Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

"Τέσσερις επιζώντες από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα κατέθεσαν αγωγή κατά Ολλανδών στρατιωτών "


"Μέλη των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής στην Σρεμπρένιτσα (ανατολική Βοσνία) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταθέσει αγωγές για γενοκτονία κατά τριών Ολλανδών στρατιωτών που τους κατηγορούν ότι παρέδωσαν τους οικείους τους στις σερβικές δυνάμεις.
"Οι συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα κατέθεσαν αγωγές για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τον Ιούλιο του 1995 από τους στρατιώτες της Dutchbat (του τάγματος...

των Ολλανδών κυανόκρανων) αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όπως δήλωσε η δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, Λίζμπεθ Ζέγκβελντ.

"Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής του ολλανδικού τάγματος που είχαν επιφορτιστεί από τον ΟΗΕ να προστατεύσουν τον βοσνιακό θύλακο της Σρεμπρένιτσα.

Πάνω από οκτώ χιλιάδες άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν στη σερβική σφαγή, στην χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, που χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Οι κατηγορούμενοι Ολλανδοί είναι ο Τόμας Κάρεμανς διοικητής του τάγματος, ο αναπληρωτής του Ρόμπ Φράνκεν και ο τρίτος στρατιωτικός είναι ο αξιωματικός προσωπικού Μπέρεντ Οστερβεν.

Οι τέσσερις πολίτες που κατέθεσαν την αγωγή στον εισαγγελέα της ολλανδικής πόλης Αρνχεμ είναι: ο Χασάν Νουχάνοβιτς που έχασε τους γονείς και τον αδελφό του, και οι Μεχίντα, Νταμίρ και Αλμα Μούσταφιτ που έχασαν τον πατέρα τους.
Σημειώνεται ότι το δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τον Σεπτέμβριου του 2008 το αίτημα των τεσσάρων ανωτέρω που ζητούσαν να κηρυχθεί το ολλανδικό κράτος υπεύθυνο για το θάνατο των δικών τους ανθρώπων."
http://apolitistosteki.blogspot.com/

Share on Facebook