Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

«Δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση πώλησης»


Για έλλειψη πραγματικής πρόθεσης πώλησηψς των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατηγόρησε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ο Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά...



στον NOVAΣΠΟΡ Fm 94.6. «Έχω καταθέσει σοβαρή πρόταση», επανέλαβε και χαρακτήρισε απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στα ταμεία της ΠΑΕ. «Το νούμερο υπό οποιαδήποτε πίεση εγώ δεν θα το πω», ανέφερε για το ποσό που είναι πρόθυμος να προσφέρει...

Για ενδεχόμενη την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ:

«Είχα καλέσει τον κόσμο, με την τελευταία μου ανακοίνωση, να μην ασκήσει πίεση στους πωλητές και τους αγοραστές. Θεωρώ ότι έχω καταθέσει μια αξιόπιστη πρόταση. Στον Γιάννη Βαρδινογιάννη έχω προτείνει ότι θα αγοράσω τον ΠΑΟ, έπειτα από έλεγχο που θα πραγματοποιήσουν ορκωτοί λογιστές και στο τέλος θα προσθέταμε τα χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσουμε τις εγκαταστάσεις στην Παιανία.

Αυτή η πρόταση κρίθηκε αναξιόπιστη και εγώ αναξιόπιστος. Έχω βάλει 20 εκατ. στην ΠΑΕ και άλλα 23 εκατ. ευρώ για την ονοματοδοσία του γηπέδου. Δεν έχει κάνει η Ντελόιτ διαχειριστικό έλεγχο πιο νωρίς. Η Ντελόιτ έκανε μια αποτίμηση, αλλά ουδέποτε διαχειριστικό έλεγχο.

Δεν έχει γίνει ποτέ αποτίμηση, από τη στιγμή που μπήκαμε εμείς. Ο κ. Βαρδινογιάννης μας είπε τους όρους και εμείς διαθέσαμε χρήματα για το καλό του ΠΑΟ. Από την στιγμή που δεν έχει γίνει έλεγχος ποτέ, δεν μπορεί να υπάρχει μια πρόταση στον αέρα.

Η αποτίμηση της Ντελόιτ που βγάζει αυτά τα νούμερα, προθέτει 220 εκατ. ευρώ για το γήπεδο. Ας πάρουμε το παράδειγμα του κ. Μαρινάκη, ο οποίος πλήρωσε 10 εκατ. ευρώ για το μισό Καραϊσκάκη. Δεν έχει παρουσιαστεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο, ότι θα κοστίσει τόσο το γήπεδο και θα έχουμε τόσα έσοδα από αυτό.

Σε αυτή τη φάση που είμαστε, ακούσαμε από την Ντελόιτ ότι το γήπεδο θα κοστίζει 220 εκατ. ευρώ, την ώρα που εμείς ξέραμε ότι θα κάνει 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν γνωρίζουμε από την Κυβέρνηση τους όρους για να κάνουμε το γήπεδο, δεν ξέρουμε αν συμφωνήσει ο ΠΑΟ ή τι προτάσεις θα έχει ο κατασκευαστής. Δεν υπάρχει καμία βάση για να μας δώσει νούμερα. Εμείς εκείνο που προτείναμε ήταν: ‘’ελάτε να καθίσουμε να κάνουμε από κοινού έλεγχο - οι δικοί μας οι δικοί σας οργκωτοί - και θα δούμε τι θα γίνει’’».

Για το πόσο κοστολογεί εκείνος την ΠΑΕ:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ΠΑΕ δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όποιος έχει μια ΠΑΕ, πρέπει να καταλάβει ότι στηρίζεται στα όνειρα κάποιων οπαδών και χρειάζεται να βάζει κάποια χρήματα κάθε χρόνο.

Επίσης, πρέπει να υπολογίσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ, όπως είναι οι παίκτες. Ας πούμε ότι ο Λέτο κάνει 5 εκατ. ευρώ, αυτό υπολογίζεται ως περιουσιακό στοιχείο της ομάδας. Επίσης, χρειάζεται να υπολογίσουμε το ενοίκιο για την ΠΑΕ.

Μπορεί να σου ζητήσει κάποιος 500.000 ευρώ και ένας άλλος να σου ζητήσει 2 εκατ. ευρώ. Εκείνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε με τον κ. Βαρδινογιάννη είναι να κάνουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Εάν έκανα μία πρόταση - υπό αίρεση - θα είχα πάλι πόλεμο. Η άλλη πλευρά είπε να δώσουμε ένα νούμερο, σαν να αγοράζουμε γουρούνι στο σακί. Αντιλαμβάνεστε ότι αν υπήρχε μια πρόταση, με το κλίμα που υπάρχει με τους οργανωμένους να λένε ότι καθαρίζουμε εμείς, δεν υπάρχει καλό κλίμα και θα μπορούσα εγώ να είμαι ηθικός αυτουργός. Αν υπήρχε πρόταση για πώληση της ΠΑΕ, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα».

