Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ελληνική αποστολή στo Νησί του Πάσχα, για να παρατηρήσει ολική έκλειψη Ηλίου


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

Την πρώτη ολική έκλειψη που συμβαίνει μετά την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ηλίου, το 2009, -αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα καθώς εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί ελαφρά η ένταση του μαγνητικού του πεδίου και...



... η θερμοκρασία του ηλιακού στέμματος- θα παρακολουθήσουν την Κυριακή 11 Ιουλίου αστρονόμοι από όλον τον κόσμο στο μακρινό Νησί του Πάσχα, στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Ανάμεσα σ' αυτούς θα είναι και ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννη Σειραδάκη και τον ερασιτέχνη αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη, καθώς και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάση Οικονόμου.


Την ολική έκλειψη, η οποία δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι, γιατί το ίχνος της, καθώς διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό, διέρχεται μόνο από μερικά μικρά νησάκια και ατόλες.


Για την εκτέλεση των παρατηρήσεων και πειραμάτων η ελληνική αποστολή θα συνεργαστεί με τον «Κυνηγό εκλείψεων» Jay Pasachoff, από τη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α., με τον οποίο είχε ευδόκιμη συνεργασία κατά τις ολικές εκλείψεις Ηλίου στο Καστελόριζο το Μάρτιο του 2006, στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας το 2008 και στη Σαγκάη της Κίνας το 2009.


Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι παρεμβάλλεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης, εμποδίζοντας το φως του Ήλιου να φτάσει μέχρι τη Γη.


http://www.agelioforos.gr


Share on Facebook