Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

"Σχετικά με το προχθεσινό κυκλοφοριακό έμφραγμα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης"


"Με κείμενο διαμαρτυρίας μας, πριν από λίγες ημέρες, εμείς οι επί τουλάχιστον 30 χρόνια θιγόμενοι κάτοικοι της περιοχής του Άνω Καλαμακίου, θέλαμε να κάνουμε γνωστό μέσω του διαδικτύου, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα τεράστια προβλήματα που μας δημιουργεί η λειτουργία της λαϊκής αγοράς, στην ίδια γειτονιά, κάθε Τρίτη, επί 12 μήνες το χρόνο, στους ίδιους δρόμους.
Ανεχθήκαμε μια άσχημη κατάσταση που μόνο προβλήματα μας δημιουργούσε και βεβαίως είχαμε και κατά το παρελθόν διαμαρτυρηθεί εντόνως προς απελθούσες...
δημοτικές αρχές, οι οποίες δυστυχώς δεν είχαν αντιμετωπίσει το πρόβλημά μας και η κατάσταση απλώς διαιωνιζόταν.
Υπενθυμίζουμε σε όλους σας πως η λαϊκή αγορά του Άνω Καλαμακίου, ονομάζεται επισήμως λαϊκή αγορά Σουλίου, περιοχή του όμορου Δήμου Αγ. Δημητρίου και εντελώς καταχρηστικά λειτουργεί επί τόσα χρόνια σε μια συγκεκριμένη γειτονιά, που από όσο όλοι μας γνωρίζουμε, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει πουθενά αλλού.
Μια ομάδα κατοίκων, εδώ και μερικούς μήνες, μετά από επίμονο αγώνα και με την σύμφωνη γνώμη και την υπογραφή σε κείμενο καταγγελίας μας προς το Δήμο Αλίμου, της συντριπτικής πλειοψηφίας των γειτόνων μας -μαζεύτηκαν 200 υπογραφές- καταφέραμε να πείσουμε για το δίκαιο του αιτήματός μας τη Δημοτική μας αρχή και πετύχαμε να πάρουμε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου την με αρ. 112/2010 στις 12-5-2010, με την οποία ο κ. Δήμαρχος Αλίμου και η πλειοψηφία των δημ. συμβούλων, μας δικαίωσαν, μεταφέροντας τη λαϊκή σε δυο άλλους δρόμους της περιοχής ανά εξάμηνο δίνοντας και μια τρίτη εναλλακτική λύση-δρόμο.
Η απόφαση θα έπρεπε να είχε αρχίσει να υλοποιείται από 1ης Ιουνίου 2010.Τις προηγούμενες Τρίτες 1/6, 8/6, 15/6 (απήργησαν τοπικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας), 22/6 οι άνθρωποι της λαϊκής παρά τις κινητοποιήσεις πολλών κατοίκων, ανθρώπων του Δήμου και της Ελλ. Αστυνομίας που απαιτούσαμε να εφαρμόσουν την απόφαση του Δήμου Αλίμου, περιφρονώντας και αγνοώντας επιδεικτικά και την απόφαση και όλους μας , εφαρμόζοντας το νόμο του "ισχυρού" έστησαν και πάλι τους πάγκους τους μπροστά στα σπίτια μας, φθάνοντας την οργή μας στο κατακόρυφο. Θεωρούμε ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι νόμοι και οι αποφάσεις της πλειοψηφίας πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους μας. Άλλως οδηγούμεθα σε πλήρη αναρχία που ο ισχυρότερος ή τουλάχιστον αυτός που νοιώθει έτσι, θα επιβάλλει τη θέλησή του.
Εμείς οι κάτοικοι της θιγόμενης περιοχής εκθέσαμε τα προβλήματα που μας δημιουργούνται από την πολύχρονη λειτουργία της λαϊκής στη γειτονιά μας και απαιτήσαμε από τους υπευθύνους την εξεύρεση μιας δίκαιης και οριστικής λύσης . Νοιώσαμε ανακούφιση όταν ακούσαμε από το στόμα του Δημάρχου μας ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο και έδωσε λύση στο πρόβλημά μας. Λυπούμαστε πραγματικά που οι άνθρωποι της λαϊκής αρνούνται να αισθανθούν τα προβλήματα που μας δημιουργούν επί τόσα χρόνια και δείχνουν και με τη συμπεριφορά τους και με τη στάση τους πως η γειτονιά μας τους ανήκει, αρνούμενοι πεισματικά να την αποφορτίσουν, απομακρυνόμενοι επιτέλους.

