"Μπορεί το χρήμα να αγοράσει την ευτυχία; Εξαρτάται τι εννοεί κανείς ευτυχία, δείχνει έρευνα που κάλυψε σχεδόν όλο τον κόσμο: Η αύξηση του εισοδήματος αυξάνει μεν την ικανοποίηση από τη ζωή γενικά, συνήθως όμως δεν αυξάνει τα θετικά συναισθήματα ούτε κάνει την καθημερινότητα πιο...
απολαυστική.
Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από έρευνα του Οργανισμού Gallup σε 136.000 ανθρώπους από 136 χώρες σε όλο τον κόσμο, και θεωρητικά τουλάχιστον καλύπτει τους περισσότερους λαούς και πολιτισμούς. Οι ερευνητές θεωρούν μάλιστα ότι πρόκειται «για το πρώτο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πλανήτη Γη».
«Το κοινό πάντα αναρωτιέται: Μας κάνει το χρήμα πιο ευτυχισμένους;» αναφέρει ο Εντ Ντάινερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ και επικεφαλής της παγκόσμιας μελέτης.
«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς την ευτυχία» επισημαίνει. «Αν εξετάσουμε την ικανοποίηση από τη ζωή, το πώς αξιολογεί κανείς τη ζωή του ως σύνολο, βλέπουμε μια αρκετά ισχυρή σχέση σε όλο τον κόσμο ανάμεσα στο εισόδημα και την ευτυχία».
»Από την άλλη πλευρά, είναι πραγματικά σοκαριστικό πόσο μικρή είναι η συσχέτιση όσον αφορά τα θετικά συναισθήματα και το πόσο διασκεδάζει κανείς» εξηγεί ο ερευνητής.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα θετικά συναισθήματα αυξάνονται μεν λίγο με την αύξηση του εισοδήματος, εξαρτώνται όμως πολύ περισσότερο από άλλους παράγοντες όπως ο σεβασμός, η αυτονομία, η κοινωνική στήριξη και η ικανοποιητική εργασία.
Ο Δρ Ντάινερ επισημαίνει ότι η μελέτη του είναι η πρώτη που κάνει αυτό το διαχωρισμό ανάμεσα στην ικανοποίηση και τα θετικά συναισθήματα.
Η μελέτη εξέτασε μια πληθώρα παραμέτρων, όπως το εισόδημα, το βιοτικό επίπεδο, την κάλυψη των αναγκών για τροφή και στέγαση, τα υπάρχοντα και την ικανοποίηση των ψυχολογικών αναγκών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τη ζωή τους γενικά από το 0 (η χειρότερη δυνατή ζωή) έως το 10 (η καλύτερη δυνατή) και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον οικογενειακό και φιλικό κύκλο, την ελευθερία και την ικανοποίηση από τις καθημερινές δραστηριότητες.
Το συμπέρασμα ότι η ικανοποίηση από τη ζωή τείνει να αυξάνεται με την αύξηση του εισοδήματος βρίσκεται σε συμφωνία με παλαιότερες μελέτες για το θέμα, τονίζει ο Δρ Ντάινερ. Το καινούργιο με τη νέα έρευνα είναι η διάκριση ανάμεσα στην ικανοποίηση και τα θετικά συναισθήματα όπως την όρισαν εκ των προτέρων οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύοντα στο Journal of Personality and Social Psychology.
Ορισμένες προηγούμενες έρευνες, πάντως, είχαν δείξει ότι το χρήμα παύει να αυξάνει την ευτυχία από τη στιγμή που κανείς ξεπερνά το όριο της φτώχιας."
http://mediasoup.gr/
Share on Facebook