Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Δημοσκόπηση για την ονομασία και την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ


H διαφύλαξη του συνταγματικού ονόματος είναι πιο σημαντική από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Γραμματείας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της ΠΓΔΜ.

Σε σχετική... ερώτηση της δημοσκόπησης, 66,5% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του ονόματος, έναντι 26,2%, που απάντησαν ότι πιο σημαντικό είναι η ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Βάσει της εθνικής καταγωγής των ερωτηθέντων, τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Για το 82,1% των Σλαβομακεδόνων το όνομα είναι πιο σημαντικό από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ ποσοστό 77,8% των Αλβανών στην ΠΓΔΜ θεωρούν ότι η ένταξη της χώρας στους δύο αυτούς οργανισμούς είναι πιο σημαντική από τη διαφύλαξη του ονόματος.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά, στις 3 και τις 4 Ιουλίου, σε δείγμα 1.100 ερωτηθέντων.

Ο δημοφιλέστερος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, «Α1», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα χαρακτηρίζει «ανησυχητικά για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας» και παράλληλα αφήνει αιχμές για τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται τόσο ευαίσθητα θέματα.

«Όλες οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις κατέδειξαν σχεδόν απόλυτη στήριξη των πολιτών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Το παράδοξο είναι ότι αυτή ακριβώς η δημοσκόπηση της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καταδεικνύει αντίθετη τάση, κάτι που δεν είναι προς όφελος του έργου του κυβερνητικού τομέα, του οποίου ηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βάσκο Ναούμοφσκι. Η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού οφείλεται πιθανότατα σε περισσότερους παράγοντες, οπωσδήποτε, όμως, είναι αποτέλεσμα και της πολιτικής της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Ναούμοφσκι, που, ή δεν ξέρουν, ή δεν εργάζονται πραγματικά και επαρκώς, για την προβολή των ευρωπαϊκών αξιών και του μέλλοντος της χώρας», σχολίασε ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων.

Αντιθέτως, στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» σημειώνεται ότι μέρος των ειδικών της χώρας εκτιμά πως το ζήτημα της ονομασίας και η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι οι κύριοι λόγοι για την εμφάνιση του ευρωσκεπτικισμού μεταξύ των πολιτών της ΠΓΔΜ.
Share on Facebook