Για τις δηλώσεις του κ. Βαρδινογιάννη που υποστηρίζει ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει πρόθεση να αγοράσει:

«Είναι αδιανόητο ότι ένας άνθρωπος που έχει δώσει 40 εκατ. ευρώ για να έχει το 10% των μετοχών. Είναι αστεία τα όσα λέγονται.

Τι μέτρο σύγκρισης υπάρχει με τον Ολυμπιακό; Δεν είναι τα ίδια πράγματα. Τι έκανε ο κ. Μαρινάκης στον Ολυμπιακό; Έβαλε χρήματα στην ομάδα. Εμείς έχουμε ήδη βάλει κάποια χρήματα στον ΠΑΟ και εγώ από την πλευρά μου έβαλα 23 εκατ. ευρώ επιπλέον για την ονοματοδοσία του γηπέδου.

Τότε, επίσης, είχα δεχθεί κριτική για το όνομα του γηπέδου. Ο κ. Κόκκαλης δίνει τις πουλήσει τον Ολυμπιακό και παίρνει 10 εκατ. ευρώ για το 50% του Καραϊσκάκη και αν η αξία του γηπέδου είναι 20 εκατ. ευρώ; Τότε τι γίνεται; Παρότι αρχικά λέγαμε ότι δεν θέλουμε να αγοράσουμε τον ΠΑΟ, τώρα φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε πρόταση.

Από τη στιγμή που δεν πέτυχε η πολυμετοχικότητα, εμείς πιανόμαστε κορόιδα. Όταν έγινε η ιστορία με την ΠΑΕ, κάποιοι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στην πολυμετοχικότητα επειδή πιστεύουν ότι θα αποτύχει τελικά είχαν δίκιο.

Από τη στιγμή που δεν πέτυχε η πολυμετοχικότητα, εμείς πιανόμαστε κορόιδα. Όταν έγινε η ιστορία με την ΠΑΕ, κάποιοι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στην πολυμετοχικότητα επειδή πιστεύουν ότι θα αποτύχει τελικά είχαν δίκιο. Ο κ. Ζολώτας δεν απασχόλησε ποτέ κανένα, έβαλε 9 εκατ. ευρώ και τον έβρισαν. Δεν έχω πει ότι θα γίνει Τζίγκερ στη θέση του Τζίγκερ. Ό,τι κάνουμε θα έχουμε πάλι πολυμετοχικό σχήμα. Δεν υπάρχει μέλλον στις ελληνικές ομάδες, αν δεν υπάρχει πολυμετοχικό πλάνο.

Αν πιστεύουν ότι ένας άνθρωπος θα βάζει πολλά εκατ., κάνουν λάθος. Το αρχικό πλάνο μου ήταν να μπουν 10-15 ισχυροί επιχειρηματίες και στη συνέχεια να δίνονται μετοχές στον κόσμο. Όταν υπάρχουν γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές, δεν χρειάζεται να πάμε στον κόσμο για να βοηθήσουν την ομάδα. Εκείνο που λέμε ότι θα δώσουμε κάποιο μέρος των μετοχών στον κόσμο, επειδή ο ΠΑΟ υπάρχει 100 χρόνια και θα υπάρχει για πολλά ακόμα χρόνια. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Για τις κατηγορίες που δέχεται:

«Σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο τα έχω κάνει ''θάλασσα''. Είχα πει ότι είμαι παράγοντας, δεν πρέπει να μιλάω και πρέπει να πηγαίνω μόνο στο γήπεδο. Ωστόσο, μίλησε ο συναισθηματισμός που έχω για την ομάδα. Ελπίζω ότι πλέον θα επικρατήσει η λογική. Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις ότι δεν θα ξαναμιλήσω, αλλά χρειάζεται να μιλάω όταν έρθει η ώρα. Έχω πει ότι ο ΠΑΟ είναι το χόμπι μου και η λάσπη που δέχομαι είναι κακό. Όλοι αυτοί που μιλούν αρνητικά είναι αλήτες επί πληρωμή».

