"Έρευνα για τα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομίας για να διαπιστωθεί που πήγαν τα χρήματα του προγράμματος.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πολύ μικρό μέρος των χρημάτων αξιοποιήθηκε σε υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ενώ πολύ μεγάλα ποσά σπαταλήθηκαν σε λειτουργικές δαπάνες, παροχή υπηρεσιών από...
τρίτους και κυρίως σε portals που αποδείχθηκαν άχρηστα.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η πρώτη καταγραφή του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, έδειξε ότι.. μέσα σε επτά χρόνια ξοδεύτηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ (το 1/10 του προγράμματος) για ανάπτυξη διαδικτυακών πυλών (Portals).
Αυτό σημαίνει ότι κάθε δημόσια υπηρεσία απέκτησε ένα portal. Στην πλειοψηφία τους βεβαίως δεν λειτούργησαν, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για να ανανεώνονται οι πληροφορίες που παρέχουν ή για να προστεθούν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Δηλαδή απλώς δημιουργήθηκαν.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, "αν επιχειρήσουμε να εντάξουμε τα έργα σε μια ευρύτερη κατηγορία έργων δημόσιων ή ευρύτερων δημόσιων φορέων με, πιθανότατα, απώτερο σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο 80,13% του συνόλου ωστόσο, στην πράξη η διείσδυση των ηλεκτρονικών δημοσίων υπηρεσιών παραμένει αρκετά περιορισμένη".
Αυτό αποδεικνύεται και από μελέτες του παρελθόντος, καθώς μόλις το 6% των Ελλήνων πραγματοποίησε ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο (στην πλειοψηφία τους με το υπουργείο Οικονομικών και του ΙΚΑ).
Πολλά χρήματα ξοδεύτηκαν χωρίς λόγο (30 εκατ. ευρώ) στη δημιουργία των Δημοτικών Διαδικτυακών Πυλών, που δεν αξιοποιήθηκαν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα το έργο ανέλαβαν τέσσερις εταιρείες και παρέδωσαν σε κάθε δήμο ένα portal. Δεν γνωρίζουμε ποια από αυτά λειτουργούν, το βέβαιο είναι ότι μετά τον "Καλλικράτη" τουλάχιστον το 2/3 από αυτά θα πρέπει να καταργηθούν.
Πέρα από τις αναξιοποίητες διαδικτυακές πύλες, πολλά χρήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, χάθηκαν και στη μαύρη τρύπα των νοσοκομείων. Σε είκοσι έργα αμφιβόλου αποτελέσματος δαπανήθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η χώρα χωρίζεται σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και τα νοσοκομεία αξιοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες. Επίσης οι προσπάθειες να ενταχθούν αυτά τα έργα στο ΕΣΠΑ, ως έργα-γέφυρες για να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση απέτυχαν, λόγω ενστάσεων της ΕΕ."
http://trelokouneli.blogspot.com/
Share on Facebook