"Η οικοδομική κρίση λιγοστεύει τα μεροκάματα στην οικοδομική δραστηριότητα της Ηπείρου, αλλά αυξάνει τη ζήτηση για ένσημα. Άνεργοι οικοδόμοι, κυρίως αλλοδαποί έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης στα Γιάννενα αφού αγόρασαν εικονικά ένσημα από εργολάβους. Το ΙΚΑ Ιωαννίνων διαπίστωσε την παρανομία, προχώρησε σε κατάσχεση οικοδομών και όλοι αναμένουν τα οριστικά πορίσματά τους.Έχτιζαν μεζονέτες, έξι όλες κι όλες, αλλά εμφάνιζαν...
αριθμό εργαζομένων που αντιστοιχούσαν σε ανέγερση πολυκατοικιών! Το ΙΚΑ Ιωαννίνων βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλης έκτασης εικονική ασφάλιση εργαζομένων σε οικοδομές της πόλης.Αν και το φαινόμενο να πωλούνται ένσημα παρανόμως, είναι διαδεδομένο εδώ και χρόνια στον οικοδομικό κλάδο, εντούτοις η συγκεκριμένη περίπτωση προκαλεί εντύπωση για δύο λόγους: είναι εκτεταμένη, αλλά και συμπίπτει με τη συγκυρία: το κράτος προσπαθεί να εξορθολογήσει τις δαπάνες του. Να εντοπίσει δηλαδή τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που εξαγοράζουν στην αγορά τα ένσημα χωρίς να τα έχουν δουλέψει. Και ακόμη σημαντικότερο: να διαπιστώσει ποιοι πλουτίζουν πουλώντας εικονική ασφάλιση σε όσους την έχουν ανάγκη.Τα ημερομίσθια που απαιτούνται για ένα οικοδομικό έργο προκύπτουν κατά φάση εργασίας με βάση τα τετραγωνικά του από ένα λογισμικό πρόγραμμα του ΙΚΑ.Πολλές φορές όμως τα μεροκάματα βγαίνουν περισσότερα απ’ όσα απαιτούνται τελικά για την εκτέλεση ενός έργου, με αποτέλεσμα τα ένσημα να περισσεύουν στους εργολάβους. Αυτά τα περισσευούμενα μεροκάματα τα αγοράζουν στο 50% της αξίας τους οι οικοδόμοι που τα χρειάζονται. Με τον τρόπο αυτό οι τελευταίοι συμπληρώνουν ένσημα στο ΙΚΑ. Αυτές όμως οι περιπτώσεις ήταν μεμονωμένες και λειτουργούσαν συμπληρωματικά.
Εκμετάλλευση
Φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει και ως εκ τούτου τα μεροκάματα λείπουν. Για περισσευούμενα που να διατίθενται μάλιστα προς πώληση σε αυτή την άτυπη «μαύρη αγορά» ούτε λόγος. Το ΙΚΑ Ιωαννίνων εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιοι λοιπόν να έχουν εκμεταλλευτεί την ανάγκη οικοδόμων για μεροκάματα και να εμφάνισαν σωρηδόν εικονικές εργασίες προκειμένου να μη βγάζουν χρήματα από τις οικοδομές αλλά από αγοροπωλησίες ενσήμων.Είναι χαρακτηριστικό πως οι περιπτώσεις οι οποίες εξετάζονται ως ύποπτες για «καταχρηστική και δόλια ασφάλιση» εντοπίστηκαν από το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης του ΙΚΑ. Τα τετραγωνικά που υπέβαλλαν οι δύο εργολάβοι για έξι μεζονέτες ήταν πολύ λιγότερα από τα μεροκάματα που εμφάνισαν.
Προχώρησε σε κατασχέσεις
Ήδη το ΙΚΑ ζήτησε από τους συγκεκριμένους να δικαιολογήσουν εγγράφως τον αυξημένο αριθμό ημερομισθίων και ασφαλισμένων. Ένας εκ των δύο πήρε παράταση και δεν έχει εμφανιστεί ακόμη για να παράσχει στοιχεία. Ο δεύτερος υποστήριξε ότι έγιναν συμπληρωματικές εργασίες στις μεζονέτες. Το τμήμα Ιωαννίνων ενημέρωσε ήδη και κεντρικά τη διοίκηση του ΙΚΑ, ενώ προχώρησε και σε κατασχέσεις των οικοδομών, στηριζόμενο όμως σε παλιότερες οφειλές των ίδιων εργολάβων.«Δεδομένης της οικοδομικής κρίσης οι ασφαλισμένοι προσπαθούν να βρουν ένσημα με κόστος. Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι αντικείμενο συναλλαγής, αλλά προϊόν της εργασίας», δήλωσε ο διευθυντής του ΙΚΑ Ιωαννίνων κ. Γρηγορίου που επιβεβαίωσε ότι το Ίδρυμα διεξάγει έρευνα για εικονική ασφάλιση.Φυσικά εκείνοι που αγοράζουν «χρυσάφι» τα ένσημα είναι οι αλλοδαποί. Προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής στη χώρα, ή να εξασφαλίσουν υγειονομική περίθαλψη, γίνονται πολλές φορές στην ουσία θύματα εκβιασμού, αφού αγοράζουν ένσημα έναντι εξωφρενικού αντιτίμου και με πλήρη καταστρατήγηση ακόμη και του «άγραφου» κανόνα εξυπηρέτησης των οικοδόμων από εργολάβους με κάποια συμπληρωματικά ένσημα.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"
Share on Facebook