"Πάνω από το καφενείο στα Μάρμαρα στεγάζονται τα γραφεία του Τοπικού Συμβουλίου. Στις 9 το βράδυ της Τρίτης οι σύμβουλοι έχουν δώσει ραντεβού για τη συνεδρίασή του.Δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανείς πλην του γραμματέα που περιμένει υπομονετικά στον προθάλαμο της αίθουσας συνεδριάσεων. Η συνάντηση θα ξεκινήσει με μισή ώρα καθυστέρηση και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η χάρη των Μαρμάρων έχει φθάσει σε όλο το λεκανοπέδιο. Οι καταγγελίες για καταπατήσεις δημοτικών εκτάσεων στην περιοχή της «Ολυμπιάδας» είναι...
επανωτές και βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη του τοπικού συμβουλίου.Στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή του γραμματέα είναι ανοιγμένος ένας μεγάλος χάρτης. «Αυτό που βλέπεις είναι η διανομή του 1929, η λεγόμενη του ‘Σταυρακίου’. Το 1994 το κοινοτικό συμβούλιο Μαρμάρων έδωσε τη δυνατότητα σε όσους είχαν στην περιοχή παλιές καλύβες να μπουν στον οικισμό με 400 μέτρα έκαστος. Ο καθένας άρχισε να δηλώνει 500 μέτρα, άλλος 600 και από τότε ξεκίνησε το μπέρδεμα» λένε οι τοπικοί σύμβουλοι.
Η συνεδρίαση
Οι σύμβουλοι είναι έξι συνολικά και παίρνουν τις θέσεις τους στις καρέκλες στις άκρες του γραφείου. Για κάποιο λόγο η ένταση είναι πολύ μεγάλη. Ενώ όλοι τους περιμένουν να συζητήσουν για τις καταπατήσεις, εκτός ημερησίας διάταξης αρχίζουν να διαφωνούν με φωνές για το αν στην πλατεία πρέπει να γίνει σιντριβάνι ή ανθόκηπος. «Το σιντριβάνι δεν είναι ασφαλές. Δουλεύει με 230 βολτ, πρέπει να φτιαχτεί με 12. Αν βάλει κανένα παιδί το χέρι μέσα τι θα γίνει;» λέει ένας εκ των συμβούλων.Τελικά αρχίζει ψηφοφορία εν μέσω έντασης. Η πλειοψηφία προκρίνει τη λύση του σιντριβανιού. Ένας εκ των συμβούλων ζητά να εξαιρεθεί από τη σειρά της ψηφοφορίας όπως την ορίζει ο πρόεδρος γιατί «εδώ δεν είμαστε στο στρατό και είμαι της μείζονος αντιπολίτευσης». Δεν καταλαβαίνεις αν μιλάει σοβαρά ή όχι. Συζητιούνται ακόμη αιτήματα κατοίκων για ασφαλτοστρώσεις. Το τοπικό συμβούλιο συμφωνεί και μπαίνει πλέον στην ημερήσια διάταξη. Το βασικό θέμα είναι ένα: Συμπολίτης έχει καταγγείλει στις 24 Ιουνίου προς την Κοινότητα συγκεκριμένους συμπολίτες τους για καταπατήσεις. Ο πολίτης καταγγέλλει από καταπατήσεις στρεμμάτων μέχρι παράνομες ανεγέρσεις 11 διαμερισμάτων!
Μπαμ κατά μπαμ κοινοτικό
Γιατί ζητείται η συμβολή του τοπικού συμβουλίου; Εδώ ξεκινάει το μπέρδεμα. «Εδώ δεν υπάρχει κτηματολόγιο, μόνο μαρτυρίες και αεροφωτογραφίες. Η μαρτυρία μας λόγω έλλειψης πραγματικών στοιχείων είναι ουσιαστική» λέει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Φώτης Βασιλείου. Κάποιες από τις καταγγελίες ήδη έχουν πάει στα δικαστήρια. Κάποιοι άλλοι από τους φερόμενους ως καταπατητές έχουν μηνύσει το δήμο Ιωαννιτών (όπου ανήκει το τοπικό διαμέρισμα Μαρμάρων) ως καταπατητή.Ένας σύμβουλος ξεδιαλέγει ένα από τα οικόπεδα που αναφέρονται ως καταπατηθέντα και λέει χαρακτηριστικά: «Είναι μπαμ κατά μπαμ κοινοτικό. 3.200 μέτρα πήρε παράνομα και του γλίτωσε μόνο η πλατεία. 200.000 ευρώ έχει το στρέμμα εντός του σχεδίου της Ολυμπιάδας. Έβγαλε δηλαδή 600 χιλιάρικα. Να πάρουμε απόφαση ότι είναι κοινοτικό».Από τις ντουλάπες του γραφείου αρχίσουν να βγαίνουν χάρτες. Οι σύμβουλοι αναφέρουν ότι όσα είναι «μαυρισμένα» είναι δημοτικές εκτάσεις. Οι καταγγελίες του συμπολίτη εξετάζονται μια προς μία. Τελικά το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει να ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών να προχωρήσει σε αγωγές κατά όσων έχουν αυθαιρετήσει.Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, αν και όποτε δοθεί. Το χάος φυσικά είναι παροιμιώδες. Σε μια περιοχή χωρίς χάρτες και οργανωμένη παρουσία του δήμου οι καταπατήσεις πρέπει να διερευνώνται μετά από καταγγελίες και με τους καταγγέλλοντες να οδηγούν αλλήλους στα δικαστήρια.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"
Share on Facebook