Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Τουρκμενιστάν: ο πρόεδρος καλεί να ιδρυθούν ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα


Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ κάλεσε δημιουργηθούν ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα,... ανέφερε η κρατική εφημερίδα Η Ουδέτερη του Τουρκμενιστάν χθες Σάββατο.

"Θα διατάξω την υποβολή προτάσεων για την δημιουργία ιδιωτικών εφημερίδων και περιοδικών", φέρεται να δήλωσε ο Μπερντιμουχαμέντοφ σε κρατικούς αξιωματούχους.

Ο Τουρκμένος πρόεδρος είπε ότι ο σύνδεσμος των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών στη χώρα θα έπρεπε να κυκλοφορήσει ένα περιοδικό ώστε να δημοσιοποιούνται οι "επιτυχίες" τους. "Παρομοίως, αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δημιουργήσουν νέα κόμματα, θα τους υποστηρίξουμε κι αυτούς", πρόσθεσε ο Μπερντιμουχαμέντοφ, σημειώνοντας πάντως ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν πρέπει να γίνουν "βιαστικά".

Το Τουρκμενιστάν παραμένει σήμερα η μόνη μετασοβιετική χώρα χωρίς ιδιωτικά ΜΜΕ. Λειτουργούν πέντε τηλεοπτικά κανάλια, 25 εφημερίδες, 15 περιοδικά, και ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο--υπό κρατική ιδιοκτησία και διεύθυνση.

Από το θάνατο του προκατόχου του Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ το 2006, ο Μπερντιμουχαμέντοφ έχει κάνει διστακτικά κάποια βήματα προς το "άνοιγμα" της κοινωνίας της απομονωμένης χώρας, η οποία διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο υπέδαφος.

Αλλά η εξαγγελία του προέδρου δεν μοιάζει πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Η κυβερνώσα ελίτ κατηγορείται από πολλούς ότι προβαίνει σε διακοσμητικές μεταρρυθμίσεις αλλά δε βελτιώνει την αλγεινή εικόνα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατήγγειλε την Παρασκευή ότι οι αρχές του Τουρκμενιστάν απαγόρευσαν σε δυο δημοσιογράφους που έχουν πέσει σε δυσμένεια, τον Αναμαμέντ Μιατίγιεφ και τη σύζυγό του Έλένα Μιατίγιεβα, να ταξιδέψουν στην Ολλανδία, όπου ο άνδρας επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς που υπέστη.

"Ενώ ο σκοπός του ταξιδιού [του ζευγαριού] ήταν ιατρικός, η άρνηση της κυβέρνησης να το επιτρέψει μοιάζει να αποτελεί άσκοπη και ακατανόητη σκληρότητα", ανέφερε ανακοινωθέν της ΜΚΟ.

Οι δύο δημοσιογράφοι εργάζονταν για την Ουδέτερη του Τουρκμενιστάν, αλλά απολύθηκαν, ο άνδρας το 2009 και η σύζυγος το 2002.


Share on Facebook