Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ο γάμος Ρομά "σχόλασε" με τρικούβερτο γλέντι...


Το έθιμο «εξαγοράς» της νύφης «στράβωσε», η νύφη δεν παραδόθηκε στον γαμπρό και έτσι γάμος δεν έγινε, αλλά το... γαμήλιο γλέντι δόθηκε - μάλιστα, ήταν τρικούβερτο!

Οσο απίστευτο και ακούγεται, το τραγελαφικό περιστατικό έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρες στην Κομοτηνή. Ακόμη και σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο ...
του ενδιαφέροντος όλης της πόλης, που απορεί πού βρήκε τόση δύναμη ο νεαρός γαμπρός.

Ολα ξεκίνησαν όταν χιλιάδες άτομα ντύθηκαν και στολίστηκαν προκειμένου να παρευρεθούν στον γάμο και στο γαμήλιο γλέντι που θα ακολουθούσε δύο νεαρών παιδιών Ρομά, που ήταν προγραμματισμένος να γίνει σε συνοικία της Κομοτηνής, στο τέρμα των οδών Φιλιππουπόλεως και Αναχώματος.

Ο χώρος είχε στολιστεί, τα τραπέζια είχαν στρωθεί από νωρίς, εκατοντάδες φαγητά είχαν ετοιμαστεί, οι σερβιτόροι περίμεναν υπομονετικά τους νεονύμφους και τους καλεσμένους και τα μέλη της live ορχήστρας κούρδιζαν τα όργανα...

Ομως, αν και όλα ήταν έτοιμα, την τελευταία στιγμή τα πάντα χάλασαν. Σύμφωνα με τα έθιμα των Ρομά της Θράκης, πριν τη θρησκευτική τελετή στον ιμάμη ο γαμπρός πηγαίνει στο πατρικό σπίτι του κοριτσιού και τη ζητεί από τον πατέρα της επισήμως για να γίνει ο γάμος και μετά τη σχετική τελετουργία, ακολουθεί το γλέντι.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τοπική εφημερίδα «Χρόνος», ο γαμπρός ντύθηκε και όπως επιβάλλει το έθιμο, πήγε στα πεθερικά του. Εκεί όμως -άγνωστο τι συνέβη- ο πατέρας δεν έδωσε το κορίτσι. Το νικιάχ (το έθιμο εξαγοράς της νύφης) είχε συμφωνηθεί, άρα δεν υπήρχε θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης, ωστόσο κάτι πρέπει να «στράβωσε» στην όλη συμφωνία και η νύφη δεν παραδόθηκε τελικά στον γαμπρό και τους συγγενείς, που έφυγαν άπραγοι.

Οταν επέστρεψαν ανακοίνωσαν το συμβάν στους καλεσμένους και τους συγγενείς και όλοι μαζί αποφάσισαν ότι θα ήταν άδικο να ματαιωθεί όλη αυτή η προετοιμασία, τα πιλάφια τα εκατοντάδες σουβλάκια και τα σουτζουκάκια, τα όργανα που είχαν προπληρωθεί. Το γλέντι ξεκίνησε και το πρώτο διάστημα η ατμόσφαιρα ήταν θλιμμένη και όλοι δάκρυζαν, ευχόμενοι όμως στον παραλίγο γαμπρό να αξιωθεί σύντομα «να γίνει πραγματικά γαμπρός με ένα καλό κορίτσι πλάι του».

Ο τελευταίος, ωστόσο, αφού βρήκε παρηγοριά στο ποτό, ζήτησε από την ορχήστρα να «πάρει φωτιά». Γρήγορα ήρθε στο τσακίρ κέφι. Ετσι χορεύοντας και διασκεδάζοντας έπνιξε τον πόνο του. Μάλιστα, εκατοντάδες άλλα κορίτσια που βρίσκονταν στον χώρο έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και χόρεψαν μέχρι πρωίας αφιερώνοντας στον γαμπρό τα περισσότερα τραγούδια.

Το γλέντι κράτησε μέχρι τα ξημερώματα και αν και η νύφη έλειπε, χαρακτηρίστηκε ως το πιο επιτυχημένο σε κέφι και χορό γεγονός της χρονιάς.

espresso





Share on Facebook