Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

"Η παγκόσμια μανία της όρθιας κωπηλασίας"


"Με ένα μείγμα θαυμασμού και απορίας παρακολουθούν οι λουόμενοι στις παραλίες της Αττικής τις παράξενες όρθιες φιγούρες με το μονό κουπί, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους «βαδίζοντας επί των υδάτων» με απόλυτη αρμονία στον θαλάσσιο ορίζοντα. «Τι ακριβώς κάνουν αυτοί οι ιδιόρρυθμοι κωπηλάτες που ισορροπούν όρθιοι σε μία σανίδα;» σχολιάζουν οι περισσότεροι από την ακτή, ενώ με κρυφή ζήλια αναρωτιούνται...

ενδόμυχα: «Μπορώ άραγε να το κάνω κι εγώ;».
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα ακούει στο όνομα «SUΡ surfing», δηλαδή «Stand-Up Ρaddle surfing», το οποίο σε (περιφραστική) απόδοση στα ελληνικά μεταφράζεται ως «σερφ με όρθια κωπηλασία» και αποτελεί τη νέα διεθνή μανία άνευ προηγουμένου σε ολόκληρη την υφήλιο. Ελληνικός όρος, φυσικά, δεν υφίσταται ακόμη, μια και το εν λόγω άθλημα μετράει λιγότερο από έναν χρόνο ζωής στη χώρα μας.
Σε διεθνές επίπεδο η ιστορία του δεν είναι πολύ μακρύτερη: εμφανίστηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια στις ακτές της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, εξαπλώθηκε στους φανατικούς των
θαλάσσιων σπορ και σύντομα κατέκτησε τις καρδιές πολλών αστέρων του Ηollywood- μεταξύ των οποίων οι ιδιαίτερα δημοφιλείς ηθοποιοί Ματ Ντέιμον, Τζένιφερ Ανιστον, Πιρς Μπρόσναν και Μάθιου Μακόναχι-, καθώς και διεθνούς φήμης αθλητών, όπως ο ποδηλάτης Λανς Αρμστρονγκ και ο έλληνας ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης). Κατόπιν τούτων, ήταν θέμα χρόνου η μανία του SUΡ να κατακλύσει και το ευρύ κοινό πρώτα των ΗΠΑ και στη συνέχεια ολόκληρης της υφηλίου.

Ιδανική γυμναστική για όλους
Για την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα συναντήσαμε τον κ. Αλέξη Ιωάννου, έναν από τους πρώτους αθλητές του SUΡ στην Ελλάδα, στην παραλία της Σαρωνίδας την ώρα του δειλινού, όταν οι άνεμοι κοπάζουν και η θάλασσα (που γίνεται λάδι) προσφέρεται για όρθια κωπηλασία. «Είναι ένα άθλημα που μπορεί να κάνει ο καθένας, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη ή “ριψοκίνδυ- νος” χαρακτή- ρας. Για να διατηρηθεί η ισορροπία συμμετέχει ολόκληρο το σώμα και έτσι ασκούνται αρμονικά τα χέρια, ο κορμός, οι κοιλιακοί και τα πόδια, χωρίς να καταπονείται η μέση όπως στις καθιστές μορφές κωπηλασίας. Γι΄ αυτό και στο εξωτερικό βλέπεις ολόκληρες οικογένειες, από τον παππού μέχρι τα εγγόνια, να κάνουν SUΡ» σχολιάζει ο έμπειρος αθλητής του σερφ, ο οποίος πριν από πέντε χρόνια γνώρισε το SUΡ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και μαζί με τον συναθλητή του Στέφανο Ασλανίδη αποφάσισαν να το εισαγάγουν και στην Ελλάδα.

Για τους φανατικούς των θαλασσίων σπορ, από την άλλη, το SUΡ έχει μια επιπλέον χρησιμότητα: «Οι μέρες χωρίς αέρα ήταν για μας “νεκρός χρόνος”. Μόλις εμφανίστηκε το SUΡ αποκτήσαμε ένα άθλημα που μπορούμε να κάνουμε ανά πάσα στιγμή, χωρίς να εξαρτώμαστε από τον καιρό!» αναφέρει ο κ. Ιωάννου.

Τέλος, το SUΡ λειτουργεί και ως μια μορφή «ψυχοθεραπείας» χάρη στη γαλήνη του τοπίου (την οποία στερούνται δυναμικά θαλάσσια αθλήματα που απαιτούν κύμα και άνεμο). «Γλιστρώντας όρθιος στη λεία υδάτινη επιφάνεια έχεις υπέροχη πανοραμική θέα, ενώ παράλληλα όταν τα νερά είναι καθαρά μπορείς να δεις μέχρι τον βυθό. Είναι μοναδική αίσθηση για όσους αγαπούν τη θάλασσα» καταλήγει ο κ. Ιωάννου. Το μυστικό της ισορροπίας στο SUΡ
Η ισορροπία πάνω στη σανίδα είναι το Α και το Ω για να απολαύσει κάποιος το SUΡ. Το πιο διαδεδομένο λάθος των αρχαρίων, σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Ιωάννου, είναι η τάση τους να «κοκαλώνουν» μόλις σηκωθούν όρθιοι στη σανίδα με αποτέλεσμα να πέφτουν εύκολα με τις πρώτες αναταράξεις. «Το μυστικό είναι να είσαι χαλαρός πάνω στη σανίδα, με ελαστικότητα στο σώμα ώστε να απορροφάς την κίνηση του νερού. Δεν χρειάζεται δύναμη ή γυμνασμένο σώμα.
Πιο σημαντική είναι η θετική διάθεση γιατί οι περισσότεροι μοιάζουν... να “τσακώνονται” με τη θάλασσα!» σχολιάζει.
tovima.gr"

Share on Facebook