Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

"Πονοκέφαλος για τη Ν.Δ. η υποψηφιότητα Εμμανουηλίδη"


"Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του νυν Δημάρχου Ανατολής Γιάννη Εμμανουηλίδη για τη θέση του Περιφερειάρχη μπορεί να παραξένεψε πολλούς, αυτό που έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία δεν είναι μόνο η πρόθεσή του να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά ο χρόνος που αποφάσισε να το ανακοινώσει.Και αυτό το κάνει λίγες μόνο μέρες πριν την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά...


στα Γιάννινα, και ελάχιστες μετά τη δήλωση του Αλέξανδρου Καχριμάνη, ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει τις δικές του προθέσεις.Τακτική πίεσης ή πραγματική επιθυμία να διεκδικήσει την Περιφέρεια;Αυτό μένει να αποδειχτεί. Το σίγουρο πάντως είναι πως η τράπουλα στην Ήπειρο για την Ν.Δ. ανακατεύτηκε και μάλιστα πολύ.

Ανακοίνωση υποψηφιότητας μέσω τηλεόρασης
Η πρώτη λοιπόν επίσημη υποψηφιότητα για τις περιφερειακές εκλογές στην Ήπειρο είναι γεγονός. Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης δεν κάλεσε τα κανάλια και τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει την κάθοδό του στη μάχη των εκλογών, όπως γίνεται συνήθως, αλλά προτίμησε να κάνει τις ανακοινώσεις του όντας καλεσμένος σε δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.Αυτή η επιλογή οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι οι δηλώσεις του δημάρχου ήταν μόνο και μόνο για το θεαθήναι, όμως, όπως αποδεικνύεται, μάλλον ήταν ρεαλιστικές.Σήμερα λοιπόν, ο κ. Εμμανουηλίδης απέστειλε δελτίο τύπου στο οποίο σημειώνει:«Ο υποψήφιος Γεν. Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμαρχος Ανατολής, Ν. Ιωαννίνων, κ. Ιωαννής Εμμανουηλίδης αύριο Παρασκευή 16 Ιουλίου Θα επισκεφτεί το Νομάρχη και το Δήμαρχο Πρέβεζας προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα του Νομού και θα έρθει σε επαφή με στελέχη τα οποία θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του.Το σαββατοκύριακο 17-18 Ιουλίου θα επισκεφτεί το Νομό Θεσπρωτίας».Το δελτίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.Χαρακτηρίζει τον κ. Εμμανουηλίδη «υποψήφιο Γενικό Γραμματέα» ενώ τονίζει ότι κατά τις επισκέψεις του στους νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας θα αναζητήσει και στελέχη για να τον πλαισιώσουν.

Ερωτηματικό η χρονική στιγμή
Η είδηση της υποψηφιότητας του δημάρχου Ανατολής έρχεται σε μια χρονική στιγμή που μπορεί να χαρακτηριστεί κομβική. Αυτό γιατί έγινε μόλις μια εβδομάδα πριν την επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στα Γιάννινα και μόλις λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του νομάρχη Ιωαννίνων και εκ των φαβορί να πάρει το χρίσμα της Ν.Δ. για τη θέση του υποψηφίου Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, στις οποίες τόνισε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρώσει τις επαφές του με στελέχη στους νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και αν αυτές είναι θετικές, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του.Υπάρχει λοιπόν η εντύπωση πως η κίνησή αυτή του κ. Εμμανουηλίδη αποτελεί ένα σαφές μήνυμα τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον κ. Καχριμάνη.Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Ανατολής, φέρετε να έχει συναντηθεί ήδη με τον Αλ. Καχριμάνη, ζητώντας του να του δώσει τη θέση του αντιπεριφερειάρχη για τον νομό Ιωαννίνων, με την απάντηση όμως του δεύτερου να είναι αρνητική.Στην συνέχεια έχει κάποιες επαφές με στελέχη στην Αθήνα τα οποία του ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να παρέμβουν και ότι ο μόνο δρόμος που υπάρχει για τη θέση που ενδιαφέρεται είναι να τα βρει με τον κ. Καχριμάνη.Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο δήμαρχος Ανατολής συναντήθηκε και πάλι με τον νομάρχη Ιωαννίνων ο οποίος του ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της θέσης αυτής δεν θα γίνει από τον ίδιο αλλά σε συνεννόηση με την ομάδα συνεργατών του που έχει συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.Το ερώτημα λοιπόν που απομένει να απαντηθεί είναι αν ο δήμαρχος Ανατολής θα πάει μέχρι το τέλος αυτή του την προσπάθεια ή αν του προταθεί η θέση του αντιπεριφερειάρχη θα κάνει πίσω...

Τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς;
Η ύπαρξη μιας υποψηφιότητας από το χώρο της Ν.Δ., έστω κι αν αυτή δεν έχει την επίσημη υποστήριξή της, είναι κάτι που δημιουργεί άλλες συνθήκες στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, με την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψή του στα Γιάννινα να αναμένεται με ενδιαφέρον, από τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ποιους υποψηφίους θα υποστηρίξει το κόμμα του και για την Περιφέρεια αλλά και για τον δήμο Ιωαννιτών.Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο κ. Εμμανουηλίδης στις εσωτερικές διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού στο κόμμα της Ν.Δ., στήριξε ανοιχτά την Ντόρα Μπακογιάννη.Εντός της Ν.Δ. πάντως υπάρχει και άλλη μια άποψη σε βάρος του δημάρχου Ανατολής.Μια άποψη η οποία λέει ότι το κόμμα τον στήριξε πολλαπλώς από το 1990 και μετά, με την τοποθέτησή του αρχικά στη θέση του Νομάρχη Κιλκίς, την επιλογή του ως υποψήφιο βουλευτή και στη συνέχεια ως δήμαρχο Ανατολής.«Δηλαδή τι άλλο θέλει ο Γιάννης» είναι η απάντηση όλων όσων στηρίζουν την παραπάνω θέση.Σε μια κρίσιμη καμπή λοιπόν, η τοπική Ν.Δ. δείχνει να διασπάται, με τις διαρροές στελεχών της να δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στον πρόεδρό της αλλά και στο κόμμα γενικότερα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"
Share on Facebook