Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Αισιόδοξος ο Γ. Παπακωνσταντίνου


"Τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής".

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι, εάν ορισμένοι μεγαλο-οφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης "δεν ανταποκριθούν στην προσθεσμία που τους έχει δοθεί, θα...



... κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης".

Για τη φοροδιαφυγή και τη λειτουργία του μηχανισμού είσπραξης των οφειλομένων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζει πως "γίνεται πολύ συστηματική δουλειά". Ως απόδειξη, δε, της αποτελεσματικότητας του μέσου της "διασταύρωσης στοιχείων", κάνει γνωστό πως, στα ταμεία της Εφορίας έχουν σταλεί περί τους 230 από τους 989 μεγαλο-οφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

"Η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δεν σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο, με τον οποίο λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στις καλές εποχές", τονίζει ο υπουργός και επαναλαμβάνει τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού ότι "οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας".

Αναφερόμενος στην πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στην ΑΤΕ και το ΤΤ και αν αυτή θα γίνει αποδεκτή, ο υπουργός κάνει σαφές ότι "η πρόταση που δέχθηκε το Δημόσιο από την Τράπεζα, είναι δική της πρωτοβουλία" και "δεν ήρθε σε συνέχεια" κυβερνητικής πρόσκλησης. Ως εκ τούτου "είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μία συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης".

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα «τεστ αντοχής», ο κ. Παπακωνσταντίνου διατυπώνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης ότι "οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests", αλλά σε κάθε περίπτωση "το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση".

Εξάλλου, στην Αθήνα καταφθάνουν, εκ νέου, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας του Eurogroup και του Ecofin και αναμένεται να παραμείνουν ως τις αρχές του Αυγούστου.

Θα ακολουθήσει σύνταξη έκθεσης, ενόψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, το Σεπτέμβριο.

www.athina984.gr


Share on Facebook