Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

"Ο «Θησέας» στο...λαβύρινθο της οικονομικής κρίσης και οι ΟΤΑ με τις μελέτες ... αμανάτι"


"Στο...ψυγείο μπαίνουν καλοκαιριάτικα τα έργα του προγράμματος «Θησέας» που οι ΟΤΑ προσπαθούσαν να προωθήσουν μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια, αφού η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος...

σταμάτησε την διαδικασία και το υπουργείο Εσωτερικών σε σχετική απόφαση του επικαλείται έλλειψη πόρων και θα πληρωθούν μόνο τα έργα που είχαν ανάδοχο ή είχαν ανατεθεί μέχρι τις 25 Ιουνίου.Προφανέστατα η οικονομική στενότητα αναγκάζει το υπουργείο να ...αυτοαναιρεθεί μέσα σε λίγες μέρες.Η αρνητική αυτή εξέλιξη αφήνει πολλούς δήμους με τα έργα στον...αέρα και εφόσον είναι τελική η επιλογή, θα χάσουν σημαντικούς πόρους με την κύρια ευθύνη να είναι δική τους, αφού το πρόγραμμα έληγε στο τέλος του 2009 και οι παρατάσεις που ανακοινώθηκαν, μάλλον δεν τηρούνται.Ήδη πολλοί δήμαρχοι σε δήμους με μικρή απορρόφηση που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην παράταση αντιδρούν, ενώ και οι εργολήπτες και ειδικότερα η ΠΕΔΜΕΔΕ εκφράζει την απογοήτευση της για την εξέλιξη αυτή, μετά την ικανοποίηση για την συνέχιση του προγράμματος που σηματοδότησε η επιτροπή παρακολούθησης στις 11 Ιουνίου.

Ούτε τα οριστικά ενταγμένα
Σε αυτή τη συνεδρίαση, την πρώτη μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο, με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι ΟΤΑ θα μπορούσαν να υλοποιήσουν έργα που είχαν προταθεί ή εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2009 και κατ΄ εξαίρεση και έργα που πρότειναν το 2010 και αφορούν το περιβάλλον, όπως αποκατάσταση ΧΑΔΑ κ.α.Οι ΟΤΑ που είχαν υψηλή απορρόφηση είχαν προθεσμία μέχρι 31 Αυγούστου για να φτάσουν μέχρι την ανάδειξη αναδόχων και οι ΟΤΑ που υστερούσαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.Αυτές οι ημερομηνίες παύουν να ισχύουν, εκτός κι αν το υπουργείο Εσωτερικών επανέλθει με νεώτερη απόφαση.Οι ΟΤΑ που είχαν έργα σε διαδικασία δημοπράτησης ενδεχομένως να πρόλαβαν μέχρι 25 Ιουνίου να προχωρήσουν κάποια, αλλά η εκτίμηση είναι ότι σε διάστημα μόλις 10 ημερών ήταν αδύνατο να τα καταφέρουν, αφού σχεδίαζαν με γνώμονα τις άλλες ημερομηνίες.Στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης στις 11 Ιουνίου εντάχθηκαν οριστικά 86 έργα από το 35% του προγράμματος, προϋπολογισμού 7.234.000 ευρώ και άλλα 57 έργα από το 45% με προϋπολογισμό 4.260.000 ευρώ, συνολικά 143 έργα με προϋπολογισμό 11,5 εκ. ευρώ περίπου. Από όλα αυτά τα έργα είναι ζήτημα να πρόλαβαν να προωθήσουν ελάχιστα οι ΟΤΑ, ενώ για τα πολλά προενταγμένα στην ίδια συνεδρίαση, που απαιτούν έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής, ούτε λόγος να γίνεται, αυτά μένουν εκτός. Υπάρχουν και κάποια διαδημοτικά που έχουν την ίδια τύχη.

