Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

"Με τους...κανονικούς όρους η διακήρυξη του έργου αποκατάστασης της Δουρούτης"


"Από τις 28 Ιουνίου η ΔΕΥΑΙ έπραξε αυτό που ζητήθηκε από την Περιφέρεια για τα τεύχη δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης της χωματερής Δουρούτης, δηλαδή διόρθωση των όρων που είχαν αλλαχτεί από το διοικητικό της συμβούλιο και αποστολή εκ νέου για δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.Ταυτόχρονα, όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Επαμεινώντας Ριστάνης, στάλθηκε φάκελος του έργου στα αρμόδια υπουργεία και στον εισαγγελέα για να ελεγχθεί αν είναι ...φωτογραφικοί οι όροι που επέλεξε...

η Περιφέρεια. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αυτό υποστηρίζει και το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για να αλλάξει τους όρους που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και ΔΕΥΑΙ, αλλά η Περιφέρεια με συγκριτικά στοιχεία αποδεικνύει το αντίθετο.

Το...εντέλλεσθαι έδωσε λύση
Η δεύτερη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση (είχε προηγηθεί άλλη μέχρι να πεισθεί η ΔΕΥΑΙ για να διορθωθούν τα τεύχη με βάση τη μελέτη), μεταξύ της ΓΓΠΗ Δήμητρας Γεωργακοπούλου και του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΙ Νίκου Γκόντα, έληξε με την Περιφέρεια να επιβάλλει τους όρους της, με βάση τα ισχύοντα από τη νομοθεσία και ουσιαστικά με το...εντέλλεσθαι και την προειδοποίηση ότι το έργο θα απενταχθεί αν δεν επανέλθουν οι όροι που συμφωνήθηκαν και για τους οποίους είχε δοθεί προέγκριση δημοπράτησης. Αυτό έγινε σχεδόν αυθημερόν, μετά την ανάκληση της δημοσίευσης και τα τεύχη ακολουθούν τους όρους που η Περιφέρεια ζήτησε. Οι αντιδράσεις της δημοτικής αρχής μάλλον επικοινωνιακούς σκοπούς εξυπηρετούν.Η δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων διαρκεί 52 μέρες και άρα στο τέλος Αυγούστου θα παρέλθει αυτό το διάστημα. Η δημοσίευση γίνεται και στον Ελληνικό τύπο, ώστε να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός και να προκύψει ανάδοχος. Αυτό, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πλέον δεν φαίνεται αν προκύπτει άλλο εμπόδιο στη διαδικασία δημοπράτησης, αλλά χάθηκαν πολλοί μήνες μέχρι να καταλήξει η ΔΕΥΑΙ, ως φορέας υλοποίησης, στην διακήρυξη.Θυμίζουμε ότι το Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ στις 12 Ιουνίου αποφάσισε να μην ακολουθήσει τους όρους που είχαν συμφωνηθεί με την ΕΔΑ της Περιφέρειας και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει, απέστειλε (για να κερδίσει χρόνο...) τη διακήρυξη για δημοσίευση στις Βρυξέλλες στις 16 Ιουνίου, θεωρώντας ότι η αλλαγή που έγινε δεν δημιουργούσε ζήτημα...Από τις 16 Ιουνίου, φτάσαμε στα τέλη του μήνα για να ανακληθεί η δημοσίευση, να διορθωθούν τα τεύχη για να προσαρμοστούν οι όροι στους αρχικούς που συμφωνήθηκαν και να γίνει στις 28 Ιουνίου η νέα αποστολή για δημοσίευση.Το έργο έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 7.785.350 ευρώ στο ΕΣΠΑ και η υλοποίηση του θα απαλλάξει το λεκανοπέδιο και το δήμο Μπιζανίου από την χωματερή, έστω και αργά.

Οι όροι της Περιφέρειας και η παρέμβαση της ΔΕΥΑΙ
Με βάση τους προεγκεκριμένους όρους δημοπράτησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, η οποία υποστήριξε ότι προέκυψαν σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων, επιτρέπεται η συμμετοχή στις ακόλουθες κατηγορίες εργοληπτικών επιχειρήσεων :
-Οδοποιίας με πτυχία τάξης 3ης , 4ης και 5ης
-Υδραυλικά έργα με πτυχία τάξης 2ης ,3ης και 4ης εντός νομού
-Οικοδομικά έργα με πτυχία τάξης Α2, 1ης και 2ης εντός νομού
-Η/Μ έργα με πτυχία τάξης 1ης, 2ης και 3ης εντός νομού
-Έργα καθαρισμού & επεξεργασίας νερού & υγρών, στερεών & αέριων αποβλήτων με πτυχία τάξης 2ης , 3ης και 4ης εντός νομού.
Με την τροποποίηση των όρων διακήρυξης από το Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ επιτρέπονταν η συμμετοχή στις ακόλουθες κατηγορίες εργοληπτικών επιχειρήσεων :
-Οδοποιίας με πτυχία τάξης 4ης και 5ης
-Υδραυλικά έργα με πτυχία τάξης 2ης ,3ης και 4ης εντός νομού
-Οικοδομικά έργα με πτυχία τάξης Α2, 1ης και 2ης εντός νομού
-Η/Μ έργα με πτυχία τάξης 1ης, 2ης και 3ης εντός νομού
Η ΔΕΥΑΙ και η δημοτική αρχή, όπως δηλώθηκε, έλαβαν πολιτική απόφαση για να στηρίξουν τις ντόπιες εργοληπτικές επιχειρήσεις και απάλειψαν την 5η κατηγορία(δηλαδή τα οι περιβαλλοντικές εργασίες μειώθηκαν κάτω το 10% του προϋπολογισμού και εντάχθηκαν στα χωματουργικά, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται αντίστοιχο πτυχίο), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αν δεν το έκαναν το έργο θα κατευθύνονταν σε συγκεκριμένη που εκτελεί έργο στο νομό. Από την πλευρά της η Περιφέρεια απάντησε ότι η...κατά ΔΕΥΑΙ κατηγοριοποίηση των εργασιών με την οποία καλούνται εργοληπτικά πτυχία, αφαιρεί τη δυνατότητα συμμετοχής σε 11 επιχειρήσεις έργων οδοποιίας του Ν. Ιωαννίνων με πτυχίο 3ης τάξεως και επιτρέπει τη συμμετοχή μόλις 3 επιχειρήσεων 4ης τάξης του Ν. Ιωαννίνων.Να θυμίσουμε ότι οι αρχικοί όροι από τη μελέτη που παραδόθηκε στη ΔΕΥΑΙ (και δεν αναλάμβανε να τους τροποποιήσει, μέχρι που πιέστηκε και πείστηκε) ήταν φανερά ...φωτογραφικοί, αφού το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αφορούσαν περιβαλλοντικές εργασίες, χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα μετείχαν ελάχιστες εργοληπτικές εταιρείες στο διαγωνισμό.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"

Share on Facebook