιάτα είχαν τα πρωτεία: στη μόδα. Από όλες τις σφαίρες τις επιρροής στις οποίες τα νιάτα και η ομορφιά αποτελούσαν βασικό κανόνα επιβίωσης, η κατάσταση άρχισε να παίρνει διαφορετική τροπή.

Στην επόμενη καμπάνια των Dolce & Gabbana πρωταγωνίστρια είναι η 51χρονη, αλλά καλοστεκούμενη, Madonna. Στην καμπάνια του οίκου Celine, που κάθε μοντέλο θα ήθελε να δουλέψει, θα φιγουράρει η…βετεράνος Emma Balfour, που ήδη έχει «πατήσει» τα 40. Ο οίκος Balenciaga επέλεξε την 39χρονη Stella Tennant, η Louis Vuitton, της οποίας η συλλογή ονομάστηκε «And God Created Woman» από το σχεδιαστή Marc Jacobs, έδωσε την ευκαιρία στη 47χρονη Elle Macpherson να περπατήσει και πάλι στο catwalk, αλλά και στη 41χρονη Christy Turlington να πρωταγωνιστήσει στην έντυπη καμπάνια της.

Και τα περιοδικά όμως δείχνουν να αλλάζουν τα πρότυπά τους και να ακολουθούν την τάση των οίκων στη στροφή προς τα μεστωμένα μοντέλα, φιλοξενώντας στα εξώφυλλά τους, κάποια από αυτά. Και για της …γραφής το αληθές, αξίζει να αναφερθεί ότι η Macpherson εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Tatler.

Το φωτογραφικό δίδυμο εκ Γερμανίας, Inez van Lamsweerde και Vinoodh Matadin, προσφάτως έκαναν τη νέα καμπάνια για λογαριασμό του Yves Saint Laurent, στην οποία πρωταγωνιστεί το 26χρονο μοντέλο Daria Werbowy. Η ηλικία αυτή κάποτε αποτελούσε ανώτατο όριο για τα μοντέλα. Σύμφωνα με δηλώσεις τους στη vogue.com «μοντέλα όπως η Kate Moss και η Daria είναι ώριμα, έχουν μεγαλώσει, είναι γυναίκες που έχουν ζήσει τη ζωή τους κι έχουν εμπειρίες. "
http://www.stylewatch.gr
Share on Facebook