Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Οικολογικό έγκλημα τα Λεχαινά



"ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑ του Δήμου Λεγαινών στην θέση « ΑΡΟΣΕΛΗ» ο οποίος θα εξυπηρετεί τους 7 (!!!) Δήμους του Ηλειακού Κάμπου (Βαρθολομιού, Γαστούνης, Ανδραβίδας, Λεχαινών, Βουπρασίας, Τραγανού, Κάστρου-Κυλλήνης)

ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ :

ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΤΥΧΙΟΥ – ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΘΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR , ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ.

ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ …ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ-

Πραγματοποιήθηκε χθές Τετάρτη 7 Ιουλίου στο καφέ ΟΣΕ Λεχαινών η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΕΠΟΠ για το θέμα των ΧΑΔΑ του Νομού. Τα...




μέλη της ΕΠΟΠ Διονύσης Κράγκαρης και Τάκης Λαϊνάς έκαναν στην αρχή μια αναλυτική ενημέρωση και παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Στη συνέχεια το λόγο πήραν κάτοικοι από διάφορες περιοχές του κάμπου και ο διάλογος που διεξήχθη φώτισε όλες τις πλευρές του σοβαρού αυτού προβλήματος που οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Ηλεία.


Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό Ηλείας έχει περιέλθει σε νέο δραματικό αδιέξοδο με αποκλειστική ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σκοπιμότητες, τοπικισμοί, μικροπολιτικές και συμφέροντα, συνέβαλαν ώστε ο Νομός Ηλείας, προικισμένος από τη φύση και την ιστορία, να υφίσταται μια συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση εξαιτίας του προβλήματος των σκουπιδιών. Ηδη από 16 Ιουλίου πρέπει να κλείσουν όλες οι δημοτικές χωματερές διαφορετικά απειλείται πρόστιμο 34000 ευρώ ημερησίως για κάθε χωματερή που θα εξακολουθήσει να λειτουργεί. Ο Σύνδεσμος Διαχ/σης των στερεών αποβλήτων του Νομού έχει προτείνει τη λειτουργία 3 ΧΑΔΑ που σημαίνει ότι οι δημότες ή το απένταρο κράτος θα κληθούν να πληρώνουν για πρόστιμα 38 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Μεταξύ των 3 ΧΑΔΑ προτείνεται η λειτουργία του ΧΑΔΑ του Δήμου Λεχαινών που είναι ίσως ο πιο ακατάλληλος να δεχθεί τα σκουπίδια 7 Δήμων. Ο ΧΑΔΑ αυτός είναι στα όρια της β΄ζώνης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, ακριβώς δίπλα και σε κοινή θέα στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, με αποστραγγίδια που χύνονται σε λαγκάδι που καταλήγει στο Κοτύχι. Η ΕΠΟΠ από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της και σήμερα ζητεί να κλείσει οριστικά.
Η ΕΠΟΠ καταδικάζει την επί χρόνια ασύγγνωστη ολιγωρία και αμέλεια όσων διαχειρίστηκαν το θέμα αυτό και ζητεί επιτέλους οι υπεύθυνοι να πληρώσουν το τίμημα της ολιγωρίας του. Γιατί θα είναι όχι μόνο άδικο και παράλογο, αλλά και παράνομο να πληρώσουν τα πρόστιμα οι δημότες και το υπό πτώχευση κράτος.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠ
---------------------------------------

1. ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Χ.Α.Δ.Α.) – ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το περιβαλλοντικό έγκλημα των ΧΑΔΑ πρέπει να σταματήσει σήμερα. Αλλά πρέπει και να αποκατασταθούν/εξυγιανθούν πλήρως οι χώροι αυτοί -με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ- με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και εξεύρεση πόρων, ώστε ν’ αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις τους (συλλογή και επεξεργασία στραγγισμάτων, συλλογή βιοαερίου, παρακολούθηση και αποκατάσταση της ποιότητας των υπόγειων /επιφανειακών νερών).

