"Αν και η απογραφή έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν καταφέρει να απογραφούν, είτε λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος είτε διότι δεν έχουν υ/η, είτε διότι δεν έχει φτάσει ακόμα το νούμερό τους και δεν μπορούν να κρατήσουν καραούλι στις 01.00 το πρωί της Κυριακής...
Θα ήθελα να ενημερώσω όσους εμπλέκονται στην απογραφή ως υπόχρεοι, ότι η εργασιακή σχέση με το δημόσιο λήγει είτε με το θάνατο, είτε με την παραίτηση, είτε με την απόλυση είτε με τη λήξη της σύμβασης (αν πρόκειται για ορισμένου χρόνου απασχόληση). Μέχρι τότε το δημόσιο ΟΦΕΙΛΕΙ να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων του (βλ. ενδεικτικά τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων άρθρο 41 Ν. 3528/2007). Αναστολή καταβολής του μισθού προβλέπεται μόνον όταν κάποιος τίθεται σε αργία και πάλι μόνον για το ήμισυ του μισθού του.
Στην προκειμένη περίπτωση η απογραφή σκοπό έχει να εισάγει ο κάθε υπάλληλος στο σύστημα του υπουργείου, τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στις υπηρεσίες του κράτους. Σε απλά ελληνικά: αντί το κράτος να βάλει τις κεντρικές υπηρεσίες του να καταχωρήσουν στοιχεία που ήδη έχει, αναγκάζει τους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν αυτήν τη δουλεία (γλιτώνοντας υπερωρίες και επιπλέον μισθούς από προσλήψεις).
Συνεπώς τα όσα εκφοβιστικά λέει η κυβέρνηση ότι «όποιος δεν απογραφεί δε θα πληρωθεί», είναι αν μη τι άλλο τουλάχιστον ανοησίες (πρόκειται για επιεική χαρακτηρισμό) και βεβαίως δεν αλλάζουν από μια Υ.Α. η οποία είναι υποδεέστερη του τυπικού Νόμου (πρόκειται για απλά νομικά που γνωρίζει ο 2ετής της νομικής).
Όσο, λοιπόν, διαρκεί η υπαλληλική σχέση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΠΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ. Ακόμα και αν δεν απογραφεί κάποιος, το δημόσιο οφείλει να τον πληρώσει, αφού εξακολουθεί να είναι δημόσιος υπάλληλος.
Αν δεν τον πληρώσει, το δημόσιο καθίσταται υπερήμερο, οφείλει τόκους υπερημερίας και (βεβαίως) λόγω της παράνομης ενέργειάς του οφείλει και αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Συμπέρασμα: το δημόσιο κινδυνεύει να πληρώσει πολύ ακριβά τη φράση «όποιος δεν απογραφεί δε θα πληρωθεί», αν επιχειρήσει να την εφαρμόσει."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Share on Facebook