Για την αγωνία του κόσμου και για το γεγονός ότι έχει κουραστεί από τις πολυμετοχικές κόντρες που θα έχουν επιπτώσεις στο ΠΑΟ:

«Είναι αθλιότητα να αμφισβητούν την Παναθηναϊκοφροσύνη τη δική μας. Η αλήθεια είναι ότι φέτος ο κ.Βαρδινογιάννης θα έπαιρνε το μέγιστο από όσα θα μπορούσε να πάρει. Αν του χρόνου δεν τα πάει καλά, τότε θα μειωθεί το κόστος της ΠΑΕ.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο κ.Πατέρας μιλούσε με τον Σισέ και του ζητούσε να έρθει σε επαφή με τον Γκοβού και να έρθει στον ΠΑΟ. Αν ο ΠΑΟ πάρει το πρωτάθλημα, εμείς δεν έχουμε πρωτάθλημα να χειροκροτήσουμε και να πούμε συγχαρητήρια σε όλους. Τι καλύτερο για εμάς να τα πηγαίνει καλά ο ΠΑΟ. Το 4-0 από τον Ολυμπιακό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά και στη συνέχεια να μπούμε στην ΠΑΕ».

Για τους 4 δρόμους που υπάρχουν στον Παναθηναϊκό:

«Η πρώτη λύση: μεγαλομέτοχος και ο μέτοχος που συμπλέει μαζί του να κλείσουν τις εφημερίδες του και να πορευτούμε μαζί, χωρίς να έχουμε προσωπικές ατζέντες.

Επίσης, χρειάζεται να διευκρινίσω ότι δεν έχουμε πρόθεση εγώ και ο κ. Πατέρας να ανοίξουμε νέα εφημερίδα. Μάλιστα, λένε ότι έχουμε σχέσεις με την ΕΞΕΔΡΑ, στην οποία έχει μετοχές ο κ.Ψυχάρης που συνεργάζεται με τον κ. Βαρδινογιάννη. Επικοινωνιακοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν.

Στον Π. Γιαννακόπουλο που είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εν ζωή του ΠΑΟ, το μόνο που του είχα πει να κλείσει την εφημερίδα του. Δεν τη χρειάζεται, είναι ο μεγαλύτερος -εν ζωή- παράγοντας του ΠΑΟ. Χρειάζεται ο Βαρδινογιάννης το Derby; Κατηγορώ και τον κ.Πατέρα, επειδή οι λόγοι της αποχώρησής του έχουν ανακοινωθεί σε επιστολές που έχει ανταλλάξει.

Η δεύτερη λύση: να δεχθεί την πρότασή μας, να προχωρήσει ο έλεγχος. Να συνεχίσει η ομάδα τις μεταγραφές της και ό,τι άλλο γίνεται, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και στο τέλος να καθίσουμε στο τραπέζι για το καλό του ΠΑΟ.

Η τρίτη λύση: είναι να γυρίσει ο κ. Πατέρας και εγώ θα είμαι ''μέσα''.

Η τέταρτη λύση: αυτή που έχουμε τώρα. Έχουμε την αύξηση των 15 εκατ. ευρώ και να την καλύψουν ο κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Γιαννακόπουλος

Το μίνιμουμ που πιστεύω ότι χρειάζεται ο ΠΑΟ για να προχωρήσει είναι 23 εκατ. ευρώ, όσα είχα αναφέρει στην πρότασή μου. Αν προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους κ. κ. Βαρδινογιάννη και Γιαννακόπουλος, θα στηρίξουμε την ομάδα και δεν πρόκειται να κάνουμε αντιπολίτευση.

Ο κάθε άνθρωπος κρίνεται από τις πράξεις του, εγώ είχα βάλει συνολικά 40 εκατ. ευρώ και με είπαν αναξιόπιστο, τη στιγμή που είναι εκείνοι αναξιόπιστοι. Σας υπενθυμίζω ότι υπήρξε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και στη συνέχεια ο κ. Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε ότι περιμένει πρόταση για την πώληση της ΠΑΕ.

Κανείς δεν έχει αρνηθεί τον έλεγχο. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πρόφαση του μη ελέγχου. Η ΠΑΕ στελεχώνεται από ανθρώπους του κ. Βαρδινογιάννη και είχε καλύτερο έλεγχο από τον κ. Πατέρα. Έτσι, δεν ισχύουν τα όσα λέγονται για κακοδιαχείριση από τον κ. Πατέρα».

Για την αποχώρηση του κ. Πατέρα:

«Ήμουν μπροστά στη συνάντηση του κ. Βαρδινογιάννη και του Πατέρα. Ρώτησε: Τι προπονητή έχουμε και του έδωσε μια λίστα με 80 προπονητές, ήταν σε εξέλιξη οι μεταγραφές και μας ζήτησε να πληρώσουμε εμείς τον Σπυρόπουλο και χρειαζόταν να κάνουμε εμείς όλες τις διαπραγματεύσεις.

