Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

"Επτά πίνακες του Leonardo da Vincy αποκαλύπτουν τα «μυστικά» του! "


"Μυστικά για την τεχνοτροπία των έργων του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αποκάλυψαν πρόσφατα η Μόνα Λίζα και άλλοι έξι πίνακες, χάρη σε επιστημονικές αναλύσεις που προσδιόρισαν τη σύνθεση και το πάχος του κάθε στρώματος στα χρώματά τους.
Όπως προέκυψε, ο δημιουργός άπλωνε πάρα πολύ λεπτά στρώματα χρώματος για να σβήσει τα περιγράμματα και να κάνει στις...

προσωπογραφίες πιο ομαλές τις μεταβάσεις από τη σκιά στο φως.

Οι νέες αναλύσεις που έγιναν από την ομάδα του Φιλίπ Βαλτέρ, του εργαστηρίου του κέντρου έρευνας και αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας, διευκρινίζουν πως έχει γίνει η διαβάθμιση των φωτοσκιάσεων (ντεγκραντέ) με την τεχνική που ονομάζεται «σφουμάτο».

Επτά πίνακες που αποδίδονται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι υποβλήθηκαν σε ανάλυση: «Ο Ευαγγελισμός», «Η Παναγία των Βράχων», «Η Ωραία Σιδηρουργός», «Η Μόνα Λίζα», «Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής», «Ο Βάκχος» και «Η Αγία Αννα, Η Παρθένος και το Βρέφος».

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στη μελέτη των προσώπων που καθίστανται εμβληματικά με την εικαστική απόδοση του «σφουμάτο».

Για να προσδιοριστεί η σύνθεση και το πάχος του κάθε στρώματος του υλικού σε εννέα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Μόνα Λίζα, χρησιμοποιήθηκε φασματομετρία φθορισμού ακτίνων «Χ» -μέθοδος που δεν απαιτεί να ληφθούν δείγματα από τον καμβά του έργου.

Απλώς, φωτίζεται μια περιοχή του πίνακα με ακτίνες «Χ» και στη συνέχεια συλλέγονται οι άλλες ακτίνες «φθορισμού Χ», που εκπέμπονται από τα υλικά του έργου.

Διάφορες τεχνικές, που χαρακτηρίζονται από τη λεπτότητα των στρωμάτων των ημιδιαφανών αδρών γραμμών, τη φύση των χρωστικών ουσιών ή των πρόσθετων, έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποδοθούν οι σκιές στα πρόσωπα.

Στην περίπτωση των επιχρίσεων, πολλές στρώσεις, πάχους μόνο 1-12 microns (χιλιοστά του χιλιοστού) η καθεμία, αόρατες με γυμνό μάτι, έχουν απλωθεί για να επιτευχθεί συνολικό πάχος που δεν υπερβαίνει τα 30-40 microns.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ερευνητική μονάδα European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) στην Γκρενόμπλ (Γαλλία) και έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie."
http://apolitistosteki.blogspot.com/

Share on Facebook