Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

"Ελλάς το δημογραφικό σου"


"Παρατηρώ εδώ και ώρες τις εξελίξεις περί κατάργησης των μεταγραφών και προσπαθώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.Η απόφαση... προφανώς σε τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνετε από την αρμόδια Υπουργό και εδώ θέλω να τονίσω τη σοβαρότητα τέτοιων αποφάσεων!
φίλε, λοιπόν που δικαιολογημένα απάντησες στο παιδί που ενοχλήθηκε από την απόφαση αυτή, θα ήταν λογικό να απαντήσεις υπό την έποψη των δικών σου βιωμάτων και της δικιάς σου ιδεολογίας, όμως θα έπρεπε αν τόσο νοιαζόμαστε για το καλό αυτού του τόπου να εξετάσουμε το θέμα από σκοπιές που φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα μειονεκτήματα υπερτερούν!!

Με δεδομένο το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα που σκοπίμως έχει κατακριθεί από την πλειοψηφία για την αναποτελεσματικότητα του , κάθε τροποποίηση του θα έμοιαζε με λύση που περιστέλλει το τρέχον πρόβλημα και δεν το λύνει!!! πώς λοιπόν να ανεχτούμε ακόμη μια τροποποίηση και όχι αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα ??καταγράφω, έτσι ,τα περιστατικά των τελευταίων χρόνων που αυξάνονται καθημερινά στον χώρο της παιδείας αλλά και της μετέπειτα επαγγελματικής σταδιοδρομίας του κάθε νέου. Σε πρόσφατο άρθρο γνωστής εφημερίδας έγινε λόγος για την "φυγή" των νέων και την μόνιμη εγκατάσταση τους στο εξωτερικό λόγω ανεργίας και μειωμένων επαγγελματικών ευκαιριών έπειτα από συνεχόμενα απτά παραδείγματα της τρέχουσας κατάστασης.Ο αριθμός ξεπέρασε κατά πολύ τις 8.000!αξίζει λοιπόν να αναφερθεί ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που απαντά σε πολλές ερωτήσεις!! Η Υπουργός Παιδείας, η οποία έχει αναλάβει ένα σημαντικό πόστο στην τωρινή Κυβέρνηση προφανώς θα ανέλαβε τη θέση με στόχο την εξυγίανση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.Με λίγα λόγια πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί!!Έτσι αφήνοντας όλους τους νέους να φοιτήσουν σε αυτό το σύστημα που εκείνη ελέγχει ,την ίδια ώρα εξασφαλίζει στο παιδί της θέση για σπουδές στο εξωτερικό!!! Σαφώς ένας νοήμων άνθρωπος θα επικροτούσε αυτή της την επιλογή. Εκείνη ξέρει!!Ξέρει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα!!Ξέρει ότι η Παιδεία μας χωλαίνει και ξέρει ότι ο ρόλος που επιτελεί είναι διακοσμητικός, απλά να τροποποιεί ένα αναπόσπαστο λάθος!!!Δεν ξεχνούμε ποτέ την οικονομική μας κατάσταση, αλλά αντίθετα φαίνεται πως εκείνοι το κάνουν πολύ εύκολα.Οπότε θεώρησαν άκρως λογικό ότι ο Έλληνας οικογενειάρχης που βγάζει 1500 ευρώ και έχει 3 παιδιά μπορεί να βοηθήσει τον γιο του να φοιτήσει στην Κομοτηνή!!Θα ήταν καλό να απογοητευόταν μόνο ο οικογενειάρχης , αλλά δυστυχώς τα παιδιά του που έζησαν αυτή την κατάσταση απογοητεύονται ακόμη περισσότερο καθώς δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα μεγαλώσουν περισσότερα από 2 παιδιά σκεπτόμενοι αντίστοιχα την περίπτωση του πατέρα τους!!

Το Δημογραφικό πρόβλημα λοιπόν αυξάνεται με ρυθμούς που πιθανόν να φέρουν την Ελλάδα στην μεγαλύτερη παρακμή που έχει γνωρίσει ποτέ!!Εν ολίγοις η Ελλάδα δεν διώχνει μόνο τα παιδιά της αλλά δεν τα αφήνει καν να ζουν, να ονειρεύονται , να γεννιούνται. Δεν ξεχνάμε ποτέ την χρυσή τομή!!Η αξιοκρατία είναι βασική αξία ακόμη και στην εισαγωγή των νέων στο Πανεπιστήμιο. Όμως τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά κάθε οικογένειας οριοθετούν τις δυνατότητες που έχει η ίδια η οικογένεια να φέρει τις υποχρεώσεις τις εις πέρας για να βοηθήσει τα μέλη της.Στην προκειμένη περίπτωση, η ίση αντιμετώπιση όλων των οικογενειών, για την εισαγωγή των νέων στο πανεπιστήμιο, ως αξιοκρατίας δεν υφίσταται καν.Αυτό που ο καθένας ονομάζει προνόμιο πληρώθηκε , πληρώνεται και θα πληρωθεί πολύ ακριβά από τον οικογενειάρχη που έχει περισσότερα από 2 παιδιά. Από τον οικογενειάρχη του οποίου τα παιδιά θα αναπληρώσουν το ελλιπές εργατικό δυναμικό και θα δώσουν πνοή στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Η αγανάκτηση του προηγούμενου φίλου που έγραψε το "Ελλάς το Μεγαλείο σου" προκύπτει από την ανευθυνότητα του Υπουργείου να κάνει λόγο για αλλαγή ενός τόσο σημαντικού θέματος, έπειτα από παρατεταμένη καθυστέρηση εξαγωγής των αποτελεσμάτων και μόλις 12 ημέρες πριν την παράδοση των μηχανογραφικών!!Ήδη όπως υπολογίζεται το 20% των Πανεπιστημίων και ιδιαιτέρα των περιφερειακών θα μείνουν άδεια καθώς ο αριθμός των επιτυχόντων δεν επαρκεί για να καλύψει τις διαθέσιμες θέσεις.Και τι προτείνετε γι'αυτό ? να μειωθεί ακόμη περισσότερο λόγω οικονομικής δυσπραγίας των οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους στην Επαρχία ??
Κουβαλάτε μεγάλη ευθύνη όχι μόνο για τα αποτελέσματα αυτών σας των πράξεων αλλά και για τα αποτελέσματα που επιφέρει η ολιγωρία σας!!
Ο ανύποπτος χρόνος στον οποίο τέθηκε θέμα για κατάργηση των μεταγραφών, και η απουσία του διαλόγου και της επικοινωνίας με αυτούς που κυβερνούν εμάς , χωρίς εμάς, καθιστά αδύνατη την αντίδραση εκείνων που ακόμη θα εργάζονται σκληρά για ένα καλύτερο μέλλον, τη στιγμή που οι "θεματοφύλακες" της ελπίδας μας θα απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές..."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Share on Facebook