Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ενώπιον δικαστή σήμερα οι συλληφθέντες για κατασκοπεία στη Ν.Υόρκη


Κατηγορίες ότι εργάζονταν ως μυστικοί πράκτορες για λογαριασμό της Ρωσίας απαγγέλθηκαν χθες Τετάρτη από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης σε βάρος ένδεκα προσώπων, αν και η Ουάσινγκτον και η Μόσχα εξετάζουν μια ανταλλαγή προσώπων ώστε να βάλουν στο συρτάρι αυτή την υπόθεση που επιβαρύνει τις σχέσεις τους.

Οι ένδεκα ύποπτοι κατηγορούνται ότι "συνωμότησαν ως μυστικοί πράκτορες στις ΗΠΑ για...

λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας" και εννέα εξ αυτών κατηγορούνται επίσης για "ξέπλυμα χρημάτων".

Κανένας από τους ένδεκα δεν κατηγορείται για κατασκοπεία, καθώς η κατηγορία αυτή επισύρει ποινή ισοβίων.

Συνελήφθησαν στα τέλη Ιουνίου κατόπιν αιτήματος της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) -- δέκα εξ αυτών στις ΗΠΑ και ένας ενδέκατος στην Κύπρο, όπου διέφυγε.

Οι δέκα ύποπτοι κρατούνται στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη (Μασαχουσέτη, βορειοανατολικές ΗΠΑ) και την Αλεξάνδρεια (Βιρτζίνια, ανατολικές ΗΠΑ) και πρόκειται να εμφανισθούν όλοι μαζί σήμερα Πέμπτη στις 14.45 (τοπική ώρα, 21.45 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του δικαστή Κίμπα Γουντ στη Νέα Υόρκη για να τους αναγνωσθεί το κατηγορητήριο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η εισαγγελία.

Αρχικά επρόκειτο να εμφανιστούν στο δικαστήριο στα τέλη Ιουλίου.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα προσπαθούν να διευθετήσουν γρήγορα την υπόθεση αυτή, καθώς επιδιώκουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.

Μια ρωσίδα δικηγόρος, η Άννα Σταβίτσκαγια, δήλωσε στη Μόσχα πως ο πελάτης της, ο Ιγκόρ Σουτιάγκιν, ειδικός στους εξοπλισμούς και καταδικασμένος για κατασκοπεία για λογαριασμό των Αμερικανών, ενημερώθηκε ότι θα απελευθερωθεί στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής με τα μέλη του δικτύου κατασκόπων που συνελήφθησαν στα τέλη Ιουνίου στις ΗΠΑ.

"Θα ανταλλαγεί με τους ανθρώπους που κατηγορούνται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ", δήλωσε η δικηγόρος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αδελφός του Σουτιάγκιν, ο Ντμίτρι, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Ιγκόρ θα μεταφερθεί στη Βιέννη, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο. Ο Ιγκόρ Σουτιάγκιν καταδικάσθηκε το 2004 σε κάθειρξη 15 ετών επειδή έδωσε απόρρητες πληροφορίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Ρωσία.

Ο πρώην εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Γιούρι Κομπαλάτζε δήλωσε στο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας ότι η ανταλλαγή του Σουτιάγκιν με τα πρόσωπα που κατηγορούνται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία "θα ήταν μια εξαιρετική διέξοδος απ' αυτή την πολύ περίοπλοκη κατάσταση".

Share on Facebook