Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

"ΑΡΤΑ: Μήνυμα ελπίδας, χωρίς φόβο και ντροπή…"


"Μήνυμα ελπίδας στους χρήστες και στις οικογένειές τους να βγουν νικητές από το δύσκολο αγώνα κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, έστειλαν τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας της Θεραπευτικής Κοινότητας «Γέφυρα» του ΟΚΑΝΑ που βρέθηκαν σήμερα στην Άρτα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κέντρου Πρόληψης Ν. Άρτας για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Μήνυμα ελπίδας, «με ισχυρή θέληση και πίστη, χωρίς φόβο και ντροπή, μέσα από την ομαδικότητα και την αλληλοϋποστήριξη». Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης λειτούργησε από το πρωί...

περίπτερο όπου τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας της «Γέφυρα» μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πολίτες ενώ το μεσημέρι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου όπου κατέθεσαν την εμπειρία τους από την παρακολούθηση του προγράμματος στη θεραπευτική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίπτερο επισκέφθηκαν αρκετοί γονείς χρηστών καθώς και χρήστες ζητώντας πληροφορίες για βοήθεια.Ο Σύλλογος Οικογένειας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ ιδρύθηκε το έτος 2002 από τις οικογένειες του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ του ΟΚΑΝΑ. Στόχοι του είναι η ενεργοποίηση των οικογενειών του θεραπευτικού προγράμματος, η παροχή ηθικής προστασίας και αρωγής στα μέλη του, η ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από τα ναρκωτικά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, η διάδοση της φιλοσοφίας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ στα μέλη και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, η συμπαράσταση και βοήθεια στους απόφοιτους του προγράμματος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, η επεξεργασία προτάσεων και απόψεων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ Πάτρας για ενημέρωση και βοήθεια είναι το 2610 279795.Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Πάτρα (Αλ. Υψηλάντου 185) κι αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα στο συμβουλευτικό σταθμό κι αμέσως η υπεύθυνη κλείνει ραντεβού, ανέφερε στη συνέντευξη ο Νίκος Σαραντόπουλος από το Ν. Μεσσηνίας, μέλος της θεραπευτικής κοινότητας και ο οποίος, όπως και η Ουρανία Ανδρεοπούλου είναι γονείς που έχουν τα παιδιά τους στο κέντρο απεξάρτησης. «Το ποσοστό της επιτυχίας του προγράμματος είναι πάρα πολύ μεγάλο οπότε αξίζει ο κόπος» είπε ο κ. Σαραντόπουλος. «Είμαι γονέας και είμαι 2,5 χρόνια περίπου στο κέντρο όπου παρακολουθώ αυτό το πρόγραμμα εγώ, η οικογένειά μου και τα παιδιά μου τα υπόλοιπα. Ο γιος μου βρίσκεται 2,5 χρόνια στην Πάτρα και στις 2 του μηνός ολοκληρώνει. Ξαναγύρισε στη ζωή. Είναι ένα άλλο άτομο το οποίο δεν μπορείς να καταλάβεις αν ήταν πριν στη χρήση ή όχι. Ο κάθε γονιός ο οποίος θέλει να θεραπεύσει το παιδί του απευθύνεται σ’ ένα θεραπευτικό κέντρο κι ακολουθεί το πλαίσιο του κέντρου εκεί. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να τα καταφέρει κάποιος και να είναι ενωμένος μαζί με την οικογένειά του. Και να μην ντραπούν οι γονείς κι όποιος αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα να το κουκουλώνει. Θα πρέπει να το βγάλει προς τα έξω και να ζητήσει βοήθεια».

"Υπάρχει λύση"
Η Ουρανία Ανδρεοπούλου απ’ το Αγρίνιο ανέφερε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ για να μπορέσουμε να βγάλουμε προς τα έξω το πρόβλημα, ν’ ακούσουν κι άλλοι άνθρωποι ότι εκεί υπάρχει μία λύση που μπορεί να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Είμαι γονέας παιδιού που παρακολουθεί το πρόγραμμα. Τώρα είμαστε στην επανένταξη, είμαστε καλά και προχωράμε. Κάναμε κι εμείς θεραπεία (η οικογένεια), είναι σημαντικό κομμάτι αυτό, να βοηθηθούμε κι εμείς με τη δικιά μας ομάδα και τα παιδιά με τη δικιά τους ομάδα για να μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί. Πήραμε πάρα πολλά πράγματα απ’ την ομάδα. Γίναμε πιο δυνατοί και ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πλέον. Με τη βοήθεια της οικογένειας και του θεραπευτικού προσωπικού πιστεύω μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να ‘χουμε δύναμη και να προσπαθούμε. Θέλω να πω στους γονείς να είναι δυνατοί, να προχωρήσουν κι αν έχουν πρόβλημα κατευθείαν να πάρουν τα προγράμματα. Δεν υπάρχει δηλ. λίστα αναμονής. Με το πρώτο τηλεφώνημα οι υπεύθυνοι θα είναι εκεί και θα τους βοηθήσουν»."
http://www.epirusgate.blogspot.com/

Share on Facebook