Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η κρίση χτυπάει τους υποψήφιους


Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στις επιλογές των υποψηφίων βαραίνει η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Σε έρευνα που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2010 καταγράφεται μεγάλο τμήμα υποψηφίων, φέτος μεγαλύτερο από άλλες φορές, που είναι έτοιμοι να...


κάνουν ένα ρεαλιστικό υπολογισμό και να στραφούν σε σχολές της περιοχής τους, ακόμη και αν αυτές δεν είναι της πρώτης επιλογής τους.

Για τη στροφή αυτή δεν λαμβάνουν υπ΄ όψιν μόνο τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στις σπουδές. Και αν μια φορά κι έναν καιρό η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, το πτυχίο, προβάλλονταν ως «αδιάβροχη επένδυση», για την οποία η οικογένεια δανειζόταν ή πουλούσε «ό,τι είχε και δεν είχε» για να σπουδάσει το παιδί αναμένοντας μια καλή «απόδοση», σήμερα, η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία των πτυχιούχων και η μείωση κάθε προσδοκίας για το ξεπέρασμά της έχουν κλονίσει τα πάντα.

Ποιες επιλογές έκαναν οι υποψήφιοι την προηγούμενη χρονιά; Δάσκαλοι και αστυνομικοί για το Δημόσιο, δικηγόροι και ιατροί η ελληνική παράδοση και μηχανικοί και οικονομολόγοι για τον ιδιωτικό τομέα, αυτές ήταν οι επιλογές των υποψηφίων στις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι προτιμήσεις τους για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ «φωτίζουν» τον χάρτη των επιλογών σπουδών και βεβαίως των επαγγελματικών προτιμήσεων καθώς και τις αθέατες αλλαγές που συντελούνται. Είναι φανερό ότι η αγωνία για επαγγελματική αποκατάσταση σε ένα περιβάλλον ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας έχει πρωτεύοντα ρόλο κατά την επιλογή σπουδών των νέων.

tanea

Share on Facebook