Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Αυξάνεται η πίεση στο Ιράν


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε σήμερα το Ιράν ότι η συνέχιση του πυρηνικού προγράμματός του θα ενισχύσει την απομονωσή του και τη διεθνή πίεση σε βάρος του, λίγο προτού επικυρώσει το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Το νομοσχέδιο αυτό ενισχύει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία περί οικονομικών κυρώσεων, σε μια...

προσπάθεια να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά του. Βασικός στόχος του είναι να εμποδιστεί η τροφοδοσία του Ιράν με καύσιμα. Το Ιράν, μολονότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, εισάγει καύσιμα γιατί δεν διαθέτει αρκετά διυλιστήρια για να επεξεργαστεί το πετρέλαιο.

"Με τις κυρώσεις αυτές και με τις άλλες χτυπάμε στην καρδιά της τη δυνατότητα της ιρανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει και να συνεχίσει τα πυρηνικά προγράμματά της", σημειώνεται στο κείμενο της ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει ο Ομπάμα με την ευκαιρία της επικύρωσης του νομοσχεδίου. "Δείχνουμε στην ιρανική κυβέρνηση ότι οι πράξεις της έχουν συνέπειες και ότι εάν επιμείνει η πίεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όπως και η απομόνωσή της. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία: οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", τονίζεται στο ίδιο κείμενο.


Share on Facebook