...για τις πράξεις που εκτελέσθηκαν κατόπιν διαταγής του στη διάρκεια της αιματηρής διακυβέρνησής του.
Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιδέλα ανέλαβε χθες την ευθύνη «για όλες τις διατεταγμένες πράξεις» κατά τη διάρκεια του... στρατιωτικού καθεστώτος (1976-81), παραδεχόμενος κάθε κατηγορία ενώπιον του δικαστηρίου στην Κόρδοβα, που τον κρίνει 25 χρόνια μετά την πρώτη του δίκη.
«Αναλαμβάνω προσωπικά όλες τις στρατιωτικές ευθύνες μου για όλες τις πράξεις που εκτέλεσε ο στρατός της Αργεντινής κατά τη διάρκεια του εσωτερικού αυτού πολέμου, απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη όσους ήσαν υφιστάμενοί μου και περιορίσθηκαν στο να εκτελούν τις διαταγές μου», τόνισε ο 84χρονος πρώην δικτάτορας.
Στον Βιδέλα, που αρκέσθηκε να αναλάβει τις «στρατιωτικές» του ευθύνες, απαγγέλθηκαν χθες κατηγορίες για «σχέδιο εξόντωσης των αντιπάλων του», για «σοβαρά βασανιστήρια, βασανιστήρια που οδήγησαν σε θανάτους και χαρακτηριστικές ανθρωποκτονίες», στα πλαίσια της δίκης του για τον θάνατο 32 πολιτικών κρατουμένων.
«Πάντοτε παραδέχθηκα τις ευθύνες μου για τις διαταγές που εξέδωσα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο μνημόνιο της εκτελεστικής εξουσίας του 1975, την εποχή της δημοκρατίας, που διέτασσε την «εξουδετέρωση των δραστηριοτήτων ανατρεπτικών στοιχείων».
Ο Βιδέλα καλείται να λογοδοτήσει για την εκτέλεση 32 πολιτικών κρατουμένων και τον βασανισμό άλλων έξι, μαζύ με άλλους 30 συγκατηγορουμένους του, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Λουσιάνο Μενέντες, ήδη καταδικασμένος σε ισόβια για άλλες δύο υποθέσεις.
Ο Μενέντες, που δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου, έχει ήδη καταδικασθεί δις σε ισόβια και τονίζει πως η Αργεντινή «είναι η μόνη χώρα που δικάζει τους νικηφόρους στρατιώτες της».
Στην αρχή της δίκης, όταν ερωτήθηκε εάν είχε εισοδήματα, ο Βιδέλα απάντησε «κανένα», υπενθυμίζοντας πως το 1985, στην πρώτη δίκη, όχι μόνον είχε καταδικασθεί σε ισόβια, αλλά είχε αποταχθεί και από το στράτευμα. «Ιδού γιατί είναι η σύζυγός μου μόνον που παίρνει τη σύνταξη του στρατηγού Βιδέλα», τόνισε.
Ο πρώην δικτάτορας, ένθερμος Καθολικός, θεωρείτο μετριοπαθής προτού αναλάβει την ηγεσία του πραξικοπήματος στις 24 Μαρτίου 1976 και διοικήσει τη χώρα έως το 1981. Τα χρόνια εκείνα ήσαν τα πιο αιματηρά, με το καθεστώς να ευθύνεται για την εξαφάνιση 30.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Share on Facebook