Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας προβλέπει έναρξη των άμεσων συνομιλιών σε μερικές εβδομάδες


Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ προέβλεψε σήμερα ότι οι άμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους θα ξεκινήσουν "σε μερικές εβδομάδες".

Ωστόσο ο ...πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι αναμένει ενδείξεις από την ισραηλινή πλευρά για τα θέματα της ασφάλειας και των συνόρων προτού αποδεχθεί μια επανάληψη των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών όπως ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Θα υπάρξουν τα πάνω και τα κάτω και οι δύσκολες στιγμές σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά ελπίζω και πιστεύω ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε ξεκινήσει άμεσες συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε πρόοδο τις προοπτικές ειρήνευσης και θα ενισχύσουν την ασφάλεια και τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ", σημειώνει ο Μπαράκ σε ανακοίνωσή του.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας έπειτα από συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με ομάδα αμερικανών γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Τζον Μακέιν.

Ωστόσο ο πρόεδρος Αμπάς δήλωσε σήμερα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αιθιοπία ότι "εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε άμεσες συνομιλίες αν έχουμε ενδείξεις από τους Ισραηλινούς πάνω σε δύο θέματα, τα σύνορα και την ασφάλεια".

"Έχουμε υποβάλλει τις προτάσεις μας και στους Αμερικανούς και στους Ισραηλινούς και αναμένουμε την ισραηλινή αντίδραση", προσέθεσε ο πρόεδρος Αμπάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την επανέναρξη των άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Share on Facebook