"Στο ισόγειο της νομαρχίας οι ουρές των ασφαλισμένων του δημοσίου είναι μόνιμες. Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι ταμπέλες. Η μία πληροφορεί όσους ταλαιπωρούνται ότι η ευθύνη για την ταλαιπωρία δεν είναι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, αλλά του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).Σε μια άλλη, προφανώς αναρτημένη από ταλαιπωρημένο ασφαλισμένο, ζητείται συνταξιούχος για να συνδράμει το έργο του γιατρού που θεωρεί τις εξετάσεις και σφραγίζει τα βιβλιάρια.Την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι η ουρά ήταν σχετικά μικρή. Τις υπόλοιπες μέρες όμως, οι ασφαλισμένοι περιμένουν με τις ώρες, ενώ...
ο γιατρός σφραγίζει ανελέητα και χωρίς σταματημό τις εξετάσεις.Μόνο που όταν θεωρείς βιβλιάρια με αυτούς τους ρυθμούς, λογικό είναι να γίνονται και λάθη. Στο ισόγειο της νομαρχίας εγκρίνονται και εξετάσεις τις οποίες στη συνέχεια το ίδιο το δημόσιο αρνείται να πληρώσει.Οι γιατροί γράφουν τις εξετάσεις που κρίνουν ως ενδεδειγμένες στα βιβλιάρια και οι ασθενείς τις θεωρούν στον ΟΠΑΔ. Εκεί υπάρχει ελεγκτής γιατρός που γνωρίζει ποιες εξετάσεις εγκρίνονται και ποιες όχι. Το ελληνικό δημόσιο θεωρεί πληρωτέες συγκεκριμένες εξετάσεις και όχι όλες.Δυστυχώς το ΦΕΚ με τις προβλεπόμενες εξετάσεις δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά από το 1988. Από τότε δεν έχουν προστεθεί εξετάσεις, παρά ελάχιστες με υπουργικές αποφάσεις. Δυστυχώς όμως οι γιατροί του ΟΠΑΔ ενέκριναν και ιατρικές εντολές που το δημόσιο δεν θα πληρώσει τελικά.
Το παράδειγμα
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Ένας παθολόγος κρίνει ότι είναι απαραίτητη μια μικροβιολογική εξέταση. Η εξέταση εγγράφεται στο βιβλιάριο και η πληρωμή της εγκρίνεται από το γιατρό του ΟΠΑΔ στη νομαρχία. Στη συνέχεια ο ασθενής προσέρχεται στον μικροβιολόγο για την εξέταση, ο οποίος όμως γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος τύπος δεν καλύπτεται τελικά από το δημόσιο. Η θέση του γιατρού στο συγκεκριμένο σημείο είναι δύσκολη. Αν αρνηθεί να την κάνει ενώ είναι εγκεκριμένη από τον ΟΠΑΔ θα φανεί στον ασθενή ότι επιθυμεί να πληρωθεί. Αν τελικά την κάνει, θα την πληρώσει από την τσέπη του. Γιατί όταν θα πάει να πληρωθεί από το δημόσιο, εκείνο θα του πει ότι κακώς το γιατρός του ΟΠΑΔ θεώρησε την εξέταση πληρωτέα από το δημόσιo.Ο ΟΠΑΔ στα Γιάννενα έχει ειδοποιηθεί κατ’ επανάληψη, αλλά επικαλείται το φόρτο εργασίας για τα λάθη που ξεφεύγουν.
Πληρωμή μέσω τράπεζας
Πάντως έτσι κι αλλιώς οι γιατροί κάνουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο.Ο ΟΠΑΔ πριν από λίγες μέρες ζήτησε από γιατρούς της πόλης αποδείξεις για τον περασμένο Ιούλιο. Πολλοί γιατροί έχουν συμφωνήσει να προπληρώνονται από την τράπεζα Πειραιώς (μέσω της οποίας γίνονται οι συναλλαγές) δύο ή τρεις μήνες -πάντα από τα καθυστερούμενα- δίνοντας στην τράπεζα ένα μικρό ποσοστό διαχείρισης αλλά και τόκο.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"
Share on Facebook