Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

"ΣΥΡΙΖΑ:Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις στη Δράμα;"


"Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, θέτει ερώτημα προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, για το αν θα δοθούν αποζημιώσεις σε...

όσους πλήγηκαν από την οικολογική καταστροφή μετά την πυρκαγιά των ελαστικών στο νομό Δράμας.

"Στις 5 Ιουλίου 2010, ανακοινώθηκαν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησαν τα ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Γενικό χημείο του Κράτους και Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών και αφορούσαν την ανίχνευση διοξινών, αρωματικών υδρογονανθράκων και βαρέων μετάλλων στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας, μετά την πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο συγκέντρωσης περισσοτέρων από δώδεκα χιλιάδων τόνων ελαστικών που έκαιγε επί πέντε ημέρες.

Οι μετρήσεις ήταν αρνητικές που σημαίνει ότι δεν εντοπίστηκε επιβάρυνση από τους παραπάνω παράγοντες. Ωστόσο, εκκρεμεί η διεξαγωγή και τα αποτελέσματα δύο ακόμη μετρήσεων.

Κατόπιν της πρώτης μέτρησης άρθηκε από τη Νομαρχία Δράμας η απαγόρευση σφαγής ζώων ελευθέρας βοσκής εντός της ζώνης 5 χιλιομέτρων του ατυχήματος, η διάθεση του κρέατος στην αγορά, η καταστροφή του συλλεγόμενου γάλακτός τους με αποτέφρωση, ενώ ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει και κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση οπωροκηπευτικών.

Ωστόσο, η απαγόρευση ελεύθερης βόσκησης ζώων, η συλλογή του γάλακτός τους και η διάθεσή τους στην αγορά, όπως και η διάθεση αυγών, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι νεότερης οδηγίας.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Θα αποζημιωθούν και πότε, οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί για την περίοδο κατά την οποία δεν διέθεταν τα προϊόντα τους στην αγορά και πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των δύο επόμενων μετρήσεων δεν είναι αρνητικά;

• Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας και τα μέτρα ασφάλειας από τις εταιρείες και τις βιομηχανίες-βιοτεχνίες προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον;"
http://mediasoup.gr/

Share on Facebook