Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Οι πεχλιβάνηδες της πάλης ανταμώνουν στο Αλάν Τεπέ


ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Παλαιστές από Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία με τα δερμάτινα χειροποίητα παντελόνια πάλης, τα κισπέτια ή κιουσπέτια, θα προσφέρουν αδρεναλίνη και θέαμα. Και φέτος οι διοργανωτές δεν ξέφυγαν από το γνωστό μοτίβο συμμετοχής χορευτικών συγκροτημάτων καταργημένων συλλόγων και...



...εισαγόμενων καλλιτεχνών από την Τουρκία


Η πάλη με λάδι μπορεί να θεωρείται εθνικό άθλημα της Τουρκίας με ρίζες από την πάλη Kurash των Ουζμπέκων, την πάλη Khuresh της Τούβας και την πάλη Köräş των Τατάρων, αλλά έχει βαθιές ρίζες και στη Θράκη, χάρη στα δύο υπαίθρια πανηγύρια που αναβιώνουν κάθε καλοκαίρι στην τοποθεσία Αλάν Τεπέ, της κοινότητας Οργάνης και τη θέση Χίλια στην κοινότητα Κέχρου. Αν και οι διοργανωτές τους κάνουν κάποιες φορές τα πάντα, ώστε να μην προβάλλεται όσο θα έπρεπε το παραδοσιακό αυτό άθλημα, αλλά περισσότερο τα χορευτικά συγκροτήματα καταργημένων «τουρκικών» συλλόγων ή οι εισαγόμενοι καλλιτέχνες, ωστόσο οι πιστοί θαυμαστές παραμένουν χιλιάδες. Και αυτοί δεν προέρχονται μόνο από το χώρο της Θράκης, αλλά από όλη την Ελλάδα, αφού το θέαμα των παλαιστών είναι μοναδικό και συναντάται μόνο σε μεγάλες διοργανώσεις της Τουρκίας. Είναι γνωστό ότι ένα από τα παλαιότερα πρωταθλήματα πάλης με λάδι, το πρωτάθλημα Kırkpınar το οποίο μεταφράζεται ελεύθερα ως «οι 40 κρήνες» γίνεται κάθε χρόνο στην Ανδριανούπολη, συνεχόμενα από το 1362.

Στην τοποθεσία Αλαν Τεπέ της κοινότητας Οργάνης κοντά στο χωριό Κάτω Βυρσίνη κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνεται το ιστορικό τριήμερο πανηγύρι. Κατά τη διάρκειά του διεξάγεται ένα τεράστιο υπαίθριο παζάρι όπου δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούν οι κάτοικοι της περιοχής, να ανταλλάξουν νέα και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Σήμερα όμως το πανηγύρι έχει εξελιχθεί σε χώρο προβολής όχι μόνο πολιτιστικών εκδηλώσεων και αγώνων πάλης, αλλά κυρίως πολιτικών Ελλήνων αλλά και Τούρκων, οι οποίοι με ομιλίες – τοποθετήσεις, προκαλούν και δεν συμβάλλουν καθόλου στην ανάδειξη παραδοσιακών ηθών και εθίμων. Πάντως και φέτος οι διοργανωτές δεν ξέφυγαν από το γνωστό μοτίβο συμμετοχής χορευτικών συγκροτημάτων των καταργημένων συλλόγων και φυσικά καλλιτεχνών από την Τουρκία. Οι τριήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή με ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλία, συνεχίζονται το Σάββατο με αγώνα δρόμου, έκθεση οχημάτων 4Χ4, προκριματικούς παλαιστικούς αγώνες και μουσική εκδήλωση από το τουρκικό υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού. Το πανηγύρι ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις ομιλίες των επισήμων που ξεκινούν στις 11 το πρωί, πολιτιστικές εκδηλώσεις και παλαιστικούς αγώνες. Διοργανωτές είναι η κοινότητα Οργάνης και ο αθλητικός όμιλος Οργάνης. Αγάς του φετινού πανηγυριού ορίστηκε ο Αχμέτ Τζεμήλ δημοτικός σύμβουλος δήμου Φιλύρας.


Τα τελευταία χρόνο η πάλη με λάδι έχει αποκτήσει οπαδούς και σε δυτικές χώρες όπως την Ολλανδία και την Ιαπωνία. Η πάλη με λάδι είναι ένα είδος ελληνορωμαϊκής/ελεύθερης πάλης - περισσότερο ελεύθερης, όπου οι παλαιστές παλεύουν λαδωμένοι. Στη συγκεκριμένη πάλη, όταν οι ώμοι του αντιπάλου ακουμπήσουν στο έδαφος, αυτός χάνει. Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες και φοράνε τα δερμάτινα χειροποίητα παντελόνια πάλης που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια (kispet ή kispet) τα οποία κατασκευάζονται από δέρματα ζώων όπως μοσχαριού ή βουβαλιών ή κατσικιού. Στην Ελλάδα πανηγύρια πάλης με λάδι οργανώνονται εκτός από τη δική μας περιοχή και στην περιοχή του νομού Σερρών.

http://www.xronos.gr


Share on Facebook