Χαμηλές οι απορροφήσεις
Και στη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου η διαπίστωση όλων ήταν ότι η απορρόφηση παρέμενε χαμηλή σε επίπεδο νομών και Ηπείρου και ελάχιστοι δήμοι ή κοινότητες κατάφεραν να φτάσουν στην απόλυτη σχεδόν απορρόφηση. Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε με τα στοιχεία του Ιουνίου, αφού όπως ενημερωθήκαμε από τον συντονιστή του προγράμματος στην Περιφέρεια τον κ. Κλεφτάκη, σε επίπεδο Ηπείρου η απορρόφηση στα δημοτικά βρίσκεται στο 64,61% και σε ποσά στα 125,5 εκ. ευρώ, ενώ ο νομός Ιωαννίνων στο 65,58% και σε ποσά στα 65,7 εκ. ευρώ.Μαζί με τα διαδημοτικά το σύνολο των διαθέσιμων πόρων ήταν 211 εκ. ευρώ περίπου και πληρώθηκαν ως τώρα 134,3 εκ. ευρώ δηλαδή το 63,62%. Απολογισμός ιδιαίτερα αρνητικός και εφόσον δεν αλλάξει κάτι, με τα υλοποιούμενα έργα η απορρόφηση αναμένεται να αυξηθεί ελάχιστα και να χαθούν σημαντικοί πόροι.Ο κ. Κλεφτάκης δεν είναι σε θέση να προβλέψει, όπως κανείς αιρετός άλλωστε, αν θα δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν έργα που βρέθηκαν εκτός, αλλά επισημαίνει ότι για την ώρα οι επιλογές του υπουργείου είναι αυτές και υπάρχει εκκρεμότητα για τις οριστικές.Σημειώνει πάντως ότι υπάρχουν δήμοι που έχουν απορροφήσει σχεδόν το σύνολο των πόρων που τους αναλογούν, όπως Ανατολής, Περάματος και ορισμένες κοινότητες, αλλά και άλλοι ΟΤΑ με πολύ χαμηλή απορρόφηση με παράδειγμα αρνητικό την κοινότητα Λάβδανης.«Καποδιστριακοί» δήμοι, όπως ο δήμος Παμβώτιδας με σημαντικά έργα σε διαδικασία δημοπράτησης πλήττεται από την απόφαση, αφού είχε προγραμματίσει να τα προωθήσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για έργα 1,2 εκ. ευρώ με τις 950.000 ευρώ να αφορούν εκπτώσεις από άλλα έργα και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βαγγέλης Πήχας, ήταν αδύνατο να δημοπρατηθούν νωρίτερα. Όσο για την απορρόφηση που είναι στο δήμο του στο 39% αυτό οφείλεται στο γεγονός το μεγάλο έργο ύδρευσης είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν πληρώθηκαν μεγάλοι λογαριασμοί.

Από την ικανοποίηση στην απογοήτευση...
Το τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) με έγγραφο του προς την ΓΓΠΗ εκφράζει την απογοήτευση του από την εξέλιξη αυτή, μετά την ικανοποίηση που είχε εκφράσει για την συνέχιση του προγράμματος και ζητά να μεταφερθεί η διαμαρτυρία του στο υπουργείο. Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:«Μόλις λίγες μέρες πριν σας εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης (11-06-2010) και τη συνέχιση του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ». Δυστυχώς σήμερα πρέπει να εκφράσουμε την πλήρη απογοήτευση μας διότι με την υπ' αρ. 1247/22-6-2010 απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος, αυτό διακόπηκε.Γνωρίζετε ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής μας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση καθώς η έλλειψη αντικειμένου, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές εκτελεσμένων έργων και η γενικότερη οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει πολλές από αυτές στο χείλος της χρεοκοπίας. Τα προγραμματισθέντα να εκτελεστούν μέσω του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» έργα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο και σε μια σειρά από επαγγελματίες που κινούνται γύρω από αυτόν.Παρακαλούμε να διαβιβάσετε την έντονη διαμαρτυρία μας στην κεντρική εξουσία για τη διακοπή του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» και τη μη διάθεση πιστώσεων για την εκτέλεση προγραμματισμένων και εγκεκριμένων κοινωφελών έργων τα οποία θα συντελούσαν και στην τόνωση της οικονομίας»."
http://www.epirusgate.blogspot.com/

Share on Facebook