Να σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη και παράνομη καύση των απορριμμάτων- η χειρότερη πρακτική της ανεξέλεγκτης διαχείρισης με τις δυσμενέστερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

2. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ -ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ- ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Η ΕΠΟΠ ΑΡΝΕΙΤΑΙ τη δήθεν “αναγκαιότητα” χωροθέτησης νέων χώρων διάθεσης που θα υποδέχονται ανεπεξέργαστα απορρίμματα, διεκδικεί την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, υποστηρίζει προγράμματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή που συμβάλλουν συγχρόνως στην προστασία από ρύπανση, τη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και στην ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας (υπολογίζεται ότι η διαλογή και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών δημιουργεί 10/πλάσιες θέσεις εργασίας σε σχέση με την ταφή ή την καύση).

Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην οικιακή και Δημοτική κομποστοποίηση (λιπασματοποίηση) για την μετατροπή του οργανικού κλάσματος των αποβλήτων σε χρήσιμο προϊόν (κομπόστ) που εμπλουτίζει και λιπαίνει το έδαφος και συμβάλλει στην προστασία από ερημοποίηση.

3. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Λύσεις για τα σκουπίδια υπάρχουν αλλά για την εφαρμογή αυτών των λύσεων αλλά και της υπάρχουσας ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας χρειάζεται η συνεργασία και συναίνεση όλης της κοινωνίας. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων σε μακροπρόθεσμη βάση είναι οι συμμετοχικές, διαφανείς διαδικασίες διαβούλευσης με κινήσεις πολιτών, αυτοδιοικητικά σχήματα, ΜΚΟ, εκπαιδευτική κοινότητα, επαγγελματικούς και άλλους φορείς στο σχεδιασμό προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κοινωνική αποδοχή και στήριξη στους τοπικούς και περιφερειακούς σχεδιασμούς που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην κατεύθυνση μιας πολιτικής μηδενικών αποβλήτων και όχι απόκρυψης τους κάτω από το χαλί ή στη βάση σύνδρόμου «όχι σκουπίδια στην αυλή μου».

Θα πρέπει να αναγνωριστεί και να στηριχθεί ο ουσιαστικός ρόλος των ΜΚΟ σε θέματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.

4. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η μέχρι σήμερα αποτυχία αποτελεσματικής μείωσης και βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτυχία ενσωμάτωσης του εξωτερικού περιβαλλοντικού κόστους σε προϊόντα και υπηρεσίες και η μεταφορά αυτού του κόστους στις επόμενες γενιές. Είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, η φορολογική μεταρρύθμιση και χρήση οικονομικών εργαλείων όπως:

1. Ισχυρή φορολογία των ρυπογόνων μέσων τελικής διάθεσης (ΧΥΤΑ ή καύση), και ανάλογα όλων των υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων που δεν ενθαρρύνουν τη μείωση και ανακύκλωση.

2. Σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων, με εφαρμογή της αρχής “πληρώνω ανάλογα με τα απόβλητα που παράγω” (“pay as you throw”). Η εφαρμογή αυτής της αρχής θα έχει σαν αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν ανάλογα με την ποσότητα απορριμμάτων που παράγουν και όχι με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού τους, οι δε Δήμοι να χρεώνονται από τους φορείς διαχείρισης των ΧΥΤΑ ανάλογα με τον όγκο των αποβλήτων που διατίθενται για ταφή.

3. Πράσινοι φόροι σε προϊόντα βάσει της ανάλυσης του κύκλου ζωής τους, με ενσωμάτωση του εξωτερικού περιβαλλοντικού κόστους που προκύπτει από την παραγωγή, μεταφορά, χρήση και τελική διάθεση του προϊόντος. Άμεση επιβολή φόρου στην πλαστική τσάντα μιας χρήσης.

Ας ενεργοποιηθούμε ατομικά και συλλογικά για να πετύχουμε λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών, για να περάσουμε από την εποχή των σκουπιδιών στην εποχή των μηδενικών αποβλήτων. Μέχρι το 2012 επιδιώκουμε μείωση των απορριμμάτων κατά 50%, ενώ μέχρι το 2020 στοχεύουμε να έχει επιτευχθεί η μηδενική παραγωγή αποβλήτων (zero waste).

http://mnodaros.blogspot.com/2010/07/blog-post_4151.html

Share on Facebook