Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Απάντηση στο "Χαμός από τους υπερασπιστές των νομιμοποιήσεων των ημιυπαιθρίων"


"Φίλε μηχανικέ ..Μεχρι τώρα τα είχες κάνει πλακάκια με εργολάβους, δικηγόρους, τράπεζες και ξεζουμίζατε τον κοσμάκη που ιδρωνει μια ζωή για να αγοράσει 4 τοίχους από μια συμμορία κατσαπλιάδων.. Σαν συνεργάτης των τραπεζών βεβαίωνες εμπορικες αξίες με...

καπέλο για να τσεπώσει ο κάθε εργολάβος μια περιουσία.

Ότι οι ημιυπαιθριοι ήτανε κλεισμένοι πριν την πώληση του σπιτιού το ήξερες, αλλα έκανες το κουνελι γιατί και εσύ από κατι τέτοια ζεις.. .. Ξέχασες όμως ότι ο μισθός σου πάντοτε εβγαινε από την τσέπη του αγοραστή.. Μπορεί τωρα να κανεις τον καμπόσο αλλά εχεις ήδη χτυπήσει πολλες πόρτες για να καρπωθείς τα 230 ευρό που καλείται πάλι να πληρώσει ο έρημος ο κοσμάκης για να μην τον κυνηγάνε μια ζωή για απατεωνιές άλλων..

..Ένας ιδιοκτήτης."

------------------------------------------------------------------------------------

"ο κοσμάκη δεν νομίζω να "ξεζουμιζόταν" όταν ζητούσε απτο εκτιμητή μηχανικό της τράπεζας να του δώσει μεγαλύτερη αξία στο ακίνητο που ήθελε
να αγοράσει για να πάρει λίγο μεγαλύτερο δανειάκι (το οποίο τώρα δυστυχώς δεν μπορεί να αποπληρώσει γιατί τεντώθηκε λίγο παραπάνω απότι τον έπερνε).
Ούτε τον χαλούσε όταν έβρισκε ένα εξτρά δωματιάκι ή λίγο μεγαλύτερο σαλόνι απότι φαινόταν στα σχέδια (καθότι το σπίτι είχε ήδη μεγάλα μπαλκόνια
και αυτός ο "ημιυπαίθριος χώρος" του ήταν άχρηστος). Όπως γράφω και στο προηγούμενο μου μύνημα θα μπορούσες να ψαχτείς λίγο παραπάνω, αφού
πρόκειται να επενδύσεις έναν τέτοιο πόσο, και να μην κολλήσεις στο έξοδο της αμοιβής κάποιου εξτρά μηχανικόυ που θα ζητούσες τη γνώμη του.
Αν δεν σου άρεσε η ιδέα του κλειστού ημιυπαιθρίου κλπ θα μπορούσες να ζητήσεις, το δικό σου σπίτι να γίνει όπως προβλέπεται, αλλά ξέχασα δεν ήξερες....
Όσο για τα 232ευρώ που είναι η ελάχιστη αμοιβή, πίστεψε με δεν αξίζει και ιδιαίτερα. Πάλι ευθύνες για κάτι υπόγεια ξεμπάζωτα και κάτι σοφίτες που
προκύπτουν από πολεοδομικά σχέδια με ύψος 1,50m (μάλλον για κοτέτσια ήθελε να γράψει ο νομοθέτης)
Μάλλον δεν θα γίνουμε κράτος ποτέ...."

Αναγνώστης

---------------------------------------------------------------------------------

"Φίλε ιδιοκτήτη,
δεν διάβασα τη δημοσίευση του συναδέλφου μου μηχανικού για να μην επηρεάσει καθόλου την άποψη μου.

Μάλλον όλοι μας ζούμε σε έναν άλλο κόσμο, όταν καθόμαστε μπροστά σε έναν υπολογιστή. Έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που θα συναντήσουμε αύριο το πρωί πηγαίνοντας ο καθένας στη δουλειά του.

Εγώ με 8 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, με σπουδές προπτυχιακές στο ΑΠΘ και μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ, σίγουρα δεν είχα όνειρο μου να ασχολούμαι με τις ρυθμίσεις των Η/Χ και υπόγειων που έγιναν κατοικίες και ταυτόχρονα ισόγεια, στέγες που ψήλωσαν 1.5 μέτρο για να γίνει σοφίτα.

Με τα ελάχιστα χρόνια εμπειρίας, δεν έχω συναντήσει κανέναν υποψήφιο ιδιοκτήτη να μη φλερτάρει με τα μέτρα των Η/Χ ή να μην φαντάζεται το ημιυπόγειο της μεζονέτας του ως ισόγειο playroom, δωμάτιο για τα πεθερικά του ή μίνι αίθουσας προβολής.

Δεν έχω συναντήσει εργολάβο, πολύ δε περισσότερο μηχανικό, να του λέει ο ιδιοκτήτης ότι θέλει το σπίτι άνευ παρανομιών και αυτός να επιμένει να κλείσει τους Η/Χ ή να του ξεμπαζώσει το ημιυπόγειο.

Η αμοιβή του μηχανικού τόσο για για την μελέτη, όσο και για την επίβλεψη, καθορίζεται βάσει των ΝΟΜΙΜΩΝ μέτρων και δεν κερδίζει ούτε λεπτό παραπάνω. Το μόνο που κάνεις είναι να βάλεις μία υπογραφή ότι όλα έγιναν καλώς και σύμφωνα με τις μελέτες. Υπογραφή που σε ακολουθεί για μια ζωή. Γιατί υπογράφεις θα μου πεις; Εγώ δεν έχω υπογράψει μέχρι στιγμής, αρνούμενος πάντα την επίβλεψη. Αρνούμενος πολλά λεφτά. Όταν το κράτος όμως δε με προστατεύει, οι επιλογές μου είναι οι εξής:
1. Να κερδίσω σε τυχερό παιχνίδι.
2. Να πεινάσει η οικογένεια μου (πριν 6 μέρες απέκτησα 2ο παιδί).
3. Να πάω με το κύμα.

Οι πρώτοι που επιζητούν ελέγχους από τις πολεοδομίες είναι οι μηχανικοί. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ.

Μην ξεκινήσουμε τις ατάκες "ο μισθός σου βγαίνει από εμένα" κτλ κτλ. Στο μοντέλο οικονομίας που ισχύει στην τόπο μας, και εγώ πληρώνω εσένα, ότι μα ότι δουλειά και να κάνεις.

Με τις τράπεζες, εσύ ήσουν αυτός που ήθελες να βγει η αξία μεγαλύτερη για να πάρεις το δάνειο που ήθελες, εσύ έκανες συμβόλαιο στην αντικειμενική και σύναψες επισκευαστικό για να καλύψεις την διαφορά.

Ζούμε σε ένα κράτος λαμογιάς. Όλοι βλέπουν και κατηγορούν την παρανομία και την ατασθαλία του γείτονα. Μα εμείς όμως δεν κάνουμε τα ίδια;

Μπορούμε να γράφουμε χιλιάδες δημοσιεύσεις, μπορούμε να λέμε πολλά επιχειρήματα. Ας σκεφτούμε όμως πρώτα όλοι μας, το πόσο συμβάλαμε και εμείς σε αυτό το τερατούργημα του Ελληνικού κράτους.
Χιλιοειπωμένη η φράση για αυτόν που θα ρίξει την πρώτη πέτρα...

Ένας μηχανικός..."

Αναγνώστης

Share on Facebook