Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αλμυρή η εξαγορά χρόνου


«Χρυσή» γίνεται η εξαγορά για τους εργαζόμενους- σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία - του πλασματικού χρόνου (έως 7 έτη) που προβλέπεται να ισχύσει από το 2011 με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Και αυτό γιατί- σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ - για τους άνδρες η εξαγορά μέχρι 7 έτη...



προϋποθέτει περίπου 22.000 ευρώ και για τις γυναίκες περίπου 16.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο Λοβέρδου προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να συνυπολογίζουν ως χρόνο ασφάλισης:

1 Τη στρατιωτική θητεία- για τη θεμελίωση δικαιώματος και την προσαύξηση σύνταξης- με 20% του τρέχοντος μισθού στον ιδιωτικό τομέα και 6,67% του μισθού στο Δημόσιο.

2 Τη γονική άδεια ανατροφής παιδιών- για τη θεμελίωση δικαιώματος και την προσαύξηση σύνταξης- με εισφορά εργοδότη και εργαζομένου επί του 25πλασίου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

3 Τον χρόνο επιδότησης λόγω ασθενείαςγια τη θεμελίωση δικαιώματος- και μέχρι 300 ημέρες, χωρίς πληρωμή.

4 Τον χρόνο επιδότησης της τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, χωρίς πληρωμή για τη θεμελίωση δικαιώματος.

5 Το χρόνο εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη, με ποσοστό εισφοράς εργαζόμενου- εργοδότη, για τη θεμελίωση δικαιώματος και την προσαύξηση σύνταξης.

6 Τον χρόνο σπουδών για την απόκτηση πτυχίου Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής καθώς και τον χρόνο σπουδών σε μέσες επαγγελματικές σχολές, με 26% επί του 25πλασίου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, για τη θεμελίωση δικαιώματος και την προσαύξηση σύνταξης.

7 Τον χρόνο ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση σε οποιοδήποτε Ταμείο ή στο Δημόσιο.

8 Τον χρόνο απουσίας που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για κύηση και λοχεία, χωρίς πληρωμή, για τη θεμελίωση δικαιώματος.

9 Τον χρόνο απεργίας- με ποσοστό εισφοράς εργοδότη και εργαζόμενου- για τη θεμελίωση δικαιώματος και την προσαύξηση σύνταξης.

10 Τον πλασματικό χρόνο λόγω τέκνων του Ν. 3655/2008 (300 ημέρες για ένα παιδί και 600 ημέρες για κάθε επόμενο), χωρίς πληρωμή, για τη θεμελίωση δικαιώματος και την προσαύξηση σύνταξης.

Ο χρόνος που θα μπορεί να συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο:

Σε 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011.

Σε 5 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012.

- Σε 6 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013.

Σε 7 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2014 και μετά.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ η πληρωμή για τις αναγνωρίσεις θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ (εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης) με έκπτωση 15% είτε σε διμηνιαίες δόσεις. Ειδικά για τον χρόνο φοίτησης και ανεργίας για θεμελίωση δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης θα γίνεται με την καταβολή κάθε μήνα 20% για τα Ταμεία κύριας ασφάλισης και 6% για τα επικουρικά επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως θα ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

tanea

Share on Facebook