Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Στο μέλλον, ένα χάπι θα μας κόβει την όρεξη για φαγητό


Χημική ουσία που υπάρχει φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα και η οποία μπορεί να καταστέλλει τη λαιμαργία υποστηρίζει ότι εντόπισε ομάδα Βρετανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τους καθηγητές Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Σάιμον Λάκμαν και Γκάρον Ντοντ, η αιμοπρεσίνη απενεργοποιεί το αίσθημα....

της ευχαρίστησης που αποκομίζουμε κάθε φορά που τρώμε. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς διαιτητικών φαρμάκων, δίχως παρενέργειες. Οι δρ Λάκμαν και Ντοντ πιστεύουν, ακόμα, ότι η αιμοπρεσίνη μπορεί να αξιοποιηθεί και για την αποτοξίνωση από το αλκοόλ, καθώς και από άλλες εθιστικές ουσίες, δεδομένου ότι «δεσμεύει» τα λεγόμενα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου, εκείνα δηλαδή που δημιουργούν το αίσθημα της απόλαυσης.

«Είναι ήδη γνωστό ότι τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου επηρεάζουν την όρεξή μας για φαγητό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να τρώμε όχι επειδή το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, αλλά από λαιμαργία», δήλωσε ο δρ Ντοντ στην «Ντέιλι Μέιλ». «Αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα κανναβινοειδών του εγκεφάλου, αυτό δηλαδή που ενεργοποιεί την ηδονή, επηρεάζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, οι οποίοι το ενθαρρύνουν να αύξησει την επιβράβευση για την κατανάλωση φαγητού», προσέθεσε. «Η αιμοπρεσίνη, ωστόσο, αναχαιτίζει αυτούς τους παράγοντες και μειώνει σημαντικά την επιβράβευση από την κατανάλωση περιττών τροφίμων», εξήγησε ο δρ Ντοντ.

Share on Facebook