Και ερχόμαστε στα προχθεσινά γεγονότα (Τρίτη 29-6-10), όπου ο Δήμος Αλίμου σε πλήρη συνεργασία με την Ελλ. Αστυνομία προσπάθησαν από κοινού, από πολύ νωρίς το πρωί να αποκλείσουν την επίμαχη περιοχή χρησιμοποιώντας απορριμματοφόρα ο Δήμος και περιπολικά η Αστυνομία, προκειμένου να μην στήσουν τους πάγκους τους στην περιοχή μας και επιτέλους να υλοποιήσουν την απόφαση και να μετακινηθούν σε άλλο επιλεγμένο σημείο. Με βάση σχέδιο φαινόταν πως η περιοχή μας είχε αποκλεισθεί περιμετρικά, σε όλα τα σημεία-εισόδους προς την θιγόμενη περιοχή.
Οι πρώτοι από τους ανθρώπους της λαϊκής που έφθασαν στα αποκλεισμένα σημεία, αφήνοντας τα φορτηγά τους, μαζεύτηκαν σε κάποιο σημείο και άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται και στους αστυνομικούς αλλά και στους ανθρώπους του Δήμου από τις 04.30 π.μ. Το πλήθος των ανθρώπων της λαϊκής ολοένα και μεγάλωνε και άρχισαν να σκέπτονται τρόπους αντίδρασης. Προφανώς και έγιναν επεισόδια μικρής έντασης, διότι η απόφαση των αρχών ήταν ειλημμένη.
Τελικά περίπου στις 07.00 π.μ αποφάσισαν να αποκλείσουν τη λεωφ. Βουλιαγμένης στο ύψος του καταστήματος "ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ" στην περιοχή της Ηλιούπολης.
Μια ομάδα περίπου 50-60 ατόμων της λαϊκής παρακινώντας ο ένας τον άλλο, βγήκαν στη λεωφ. Βουλιαγμένης, κάνοντας μπλόκο και προκαλώντας "έμφραγμα" στην κυκλοφορία και των δυο ρευμάτων της. Έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν πανικό επί 2,5-3 ώρες τουλάχιστον. Και όλα αυτά, επειδή επαναλαμβάνουμε, η απόφαση μετακίνησης που ο Δήμος Αλίμου έχει λάβει από τις 12-5-2010 προφασίζονται ότι δεν τους ικανοποιεί. Όμως η πλευρά των κατοίκων θεωρεί απαράδεκτο αυτό το γεγονός, όπως επίσης και τον προχθεσινό αυθαίρετο και παραβατικό τρόπο αντίδρασης που επέλεξαν για να διαμαρτυρηθούν και απαιτεί την άμεση εφαρμογή της απόφασης 112/2010 του Δήμου μας, η οποία επαναλαμβάνουμε πως έπρεπε να υλοποιηθεί από Τρίτη 1-6-2010. Τα προχθεσινά πολύ δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μας, δυστυχώς γι' αυτούς, μας έχουν πεισμώσει περισσότερο και για τον εξής επί πλέον λόγο.
Μέσω αυτών των απρόσμενων και ιδιαιτέρως ενοχλητικών εξελίξεων, για τους κινούμενους ανθρώπους επί της λ. Βουλιαγμένης, ο κ. Δήμαρχος Αλίμου, όπως πληροφορηθήκαμε από πολύ αξιόπιστες πηγές, αναγκάσθηκε -πιεζόμενος από την άσχημη τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη λεωφ. Βουλιαγμένης και να εκτονωθεί η άσχημη κατάσταση- να επιτρέψει τη λειτουργία της λαϊκής, απαιτώντας από αυτούς να συνεργασθούν έτσι ώστε από την επόμενη Τρίτη να λειτουργήσουν σ' έναν από τους προβλεπόμενους δρόμους.
Οφείλουμε να επισημάνουμε προς όλους σας την εντελώς νόμιμη συμπεριφορά των κατοίκων, οι οποίοι θεωρώντας πως για την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων, υπεύθυνοι είναι ο Δήμος και η Αστυνομία, τους αφήσαμε ανηπερέαστους προκειμένου να εκτελέσουν το έργο τους, μη πυροδοτώντας την ένταση. Καταγγέλουμε επίσης προς όλους την αγενή συμπεριφορά των περισσοτέρων ανθρώπων της λαϊκής οι οποίοι στις μεταξύ τους συζητήσεις, μας εξύβριζαν, χαρακτηρίζοντάς μας παλαβούς;; και τραμπούκους;;. Καταγγέλουμε επίσης προς όλους την αήθη επίθεση που δέχθηκαν δυο δημοτ. σύμβουλοι του Δήμου μας, από τους οποίους η μια γυναίκα, με καφάσια κ.ά. οι οποίοι τρέχοντας προσπάθησαν να σωθούν. Με τέτοιους τρόπους δράσης, οι άνθρωποι της λαϊκής εξετέθησαν ανεπανόρθωτα στα μάτια όλων μας και μας έκαναν να νοιώθουμε ντροπή για τους περισσότερους απ' αυτούς-ευτυχώς υπάρχουν και αρκετοί ευγενέστατοι άνθρωποι μεταξύ τους που μας είναι ιδιαιτέρως συμπαθείς, αλλά εδώ μιλάμε για την συμπεριφορά όχλου που επέδειξαν όσοι την επέδειξαν-και τις συμπεριφορές τους.. Εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, διεκδικήσαμε νομίμως και πολιτισμένα ένα δίκαιο αίτημα και πετύχαμε την επίλυσή του. Αυτοί, διεκδικώντας την παραμονή τους στην ίδια γειτονιά, αγνοώντας επιδεικτικά τη θέληση των κατοίκων, παρασύροντας και πολλούς από το σύνολό τους, κατέφυγαν δυστυχώς σε κινήσεις εντελώς λανθασμένες, προκαλώντας επί πλέον οργή. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι βρίσκεται υπεράνω των νόμων και πως μπορεί να τους καταστρατηγεί. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ το κλείσιμο της λαϊκής Άνω Καλαμακίου, απλά ζητήσαμε τη μετακίνησή της σε άλλους δρόμους, προκειμένου να αποφορτιστούμε. Αυτό θέλουμε να καταστεί σαφές, σε όλους τους φορείς.

Τέλος, εμείς οι κάτοικοι του Άνω Καλαμακίου, αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη από όλους όσους προχθές το πρωί ταλαιπωρηθήκατε στη λεωφ. Βουλιαγμένης και πάντως όπως σας εξηγήσαμε επαρκώς, όχι με δική μας ευθύνη."

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ






Share on Facebook