Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

"Kαλοβλέπει τη ΔΩΔΩΝΗ η Τράπεζα Ηπείρου"


"Ανεξάρτητα από τις μετέπειτα εξελίξεις στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αποτελεί τεράστια επιτυχία για την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο επίκεντρο και σε δηλώσεις των παραγωγών, των πολιτικών παραγόντων και στελεχών αλλά και των μέσων ενημέρωσης ως μία αξιόπιστη επιλογή για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης.Το Δ.Σ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου ύστερα από...


τις εξελίξεις αυτές συζήτησε το θέμα και το ενδεχόμενο να ασχοληθεί μελλοντικά με την προοπτική της συνδιοίκησης – συνδιαχείρισης με άλλους συνεταιριστικούς οργανισμούς, πάνω απ’ όλα όμως με τους πραγματικούς δικαιούχους, που είναι οι κτηνοτρόφοι.Ο πρόεδρος του Δ.Σ Κ. Ζωνίδης χαρακτήρισε απόλυτα δίκαιο το αίτημα να παραμείνει η ΔΩΔΩΝΗ υπό τον έλεγχο των κτηνοτρόφων και πρόσθεσε πως η Συνεταιριστική Τράπεζα μπορεί να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της και να είναι μπροστάρης στη συνένωση των συνεταιριστικών οργανώσεων.Η καθοριστική συζήτηση φυσικά γίνεται και πρόκειται να επικεντρωθεί στο μέλλον για το τίμημα.Το Δ.Σ της Συνεταιριστικής Τράπεζας απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενασχόλησης σε περίπτωση μίας διεξαγωγής διαδικασίας διεθνούς διαγωνισμού.«Εμείς συζητάμε εφόσον η κυβέρνηση δεχθεί ότι η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να παραμείνει στους δικαιούχους της που είναι οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου.Η ΑΤΕ θα πρέπει να έχει λογικές απαιτήσεις και να αντιληφθεί, ότι έχει κερδίσει αρκετά όλα αυτά τα χρόνια από τη ΔΩΔΩΝΗ και τους παραγωγούς. Είναι καθαρά πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, να δοθούν οι μετοχές της ΑΤΕ σε λογική τιμή στις συνεταιριστικές οργανώσεις», σημείωσε ο κ. Ζωνίδης.

Όχι σε παράλογες απαιτήσεις
Ένα από τα πρόσωπα, η γνώμη των οποίων έχει βαρύνουσα σημασία είναι και ο σύμβουλος της διοίκησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Αθανάσιος Τζιάλλας, που βρέθηκε στο τιμόνι της ΔΩΔΩΝΗΣ πριν από χρόνια, αλλά και γενικότερα ήταν κοντά στο συνεταιριστικό κίνημα.Ο κ. Τζιάλλας χαρακτήρισε αρχικά σκανδαλώδη παρατυπία την μη τήρηση του ιδρυτικού νόμου της ΔΩΔΩΝΗΣ από την ΑΤΕ που προέβλεπε την μεταβίβαση όλων των μετοχών στις συνεταιριστικές οργανώσεις, στο αντίτιμο της ονομαστικής αξίας των μετοχών.«Αντί αυτού διαχρονικά τα στελέχη της ΑΤΕ έπειθαν τις πολιτικές ηγεσίες να μην υλοποιηθούν αυτές οι καταστατικές αρχές, με αποτέλεσμα σήμερα η Τράπεζα να μην ξέρει τη ζητά. Όχι μόνο δεν μεταβίβασε το 60% των μετοχών αλλά με απαράδεκτες μεθοδεύσεις εξεβίασε μερικές συνεταιριστικές οργανώσεις και απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε αρχικά ο κ. Τζιάλλας που εξαπέλυσε μύδρους για τα διοικητικά στελέχη της ΑΤΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια.«Η ΑΤΕ απέκτησε τεράστια κέρδη από τη ΔΩΔΩΝΗ που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα κέρδη όλων των καταστημάτων της ΑΤΕ στην Ήπειρο, πέραν των προσωπικών ωφελειών των στελεχών της Τράπεζας. Η ΔΩΔΩΝΗ μεγαλούργησε χωρίς τους διοικητές και τους υποδιοικητές της ΑΤΕ, αλλά από το υστέρημα και τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων», τόνισε.

Η πρόταση στο «ταβάνι»
των 8 εκ. ευρώ
Λαμβάνοντας υπόψιν συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία ο κ. Τζιάλλας τόνισε πως η Συνεταιριστική Τράπεζα εγγυάται την τεχνογνωσία που απαιτείται για ένα μεγάλο εγχείρημα, σε συνεργασία πάντα με άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και την αξιοποίηση των 9.000 μελών της.«Η ΑΤΕ θα πρέπει να ξεχάσει τα περί δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού και να εφαρμόσει τον ιδρυτικό νόμο, μεταβιβάζοντας τις μετοχές στην ονομαστική τους αξία. Όλα τα χρόνια η ΑΤΕ διέθεσε συνολικά 38 εκ. σε δραχμές για τη ΔΩΔΩΝΗ. Τα υπόλοιπα ίδια κεφάλαια της ΔΩΔΩΝΗΣ προέρχονται από τα κέρδη, δηλαδή το υστέρημα των κτηνοτρόφων.Η λογιστική αξία των μετοχών συνολικά δεν υπερβαίνει τα 12 εκ. ευρώ με την ΑΤΕ να δικαιούται τα 8 εκ. για το 67%. Και πάλι πολλά είναι έναντι όσων διέθεσε όλα τα χρόνια», τόνισε ο κ. Τζιάλλας, για να αναφερθεί και σε μία ακόμη οικονομική περίπτωση, την οποία όμως χαρακτήρισε ακραία αυτή της πώλησης των μετοχών στη λογιστική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνυπολογιστεί το μετοχικό κεφάλαιο και τα αποθεματικά της ΔΩΔΩΝΗΣ που συνολικά φτάνουν τα 27 εκ. ευρώ.«Το 67% της ΑΤΕ φτάνει τα 17-18 εκ. ευρώ, ποσό όμως που θεωρώ ότι αποτελεί ακραία απαίτηση για την τράπεζα.Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, να συγκληθεί έκτακτη Γ.Σ της ΑΤΕ και να λάβει τη γενναία απόφαση μεταβίβασης των μετοχών. Παράλληλα η κυβέρνηση που κάνει γενναίες και πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσει και στην εξυγίανση του συνεταιριστικού χώρου. Να είναι σίγουροι όλοι, ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα και οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου μπορούν να καλύψουν άριστα το κενό της ΑΤΕ», κατέληξε ο κ. Τζιάλλας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
Share on Facebook