"Έως και οκτώ εκατ. δολάρια θα επενδύσει Αμερικάνικη εταιρία για έρευνα πετρελαίου στον άξονα που περιλαμβάνεται μεταξύ των Αγίων Σαράντα- Αργυροκάστρου και Αυλώνα. Παράλληλα θα αναζητήσει και φυσικό αέριο στην περιοχή.Η αλβανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» στην Αμερικάνικη εταιρία «Sky Petroleum», να αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στη Νότιο Αλβανία.Για το σκοπό αυτό έχουν καταρτιστεί δύο ερευνητικές ομάδες για...
γεωλογικές μετρήσεις.Ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας Ντριτάν Πριφτί, μετά την υπογραφή της σύμβασης, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική και ότι οι Αμερικανοί θα αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια περιοχή που αντιμετώπιζε προβλήματα στο παρελθόν για την προσέλκυση επενδύσεων του είδους αυτού.Στο μεταξύ η Ελλάδα, παρόλο που γειτονεύει με την Αλβανία, παρακολουθεί με απάθεια τα εκεί γεγονότα, ενώ οι έρευνες που ξανάρχιζαν για πετρέλαιο στην Ήπειρο (Καλπάκι) φαίνεται ότι θ’ αργήσουν πολύ ακόμη.
ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ!
Ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής εταιρείας, Karim Jabanputra, επαίνεσε την ταχύτητα και την ευκολία της διαδικασίας για την υπογραφή της συμφωνίας με τις αρμόδιες Αλβανικές αρχές. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει έναρξη των εργασιών μέσα σε τρεις μήνες , οπότε η εταιρία θα κάνει ανάλυση των δεδομένων της περιοχής.Την ίδια στιγμή η Καναδική εταιρία Bankers Petroleum, εξορύσσει πετρέλαιο στις πετρελαιοφόρες περιοχές Κουτσόβας και Πατός-Μαρίνεζ της περιφέρειας Φίερι στην Κεντρική και Νότια Αλβανία.
ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ...
Μετά τη νέα αποτίμηση που έκανε η Αλβανία στα αποθέματα πετρελαίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά μπορεί να είναι 20% μεγαλύτερα απ’ ότι υπολογίζονταν πριν।Το αποτέλεσμα αυτό, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Σκιπ" των Τιράνων, ισοδυναμεί με 42 εκατ. βαρέλια, ή με 1,6 δισ. δολ.Σημειώνεται ότι, το πετρέλαιο του Πατός- Μαρίνεζ πουλήθηκε πέρυσι στη διεθνή αγορά με μέση τιμή 37 δολ. το βαρέλι. Το αλβανικό πετρέλαιο πωλείται σε κάποια ιταλικά διυλιστήρια σε τιμές 50% - 60% της τιμής του πετρελαίου στο Λονδίνο, καθώς περιέχει πολύ θείο.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ"
Share on Facebook