Τώρα, όμως, που αποχώρησε ο κ. Πατέρας, εμείς είχαμε στη λίστα τον Γκοβού, τον Μπορντόν και είχε γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός. Επίσης, του παραδόθηκε ένα πρόγραμμα προσθηκών και όχι αποχωρήσεων από το ρόστερ. Είναι μια πολύ καλή μεταγραφή, χωρίς να ξέρω αν θα πετύχει. Εμείς δεν θέλαμε να έρθει ο Γκοβού και να φύγει ο Λέτο. Εμείς θέλουν να μείνουν όλα τα μεγάλα ονόματα και να συνεχίσει η ομάδα».

Για την πρόθεση της ΟΥΕΦΑ να μειωθούν τα μπάτζετ των ομάδων που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

«Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια καταστροφολογία και έλεγε ότι ο ΠΑΟ είναι μέσα στους στόχους του, αρκεί να ακολουθήσει μια πολύ καλή πορεία στα οικονομικά. Όσον αφορά την ΟΥΕΦΑ, δεν είναι μόνο τα έξοδα, είναι και τα έσοδα από χορηγούς. Αρχικά είχα πει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο που έχω κατά κόρον οι πορτογαλικές ομάδες, παίρνοντας σε χαμηλή τιμή παίκτες και να του πουλάμε στη συνέχεια ακριβά, έχοντας κάνει μια καλή πορεία στην Ευρώπη».

Για το τι είναι διατεθειμένος να δώσει για την αγορά του ΠΑΟ:

«Εάν μπορέσουν και απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα: καθαρή θέση θα ήταν μεταξύ του 10 και του 30 εκατ. ευρώ. Αν γίνει ο έλεγχος που μπορεί να πάει πάνω από 30 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί να πάει και κάτω από 10 εκατ. ευρώ. Θα είμαστε διατεθειμένοι να αγοράσουμε την ΠΑΕ, έχοντας όμως ακολουθήσει μια διαδικασία και έχοντας κάνει τον έλεγχο.

Εγώ υπό πίεση δεν λειτουργώ και για το χόμπι μου δεν μπορώ να ακολουθήσω τις υποδείξεις των άλλων. Μια ΠΑΕ έχει αρνητικές ταμιακές μηχανές, αλλά η βάση είναι η καθαρή θέση. Έχουμε κάνει μια υπέρβαση για να μη χαλάσει αυτό που φτιάξαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια».

Για τις αντιδράσεις του κόσμου:

«Ανησυχώ, αλλά αν γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και γίνουν οι μεταγραφές, τότε ο κόσμος θα είναι δίπλα στην ομάδα. Εκείνο που ζητάω από τον κόσμο είναι να στηρίξει την ομάδα και να πάρει διαρκείας. Εγώ έχω πάρει τα δικά μου και θα στηρίξω όποια ομάδα κατεβεί στο γήπεδο και φοράει τη φανέλα του ΠΑΟ. Πρέπει εκείνοι να σταματήσουν να μας βρίζουν, επειδή εμείς δεν έχουμε εφημερίδες. Εκείνοι έχουν κάνει αντιπολίτευση και μας βρίζουν κάθε μέρα. Ποιος δημιουργεί το κλίμα διχόνοιας στον ΠΑΟ. Έχουν πάρει τις εφημερίδες του ΠΑΟ ο Βαρδινογιάννης και ο Γιαννακόπουλος».

Για τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να δώσει για την αγορά της ΠΑΕ:

«Αν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν συνταχθεί δίπλα στην τελευταία πρόταση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει πλαφόν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μπαίνουν τα χρήματα που χρειάζονται κάθε χρόνο. Δεν θα πω κανένα νούμερο. Η δική μας απάντηση είναι σαφής, δεν δεχόμαστε κανένα νούμερο χωρίς να έχει γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος. Εγώ κατηγορήθηκαν από τους ανθρώπους της ΠΕΚ ότι τους οδήγησα σε μία λάθος διαδικασία. Όποιος έχει δει τι έχω πάθει τα τελευταία δύο χρόνια, δεν θέλει να ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα».

Για το αν εφαρμοστεί η τέταρτη λύση που υπάρχουν, σύμφωνα με τον ίδιο:

«Η λογική λέει ότι αυτή η ιστορία τελείωσε. Παρακαλώ τους οπαδούς του ΠΑΟ να μην κρατήσουν αυτή την ιστορία ανοιχτή. Όσον αφορά την ονοματοδοσία του γηπέδου, τα χρήματα τα έχω δώσει στον ΠΑΟ και θέλω να γίνει το γήπεδο. Αν μου ζητήσουν ξανά τη βοήθεια μου, δεν ξέρω τι θα γίνει. Όλα είναι ανοιχτά».

sport-fm.gr


Share on Facebook