Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

"Τελεσίγραφο Εισαγγελέα για ΧΥΤΑ"


"Θέμα ημερών είναι να γραφτεί η τελευταία πράξη στο «δράμα» της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, μετά το τελεσίγραφο που έθεσε ο Εισαγγελέας στην Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό να ανοίξει το δρόμο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.Τηρώντας τις δεσμεύσεις του προς τον δήμο Μπιζανίου και πριν εκπνεύσει η προθεσμία των δεκαπέντε ημερών, ο Εισαγγελέας κάλεσε χθες το πρωί τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ζητώντας τους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επιτρέψουν την ολοκλήρωση των εργασιών στο ΧΥΤΑ.Η εξέλιξη αυτή δρομολογεί...

κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας, παρόλο που η επέμβαση των ΜΑΤ δεν είναι επιθυμία της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ηπείρου.Ωστόσο, φαίνεται πως η συνδρομή των αστυνομικών αρχών είναι μονόδρομος, μετά και την αρνητική απάντηση των μελών της Επιτροπής Αγώνα στον Εισαγγελέα.Η Επιτροπή Αγώνα δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει το δρόμο και «περιμένουν» τις επόμενες ημέρες τα ΜΑΤ, αν και τονίζουν πως η καταστολή δεν αποτελεί λύση.«Με τον Εισαγγελέα συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, και αφού διαφωνούμε ο δρόμος δεν πρόκειται να ανοίξει.Ας έρθει η πει ο Εισαγγελέας στους κατοίκους ότι το έργο αυτό είναι νόμιμο ενώ όλοι το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι είναι παράνομο. Η δικαιοσύνη δεν έχει αποφασίσει ακόμη», σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Δημοσθένης Κοντός.Τεράστιο λάθος την σύνδεση του ΧΥΤΑ με το θέμα της χωματερής χαρακτήρισε το μέλος της επιτροπής Αιμίλιος Πατσούρας, επιμένοντας πως ο ΧΥΤΑ είναι παράνομος.«Η χωματερή της Δουρούτης είναι παράνομη από το 1963, σήμερα το θυμήθηκαν όλοι; Αν δέχονται οι βουλευτές που προεκλογικά μας στήριζαν να ασπαστούν την πολιτική του Πανοζάχου ας το κάνουν. Τέτοια ζητήματα δε λύνονται με καταστολή αλλά με κοινωνική συναίνεση όπως έλεγαν όλοι τόσα χρόνια. Έλεγαν επίσης ότι ήταν παράνομο. Τώρα μας ζητάνε να παραδεχθούμε την παρανομία;», σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ελληνικού Παναγιώτης Γκρέστας επισημαίνοντας πως τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν από τον Εισαγγελέα να παρέμβει για τις παρανομίες στο έργο του ΧΥΤΑ.«Μύδρους» κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα των στελεχών του εξαπέλυσε το μέλος της επιτροπής Ηλίας Χρόνης. «Λυπάμαι για το ΠΑΣΟΚ, ας ξαναέρθουν για ψήφους στο Ελληνικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.Τα μέλη της Επιτροπής τονίζουν πως η πολιτεία προσπαθεί να μεταφέρει το περιβαλλοντικό έγκλημα της Δουρούτης στο Ελληνικό, ενώ δεν είναι πεπεισμένη πως οι διαδικασίες για την κατασκευή ΧΥΤΥ θα προχωρήσουν, ώστε ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό να λειτουργήσει μόνο για τρία χρόνια, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αίσθηση από την απάντηση
του Ευρωπαίου Επιτρόπου
Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η απάντηση του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Ποτότσνικ σε σχετική ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων γενικά, από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.Η απάντηση δεν αναφέρεται φυσικά στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού, αλλά στη συνολική διαχείριση του θέματος και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς ο Επίτροπος επισημαίνει πως καθίσταται πλέον αναγκαία η υποδοχή και επικίνδυνων αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Ποτότσνικ, στην απάντησή του όσον αφορά τα επικίνδυνα απόβλητα και τους ΧΥΤΑ, επισημαίνει ότι:«Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, στην υπόθεση C-286/08, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα εξαιτίας της μη έγκρισης σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνου με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της απουσίας καθιέρωσης ενός ολοκληρωμένου και κατάλληλου δικτύου εγκαταστάσεων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων. Η κατασκευή ΧΥΤΑ με δυνατότητα υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων καθίσταται αναγκαία προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου».Με την απάντηση αυτή δημιουργούνται νέα δεδομένα, καθώς δυνητικά στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού, αλλά και σε κάθε άλλον ΧΥΤΑ της επικράτειας, μπορεί μελλοντικά, εφόσον δεν λυθεί άμεσα το θέμα της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων, να οδηγούνται και επικίνδυνα απόβλητα, που σήμερα δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιτρεπόμενων απορριμμάτων για τους ΧΥΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Share on Facebook